Hírek
Frissítve: Taktaközi szocpolcsalás: 202 vádlott, 24 ezer oldal nyomozati anyag
Dátum: 2009.09.13., 22:05Írta: Nagy GáborMegtekintve: 9281Értékelés: 5.00

Több mint 200 vádlottja van a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaközben történt szocpolcsalásoknak; a vádlottak között vannak - egyebek mellett - pénzintézeti alkalmazottak, a szerencsi önkormányzat építésügyi osztályának volt vezetője, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalakozók - tudatta a Miskolci Nyomozóügyészség.
A 2005-2007-es időszakra tehető szocpolcsalásokként "elhíresült" ügynek 202 vádlottja van, a vádirat 464 oldalas. A nyomozást 2007 elején kezdte meg a szerencsi rendőrkapitányság, ám amikor kiderült, hogy a szerencsi építésügyi osztály vezetője is szerepel a bűnesetben, a Miskolci Nyomozóügyészség vette át a vizsgálatot és a vádiratot is ez a hatóság nyújtotta be a Borsod megyei bírósághoz.

A 202 vádlottat vesztegetéssel, csalással, közokirat-hamisítással vagy hivatali visszaéléssel vádolják. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege körülbelül 450 millió forintra tehető, ennyivel károsították meg az államot (és kiszolgáltatott embereket - a szerk.) úgy, hogy olyan családokat kerestek meg, akik jogosultak voltak a szocpol felvételére.

Kitöltötték a nevükben az igénylőlapokat, elintézték, hogy a bank elfogadja a kérelmet. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón több olyan társasházat építettek fel - összességében 43-at -, amelyek lakhatatlanok voltak. Társasházanként 2-4 lakásról van szó, ezek között volt olyan, amelyik csak négy falból és a tetőből állt. Amelyik felépült az is életveszélyes, vagy lakhatatlan állapotban, víz és áram nélkül van. Az építési hatóság azonban megadta az engedélyt ezekre az épületekre.

A tárgyalás a jövő év első negyedévében kezdődhet el, az ügy nyomozati anyaga mintegy 24 ezer oldal. A szocpolcsalás vádlottjai jelenleg kényszerintézkedés alatt állnak, előzetes letartóztatás, illetve lakhely-elhagyási tilalom vonatkozik rájuk.

Forrás: mti - barikád.hu



Frissítés (2009. szeptember 17., 16:43):

Negyvenhárom félkész alibiház áll a Borsod megyei Taktaköz településein

Lezárult a nyomozás a tavaly kirobbant taktaközi szocpolcsalás ügyében: az eredmény 202 vádlott és 464 millió forint jogtalanul felvett támogatás. A puszta adatoknál még megdöbbentőbb annak a többek közt Szerencsen, illetve Monokon található 43 háznak az állapota, amit a csalók építés ürügyén összehordtak: félkész állapotban vannak, soknak se ablaka, se ajtaja, a téglák között nincsen malter, néhányat pedig már teljesen benőtt a gaz. Pedig a papírokon minden stimmel.

Pénzintézeti alkalmazottak, a szerencsi önkormányzat építésügyi osztályának volt vezetője, ügyvédek, építészek, építtetők, építési vállalakozók – a még 2005-ben kezdődött csalássorozat gyanúsítottlistája nem véletlenül ilyen kiterjedt. A közel fél- milliárd forintnyi kárt okozó gépezetnek ugyanis több szintje volt: az elsőn a főleg tatárkenézi felhajtók álltak, akik olyan Ózd környéki, elsősorban roma lakosokat kerestek meg, akiknek a nevén nem volt ingatlan, viszont jogosultak voltak a szocpol támogatásra. Egy kis rábeszélés és egyezkedés után az üzlet megköttetett és elindulhatott a kérelmek beadása.

– Egy szocpolért százezer forintot kaptak a jogosultak, akik természetesen soha nem jártak ott, ahol a házuk épült – erősítette meg lapunk információit Friedmanszky Zoltán, a Miskolci Nyomozó Ügyészség vezető ügyésze. A megállapodás után a jogosultakat mikrobusszal először egy ügyvédhez, majd a bankhoz szállították, ahol a leadták szocpol kérelmüket. A jogosultak ezután minden kezelési jogot az őket beszervező vállalkozóra ruháztak, aki ezután szabadon rendelkezhetett a megigényelt, esetenként akár 4-5 milliós szocpol támogatással is.

Az ügyet intéző banki alkalmazott természetesen részt vett a bűncselekményben, itt egy példa, miképp: amennyiben a hitelkérelem nem felelt meg a banki jogszabályoknak, illetve előírásoknak, akkor hamisítani kellett, hogy a kérelem mégis csak átcsússzon az engedélyező rendszeren. „Ha nem volt meg az önerő, akkor ez úgy lett feltüntetve, hogy mégis megvan. A banki alkalmazott beírt plusz 1 millió forintot, a pénzintézet pedig nemsokára már utalt is” – mondta a Népszavának az ügyész.

Amikor megvolt a pénz, jöhettek a tervek, majd ezután került az ügy a szerencsi önkormányzathoz, ott is az építésügyi osztály vezetőjének kezébe. A történet kulcsszereplője már másfél éve előzetes letartóztatását tölti (5-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat), és többszörös megvesztegetéssel vádolják: például olyan tervezőktől – sajtóhírek szerint például saját feleségétől – fogadott el társasházi terveket, akiknek ilyen típusú ingatlantervezésre nem is volt jogosítványuk; továbbá olyan helyekre adta ki az építési engedélyt, amelyekre a helyi településrendészeti előírások nem adtak lehetőséget; illetve úgy állított ki használatbavételi engedélyeket, hogy a házak teljes mértékben használhatatlanok voltak. Saját bevallása szerint egyébként évtizede nem járt az említett településeken…

A nyomozáskor kirendelt építész szakértő már életveszélyesnek minősítette a szóban forgó 43 házat, amely Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón, illetve Tokajban található. Sorsuk minden bizonnyal a lebontás lesz, igaz, Monokon két házat egy erősebb vihar korábban már összedöntött.

A vádlottak száma növekedni már nem fog, a nyomozás lezárult. A vádlottak most vagy előzetes letartóztatásukat töltik, vagy lakhely-elhagyási tilalom vonatkozik rájuk. A vádlista szintén bőséges: vesztegetés, csalás, közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés. A tárgyalás 2010 első hónapjaiban kezdődhet, csak a vádirat 464, a nyomozati anyag pedig 24 ezer oldalra rúg. A helyzetet súlyosbítja, hogy állítólag a jogtalanul felvett 464 millió forint jó része uzsorások kezébe került, és náluk kamatozik jó pár éve…

Forrás: Gergely Miklós (Népszava)

Kapcsolódó:

Szocpol-csalás Szerencsen: lerobbant új házak + képek
Életveszélyesen megfenyegették a szocpol-csalás fő gyanúsítottját?
Újabb szocpolos ügy, ezúttal tokaji ügyintézővel és szerencsi vállalkozóval
Félmilliárdos hiány, eddig 150 gyanúsított a szocpol-csalási ügyben
Frissítve: Csalókat juttatott szocpolhoz az építési osztályvezető
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Hapci Benő (vendég) [2009.09.14., 14:28][válaszolok] #1
Mennyien rághatják a körmüket, hogy vajon lebuknak-e? (ha eddig még nem) "Szegény" Béla azóta is a hűvösön csücsül, de nem viszi el mindenki helyett a balhét, a 202 vádlott között biztos lesznek meglepő nevek.
névtelen (vendég) [2009.09.14., 15:47][válaszolok] #2
A Szerencsi Hírekben megjelent tudósítás szerint Csanádi Béla magányos elkövető volt. Az is kiderült, hogy maga volt az előadó, az osztályvezető és a jegyző is egy személyben, vagyis mindent aláírhatott, magára szignálhatott. Senki sem ellenőrizte tevékenységét. Igaz, korábban már egyszer az akkori járási vezető ügyész figyelmeztetésben részesítette, mert aláírt egy teljesítési igazolást több 10 mFt-ról, mely munka nem lett elvégezve. A pénz átutalását az utolsó pillanatban tudták megakadályozni. Akkor miért van szükség jegyzőre? Az ő felelősségét vizsgálta valaki? Aligha. Ez az ország a felelőtlen emberek országa, csak nem tudnak annyi adót beszedni, amennyivel ennek az árát ki tudjuk fizetni. Mind a mi bőrünkre megy.
Névtelen (vendég) [2009.09.14., 16:36][válaszolok] #3
" Szegény" Bélának volt egy főnöke , akinek az aláírása is kellet, aki most rohamléptekkel elment nyugdíjba . Vizsgálta -e valaki ő mennyiért írt alá.
Egy gyakori vendég (vendég) [2009.09.15., 01:27][válaszolok] #4
"Szegény Bélát" 2006-ban még kitüntették,( Szerencs Város Közösségépítő tevékenységéért ).
Névtelen (vendég) [2009.09.15., 08:13][válaszolok] #5
Úgy látom, van aki csupán levegőbe bokszol, de az az érzésem, hogy olyan is van, aki igen komoly információkkal vannak felvértezve. Tud-e (vagy még tán titkol is) T. hozzászóló más, eddig magába fojtott tényt.
# 5 ismét: (vendég) [2009.09.15., 08:23][válaszolok] #6
Én úgy olvastam, hogy éppen a 62. születésnapján megy nyugdíjba. "Rohamléptekkel" nehezen lehet siettetni az időt, még egy jegyzőnek se biztos menne Egy jegyző meg nem pénzért szokott aláírni, ha jól tudom a köz-jegyző az, akinél fizetni kell, természetesen számla ellenében.
Hapci Benő (vendég) [2009.09.15., 09:58][válaszolok] #7
A szerencsi jegyző munkakörének betöltésére már rég ki van írva a pályázat, pont a mai nap a jelentkezési határidő. A pályázatokat szeptember 24-én bírálják el és az állást október 15-ével töltik be.
Névtelen (vendég) [2009.09.15., 10:19][válaszolok] #8
Kedves Hapci Benő! Siess, még ma beadhatod Te is a pályázatot, csak ne felejtsd el, ehhez előzetesen egy szociáldemokrata beállítású párt megfelelő emberének a támogatását kérni. Az se baj, ha ugyanolyan tagkönyved van.
Hapci Benő (vendég) [2009.09.15., 10:59][válaszolok] #9
Névtelen bácsi/néni, tessék feltenni a szemüveget és úgy látható lesz, hogy én nem írtam semmi olyat, hogy érdekel ez a pályázat, pusztán leírtam a tényadatokat (a "rohamléptek" -re reagálva). De ha olyan jól tetszik tudni, mi minden kell egy ilyen pozíció betöltéséhez a biztos siker érdekében, akkor úgy tűnik, inkább a néni/bácsi érdekelt a dologban.
Seaweed (vendég) [2009.09.15., 21:44][válaszolok] #10
Ha jól tudom, akkor a jegyző "nevezi" ki a hivatalnokokat, ergo ő a főnök. Elég valószínűtlen, hogy a nevében aláírhat egy építési osztályvezető... Eleve nem lehet Bélabá egy személyben elkövető, mivel a földhivatalnak és a banknak is ellenjegyezni kell minden építést, valamint a használatba vételi engedélyt is ki kell adni, azt meg ugye több szakhatóságnak is ellenjegyeznie kell!
Névtelen (vendég) [2009.09.16., 09:50][válaszolok] #11
kiváncsi vagyok kiket telepitenek a volt foci pályán kialakitott telkekre ???csak nem cigányokat?????????????A fejpénz 20 milliocsalád.Jönnek a választások kell e a pénz a komcsiknak???
Névtelen (vendég) [2009.09.16., 16:07][válaszolok] #12
Tudja-e valaki, hogy a vádirat nyilvános-e? Ha igen, hogyan lehetne annak tartalmát megismerni? Nem okulhatnának-e belőle azok, akik ilyen területeken tevékenykednek, hogy ne ejtsenek hasonló hibákat? Akik pedig becsületesen végzik a dolgukat, azokat megerősítené az olvasmányélmény, hogy mégis jobb a tisztességes úton haladni!!!
#11-nek (vendég) [2009.09.16., 18:26][válaszolok] #13
Szerintem csak Te nem hallottad egyedül, h piaci áron értékesítik a telkeket. Akkor most már szerintem mindenki tudja.
Egy gyakori vendég (vendég) [2009.09.16., 20:35][válaszolok] #14
Na a vádiratot én is megnézném.
Girasolo/vendég/ (vendég) [2009.09.17., 21:01][válaszolok] #15
Igaz,hogy a történet teljesen más,de nekem valahogy a Zuchslag ügyet juttatja eszembe ami az elkövető magányosságát illeti.Itt is menekülnek a patkányok a süllyedő hajóról!Pedig a vádirat itt is több kilónyi de Béla ügyes,győzte egyedül is.
Névtelen (vendég) [2009.09.18., 08:30][válaszolok] #16
A 12 hozzászólónak üzenem, hogy a vádlottak sorában szerepel Bélabá exneje, mint kiváló tervező, az OTP Szerencsi fiókjának akkori vezetője, mint a gördülékeny banki ügyintézés egyik felelőse, s egy szerencsi ügyvéd is, aki boldogan pecsételt, amig volt mit.
Névtelen (vendég) [2009.09.18., 14:18][válaszolok] #17
Kedves 16-os! Ha nem is nevezed nevén akit említel soraidban, mindenki tudja kire célzol. Egy analfabéta is tudja ki mindenkire van szükség, ha építkezni akar. Az, hogy gyorsügyesen nyugdíjba mentek vezetők, az még nem feloldozás a bűn alól. Bízzuk a magyar igazságszolgáltatásra. Tudod, ilyenkor választás előtt senki nem mer nagyon ugrálni. Szeretik tisztába tenni a dolgokat. És ez így van jól. Kívánom, hogy a jövő politikusai vezetői TISZTA SZÍVVEL lélekkel dolgozzanak. Itt Magyarországon legyen rend, becsüljék meg az embereket. Ne csalással, hanem tisztességes munkával keressék meg a kenyerüket azok is, akik eddig fürödtek a jómódban a nélkül, hogy értelmes munkát végeztek volna. Neves emberek mondták, ha nem térünk tisztességes útra ennek nagyon rosz kimenetele lesz. Nem szabad, hogy a jóslat beválljon.
Névtelen (vendég) [2009.09.21., 14:36][válaszolok] #18
Olvastátok már az 1959/2005-ös ügyet a www.obh.hu oldalon. A földhivatalok az F2 szabályzat alapján működnek, letölthető a FÖMI honlapjáról. Az F2 nem jogszabály, kötelező jogi erővel nem bír. Kérdés: mi alapján kellene működni a földhivataloknak? Addig olvassátok el, amig le nem törlik, vagy töröltetik.
Névtelen (vendég) [2009.09.22., 17:56][válaszolok] #19
Ma este 22 óra 5 perckor a Hír tv-ben lesz. tegnap volt az előzetes olyan rendőrségi műsor, mint a kék fény, vagy ilyesmi.
jadviga (vendég) [2009.10.02., 14:50][válaszolok] #20
Nyugdíjba a béke szigetéről, így jelent meg egy cikk a Szerencsi hírek oldalán. Ez a béke szigete az építésügyi osztály lenne?
Névtelen (vendég) [2009.10.07., 15:08][válaszolok] #21
Kérem, hogy vegyék le az F2 szabályzattal kapcsolatos 18-as számú szöveget, mert már nincs rá szükségem, kezemben van az ombudsmani jelentés eredeti példánya, és az hogy az FVM minisztere nem tett eleget írásbeli ígéretének.Mai napon küldte meg az Ombudsmann
Névtelen (vendég) [2009.11.03., 17:31][válaszolok] #22
Elcsendesült ez a téma. Vannak új fejlemények? Mikorra várható valami eredmény ebben az ügyben?
Névtelen (vendég) [2009.11.10., 16:06][válaszolok] #23
Bejegyzés alapjául szolgáló okirat A kérelemhez két eredeti és egy másolati példányban kell csatolni a bejegyzés alapjául szolgáló okiratot, illetve csatolni kell a bejegyzéshez és az illeték megállapításához szükséges egyéb iratokat is. Ha a kérelemmel együtt az okiratot nem nyújtják be, úgy a kérelmet a földhivatalnak hiánypótlási felhívás kiadása nélkül el kell utasítania. Az ingatlan-nyilvántartási eljárásban jog bejegyzésére, tény feljegyzésére csak az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. tv.-ben (Inytv.) meghatározott okirat alapján kerülhet sor. Jogok bejegyzésének és tények feljegyzésének olyan közokirat, teljes bizonyító erejű magánokirat alapján van csak helye, amely a bejegyzés tárgyát képező jog, vagy tény keletkezését, módosulását, illetve megszűnését igazolja, továbbá tartalmazza a bejegyzett jogosulttól származó bejegyzési engedélyt. Bejegyzés alapjául szolgálhat a bíróság ítélete, illetve a hatóság határozata is, ha bejegyezhető jogra és tényre vonatkozik. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogok és feljegyezhető tények körét a már említett tv. tételesen felsorolja. Ezeken kívül az ingatlan-nyilvántartásba csak olyan jog és tény jegyezhető be-, illetve fel, melyről törvény így rendelkezik. Szintén a jogszabályok tartalmazzák azt is, hogy az okirat mellett milyen egyéb iratot (hatósági engedély, igazolás, jóváhagyás, vázrajz stb.) kell benyújtani ahhoz, hogy a kérelem teljesíthető legyen. az információ a www.foldhivatal.hu oldalról származik, szorosan kapcsolódik a szocpolcsalási ügyhöz.
olvasó (vendég) [2011.05.14., 18:24][válaszolok] #24
Tényleg nem hallani semmit "szegény"Béláról!Hihetetlen,hogy évek óta folynak a kihallgatások,fejlemény nulla,és még mindig úgy tűnik ő viszi a balhét egyedül..
anonim (vendég) [2011.05.14., 22:44][válaszolok] #25
1972 évi V. törvény.
Az ügyben említett hatóságok törvényességi felügyeletét az ÜGYÉSZség látta el. (Szerintem.)
A valóságot nem ismerjük, volt-e egyáltalán ellenőrzés? Ha volt, megállapítottak-e valamilyen szabálytalanságot? törvénysértést? stb.
anonim (vendég) [2011.05.16., 08:25][válaszolok] #26
Névtelen (vendég) [2012.01.12., 22:50][válaszolok] #27
Ma ismét elmaradt a tárgyalás. Bizonyos személyek nem jelentek meg.
A kirendelt védők óradíja kb. 3000.- Ft. Ha csak 30-50 kirendelt védő volt a tárgyaláson ez az adófizetőknek 90.000-150.000.- Ft-jába kerül, ha kifizették minden ügyvédnek az egy órás munkadíjat.
+ a rabok elővezettetése.
Kacsaláb (vendég) [2012.01.13., 07:52][válaszolok] #28
Lassan majd csak elévül, míg tesze-toszáskodnak az ügy felett.
okoska (vendég) [2012.03.03., 14:20][válaszolok] #29
Hogy nem tűnt fel senkinek, hogy a fenti cikkben szereplő 4-5 millió forintból nem lehet házat építeni? Max 40-50 % készültségi fokra. Ahhoz, hogy az építkezés befejeződjön kellett volna önerő vagy hitel.
Az ügyben alacsony iskolai végzettségű emberekről van szó, nem tudom ellenőrizték-e volt-e tartósan munkahelyük? Ha volt, miért nem vettek fel hitelt, ha félig készült el a ház, hogy befejezzék az építkezést, és be tudjanak költözni. Ha nem volt munkahelyük, segélyből, GYES-ből, családi pótlékból éltek, akkor miért fizettek ki 4-5 millió forintot? Ha nem volt jövedelmük, vagy csak annyi volt, ami éppen hogy biztosítja a megélhetést, miért adott pénzt a bank? Eleve nyilvánvaló volt, hogy csak félkészre tudják elkészíteni a házakat.

2006-ban lakásfelújítási hitelt vettem fel, több, mint egy órát voltam a közjegyzőnél, mert elmagyarázta a köztem, és bank közötti szerződés tartalmát.

Három millió Ft hitelt vettem fel, úgy gondoltam, hihetetlen sok pénz. Mikor elkezdtem anyagot vásárolni, munkadíjakat kifizetni, akkor derült ki, hogy nem lesz elég. Hangsúlyozom, hogy csak lakásfelújításról volt szó.
okoska (vendég) [2012.03.03., 17:59][válaszolok] #30
http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2010-01-14/lakhatatlanok_a_szocpolbol_epult_haz ...

http://www.rtlklub.hu/cikk/300005

Arra vagyok kíváncsi a fenti ügyben indult-e valaki ellen büntető eljárás?
okoska (vendég) [2012.04.03., 16:41][válaszolok] #32
142 embert felmentettek, ha jól emlékszem.
kacsaláb (vendég) [2012.04.03., 19:39][válaszolok] #33
#31

10 év letöltendő. Az alatt el lehet gondolkodni pár dolgon.
Összes hozzászólás: 35 db (28 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 2 db (6%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.