Hírek
Újra frissítve: 40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron + videó
Dátum: 2009.10.04., 23:09Megtekintve: 14653Értékelés: 4.14

Mindössze 40 centiméteres kilátó épült Bodrogkeresztúron, amelynek megépítésére majdnem 40 millió forintot nyert az önkormányzat - számolt be az RTL Híradó. Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta.
A bodrogkeresztúri kilátó mindössze negyven centiméter magas, amelynek közepére egy bronzból készült iránytűt is betonoztak. Az önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől nyert rá 39 millió forintot. A kilátónál még a mellette lévő vízmű dombja is sokkal magasabb. (További képek itt.)

A község alpolgármestere elismerte, hogy igen alacsonyra sikerült a kilátó, de azt mondja: ennyi pénzből csak erre futotta. Rengeteg földet és szemetet kellett elhordani és a körülötte lévő erdőrészt is ki kellett tisztítani - nyilatkozta az RTL Híradónak Gál László alpolgármester.

A kilátóhoz építtetett a község járdát, padokat és egy szalonnasütőt is. A projektre pénzt adó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is kereste az RTL Híradó, de azt mondták: nem volt elég idejük megtalálni az adatbázisukban a bodrogkeresztúri kilátót, ezért egyelőre nem tudtak válaszolni a kérdésekre.


Forrás: Index, fotó: Deák Tamás



Frissítés (2009. október 6., 16.44):

Nem akartak nagyobbat, mint 40 centis kilátót

Reálisnak tartja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a 40 centiméteres bodrogkeresztúri kilátóra fordított 39 millió forintot. Nem véletlen, hogy csak ekkora - ekkorára is tervezték. Az NFÜ szerint azért volt rá szükség, mert a turisták korábban a vízmű dombjáról bámészkodtak, ahova viszont tilos felmászni.

Az RTL Híradó vasárnap számolt be a bruttó 39 millió forintba kerülő, 40 centiméteres bodrogkeresztúri kilátóról, és a körülötte kialakított pihenőhelyről. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség akkor nem adott magyarázatot a 2007-es beruházás támogatásáról, sőt a szóvivő az Indexnek is javasolta, hogy törölje az esetről szóló híradást. A NFÜ-nél egy nappal később szintén az RTL-nek azt állították, nem került túl sokba a nem túl magas kilátó. Oravecz Péter szóvivő azt mondta, hogy 19-20 millió forint volt a tereprendezés, az ősfenyves rendberakása és a tisztítás. A másik nagy rész az infrastruktúra megépítése, a gyalogjárók, autóutak megépítése.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a bodrogkeresztúriak azért adtak be pályázatot a kilátóra, mert a turisták eddig a vízmű dombjáról bámészkodtak. Onnan pedig tilos. Igaz, a tetejéről messzebb ellátni, mert a kilátó annál is alacsonyabb. A szóvivő szerint szándékosan tervezték ekkorára. Mint mondta, a projekt megálmodója és kitalálója egy neves építész, és a szakvélemények szerint is ez a hely abszolút alkalmas arra, hogy a panorámát biztosítani tudja. Tehát oda teljesen felesleges több méter magas emelvényt vagy kilátót építeni.

A 2007-es átadás után készült, az önkormányzat oldalán fellelhető fotók tanúsága szerint a tervezett kilátóból valójában egy szalonnasütővel kombinált kőlap lett. A kikövezett tűzrakót néhány paddal vették körbe, és járólapokkal kirakott gyalogutat vezettek hozzá, a kőlapot pedig fölötte, egy földből összehordott kisebb domb tetején helyezték el.

Az Index információi szerint az eredeti pályázat a tokaji világörökségi pályázat részeként került az NFÜ-höz. A szöveg szerint valóban földből épített kilátót ígértek a helyiek, hogy „természetközeli szabadidős terület alakítsanak ki ízelítőt nyújtva a borvidék egyik fő jellemvonásáról, a változatos tájképi adottságokból” (ez már tragikomédia - a szerk.). A pályázati összefoglaló szerint a költségekbe nemcsak a tereprendezést, és földmunkát, hanem egy kőfal építését is bekalkulálták.

A bodrogkeresztúri kilátót uniós pénzből építették.

Forrás: Index
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2009.10.05., 09:22][válaszolok] #1
Talán azért nem jutott több a kilátóra , mert sokat kellet vissza tolni a projekteseknek ? Itt a választás kell a pénz a bulikra , szemfényvesztésre , mondjuk csak ki , meg kell fizetni a szavazatok árát .
Névtelen (vendég) [2009.10.05., 14:21][válaszolok] #2
Az ember esze megáll és csak ácsorog. Ki az a debil, aki elnevezte kilátónak? És kik azok akik erre rábólintottak? Lejáratják a környéket az ilyen dolgok rendesen. Tiszta szégyen.
Kiránduló (vendég) [2009.10.06., 09:13][válaszolok] #3
Döbbenet! Így megy ez vidéken és a centrumban is! Az alpolgármester szavaiból azért kicseng valami. Adott volt egy vízmű, melynek környezete az odahordott szeméttől veszélyeztette a tiszta ivóvizet. Hány száz teherautó szemét lehetett ott? Mert, hogy sokba került volna az eltakarítása, az biztos. A trehányság már nem volt elkendőzhető, talán büntetés is lógott a levegőben. És jött egy isteni szikra. "Oldjuk meg pályázatból!" Nagyon remélem, hogy tételesen ellenőrzik majd a számlákat, és megkeresik a szemetelőket is! Jó volna, ha az ellenörzést elmulasztókat (megvásároltakat!) is elszámoltatná az ügyészség! Bár lehet, hogy az érintettek és a hatóságok abban bíznak, hogy pár napon belül lecseng a dolog. Mikor lesz már rend ebben az országban?
Névtelen (vendég) [2009.10.06., 10:28][válaszolok] #4
Miközben játszadoznak több tízmillió forint pályázati pénzzel, és meg is fogják magyarázni mi, mibe került, addig a nép sanyarog. Tessék mondani? Nem lehet pályázni arra, hogy minden nap kenyér legyen az asztalon, friss kenyér? Ezeket az embereket két lábbal rúgnám ki, akik ilyen pénzeket felelőtlen munkákra kiadnak és persze nagy csinnadrattával fel is avatják a nagy semmit.
Névtelen (vendég) [2009.10.07., 09:44][válaszolok] #5
Érdemes lenne megvizsgálni kik és mire írják ki a pályázatot , át kellene gondolni az ő felelősségüket is .
van pénz dögivel!! (vendég) [2009.10.07., 10:45][válaszolok] #6
Sólyom 40 millióért repült Ausztráliába http://www.boon.hu/
hmm (vendég) [2009.10.07., 19:40][válaszolok] #7
Igen, és állítólag örülnünk kell, hogy 40 millióból "megúsztuk". Arcátlan, pofátlan költekezés a nagyuraknál közpénzből, és egymást követő megvonások ill. egyre beszűkülő életlehetőségek a kisembereknél. Hova fajulhat még ez a két véglet? A cikkhez: csoda, hogy lift nem épült a "kilátóhoz". Tragikomikus.
Jadviga (vendég) [2009.10.20., 09:53][válaszolok] #8
Csak most olvasom, hogy ezt a csoda kilátót 2007-ben átadták. Miért csak most vették észre, hogy 40 millából egy elegánsabb szalonnasütő épüt nagy, nagy tereprendezéssel. Egyébként az ott élő embereknek ez nem tűnt fel? Ha nekik jó????????
Névtelen (vendég) [2009.11.16., 14:50][válaszolok] #9
Pályáztunk 40 milkáért uszodára Tokaj nyerte. Erre viszont nyertünk 39 millát. Mit kellett volna tenni ? Visszaadni az UNIÓNAK ??? (nEM A MAGYAR KORMÁNY PÉNZE , MÁSRA NEM FORDITHATÓ!)
jadviga (vendég) [2009.11.17., 13:22][válaszolok] #10
Ha előre látják, hogy a 39 millából mi épül, épp eszű ember nem adja oda a pénzt. Gyakran járok a településre. Nincs egy hely, ahol mormális külső rendezvényeket le lehet bonyolítani. Eszméletlen, hogy egy Aknatetőre emlékeztető valami, ennyi pénzbe kerül. Ezt a hülye sem hiszi el, nem egy gondolkodó parasztember, aki a földtúrásból él, majd hetven éve. Adták, mindegy mire csak költsük. Kié is az a pénz? Ha jól tudom, az adófizetőké. Nem ajándék. De kit érdekel. Jövőre pályázni kell egy kertitörpére. Hátha adnak vagy hatvan millát. aztán el lehet nevezni Gulivernek is.
girasolo (vendég) [2009.11.19., 20:32][válaszolok] #11
Üdvözlöm a " Klubban "az #5 vendéget!Emlékszik még valaki a "Szabó család"c.rádiós sorozatra? No,annak még nincs vége!!!!!!
Dajka (vendég) [2016.04.12., 12:50][válaszolok] #12
Most mar ertem, hogy mire pazaroljak az adomat. Na nem fogok fel menni megnezni pedig2x evente arra jarok. Nem akarok infarktust kapni ha esetleg feldühödöm.
Összes hozzászólás: 13 db (13 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (8%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.