Hírek
Olvasói levél: A megyei főjegyző válasza a lapunk által kirobbantott botrányra
Dátum: 2009.10.30., 16:20Írta: Szerkesztőség Megtekintve: 15849Értékelés: 5.00

Egy, a Szerencsi Válaszon 2009. július 13-án megjelent levél egy Szolnokra elszármazott olvasónk észrevételeit tartalmazta a szerencsi múzeumlátogatással kapcsolatos élményeiről. Az írás az érintettek részéről heves reakciókat váltott ki, és az alábbi levélváltás tanúsága szerint eljutott a megyei vezetésig, akik vizsgálatot indítottak az ügyben. Ennek eredményéről szeretnénk most tájékoztatni olvasóinkat.
Tisztelt Szerkesztőség!

Ez év derekán nagy figyelemmel olvastam a szerencsi múzeummal kapcsolatos cikket és hozzászólásokat.
Számomra érthetetlen volt az illetékes múzeumi szakember reagálása, s a szerencsi múzeumot felügyelő megyei múzeum és megyei vezetők hallgatása. Látva azt, hogy a Herman Ottó Múzeum hivatalos webhelyén nem változott semmi, "tollat ragadtam" és e-mailt írtam az illetékeseknek, kérve a vizsgálatot. (2009. július 19-én.)

Sajnos külföldi munkám miatt csak most néztem át alaposan a levelezésemet, s akadtam egy levélre. Majdnem töröltem, mert a levélnek szövege nem, csak melléklete volt. Az üzenet 2009. augusztus 13-án érkezett a postafiókomba.

Úgy érzem, hogy kötelességem a Dr. Kovács János megyei főjegyzőtől érkezett csatolt választ (bár nem minden abban foglalttal értek egyet, mert a Herman Ottó Múzeum oldalán csak július 27-én végezték el a félrevezető adatok módosítását) Önökkel,és az olvasókkal megosztani.

A Szerencsi Válasz munkájához minden jót kívánok!

Nagy Ilona



III-1896-2/2009.

Tisztelt Nagy Ilona!

Érdeklődéssel olvastam a szerencsi Zemplén Múzeummal kapcsolatos elektronikus úton küldött levelét, s a mellékelt – döntően a Szerencsi Válasz c. internetes újság hozzászólásaiból válogatott anyagot.

Örömmel tölt el, hogy múzeumi hálózatunk egyik egységének tevékenysége ennyire az Ön és a köz figyelmébe került, de ugyanakkor meglátásom szerint erős személyi érzelmek – indulatok is – lehetnek ezen figyelem hajtóerői (ezzel kapcsolatos megjegyzésünk alább - a szerk.).

Az ilyen „vitákban” általában az egyik és a másik fél állításai is hordoznak részigazságokat, úgy tűnik ez jelen esetben is igaz.

Az Ön által feltett kérdésekről:

- Hogy hol van „Hegyalja kapuja” a földrajz tudósai eldöntik – de a közkeletű vélekedés szerint ez akár Szerencs is lehet…

- A mai internetalapú tájékoztatási rendszerben egy intézmény életéről, munkájáról akár több honlapon is kapható információ, sok esetben akár az intézmény tudta és beleegyezése nélkül is.
A Zemplén Múzeum hivatalos honlapja a www.hermuz.hu honlap, ide bizonyosan az intézmény által ellenőrzött, hivatalos információk kerülnek fel. A Szerencs város honlapján közölt adatokat a város gondozza – de észrevétele alapján itt is elvégezték a szükséges pontosításokat.

- A kiállításokról: az állandó kiállítások mintegy 15 évesek, közülük kettőt 7, illetve 9 éve – címük megváltoztatása nélkül – átrendeztek. Nem történt meg ez a képeslapos kiállítással – döntően anyagi okok miatt. A múzeum egyébként évente 1-3 alkalommal rendez – elsősorban évfordulókhoz, ünnepkörökhöz kapcsolódva – időszaki kiállítást. 1998-tól máig közel 30 ilyen eseményen vehettek részt az intézményben, melyet évente átlagosan 12.000-14.000 látogató keres fel.

- Az anyagiakról: ténylegesen igaz, hogy az állam a kulturális intézmények – s így a múzeumok – költségvetéséhez alig néhány százalékban járul hozzá. A valóság az, hogy ez a bérek és a fenntartás költségeit is csak kis részben fedezi, a többit a fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat biztosítja, mert fontosnak tartja az országosan is egyedülállóan kiépült és gazdag múzeumi hálózat működését.

Ismételten megköszönve észrevételeit, kérem a jövőben is kísérje figyelemmel a Zemplén Múzeum szakmai munkáját, vegye igénybe annak szolgáltatásait.

Miskolc, 2009. augusztus 12.

Tisztelettel:

Dr. Kovács János
főjegyző

Megjegyzésünk: A főjegyző válasza erősen emlékeztet a múzeumigazgató első (pontosabban második) reakciójára, talán a háttérben már egyeztetés történt. Az ellenünk megfogalmazott vád alapja az lehet, hogy az eredeti, július 13-ai olvasói levél szerzőjét rokoni szálak fűzik egyik szerkesztőnkhöz. Az egész ügy szempontjából azonban ez annyiban érdekes, hogy Bűdi István korábban családjától értesült a Szerencsi Válasz indulásáról és az olvasói levelek megjelentetésének lehetőségéről, valamint rendszeres olvasója volt lapunknak. Mivel ő nem ismeri, és korábban sem találkozott a múzeum vezetőivel, és részünkről sem történt semmiféle egyeztetés a levél témáját és tartalmát illetően, ezért elkeserítőnek tartjuk, hogy néhányan a kritikus hangnem mögé állandóan személyes indítékot vizionálnak. Azt pedig még mindig homály fedi, hogy a többször idézett 2007-es, lesújtó hangú szakmai cikk budapesti képeslapgyűjtő szerzőinek ugyan milyen személyes indítékai lehettek. Persze lehet, hogy a fél világ összeesküdött a szerencsi múzeum ellen - de hogy stílusosan, a levélírónk ellen megfogalmazott szavakkal éljünk, ez kevéssé életszerű.

Ellenben ha már az érintettek korrektségünket folyamatosan kétségbe vonják, szeretnénk néhány megjegyezést tenni, pusztán a hitelesség jegyében. Az eredeti cikkhez érkezett, a múzeumot védő kommentek egy része (például a "biztonsági őr" feladójú) egy bizonyos hivatal címéről, egészen pontosan annak "stargate" nevű gépéről érkezett. Hogy ki írta ezeket, lehet találgatni, mindenkinek a fantáziájára bízzuk. A cím vizsgálatakor észrevettük, hogy az említett számítógépen akkoriban egy klasszikus, ún. hátsó ajtó vagy más néven trójai program - NetBus - futott, ami adatok ellopását és a rendszer távirányítását tette lehetővé illetékteleneknek. Hogy a személyeskedés vádja ne érjen minket, és plusz biztonsági kockázatot se okozzunk, akkoriban ezt nem írtuk meg, a programot pedig azóta szerencsére már eltávolították a rendszergazdák. Persze ha ebben a bizonyos intézményben munkaidőben mindenki a munkájával foglalkozna, ilyesmi elő sem fordulhatott volna.



Kapcsolódó:

Olvasónk szerencsi múzeumlátogatása és kérdései a vezetőkhöz
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Jadviga (vendég) [2009.10.30., 20:06][válaszolok] #1
"Persze ha ebben a bizonyos intézményben munkaidőben mindenki a munkájával foglalkozna, ilyesmi elő sem fordulhatott volna." És mennyien neteznek munkaidőben jó pénzért?! Mármint a közalkalmazottak,... mert a közmunkások, a fizikai dolgozók nemigen. Talán ez sem rossz téma. Van olyan munkaadó, aki jól megbünteti a netezőket. Igen sok azok száma, akik az iwiwen kezdik a " műszakot" Nocsak megszorítások!!!!!!!!!
A LÁTOGATÓ (vendég) [2009.10.31., 07:27][válaszolok] #2
Ezt írtam 2009. július 19-én délután: "Vélhetően a nagy távolság miatt nem jutottak el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetői a szerencsi kiállításra, bár a havi 21 - 23 munkanapot számítva, ha nem is havonta, de legalább három havonta illene közpénzből ellenőrizni a közpénzből fizetett alkalmazottakat! Vagy ez nincs benne a munkaköri leírásukban? Ha nincs, miért nincs? Ha van, akkor miért nem vették azt észre, melyet a látogató észrevesznek? Kissé szomorú, hogy a tárlók egy része évek óta "gondozatlan", a kifüggesztett tablókban az elmozdult képeslapokat nem teszik a helyükre. Miért nem lehet képeslapok reprodukcióit megvásárolni? Én is arra gondolok, hogy közpénzen finanszírozott tevékenységek ellenőrzésére egyre nagyobb szükség van, hiszen a működtetéshez valakiknek meg kell termelni a pénzt! Azokat úgy hívják hogy ADÓFIZETŐK! Kiváncsi vagyok a fenntartók reakcióira. Üzenem azoknak, akik még igazi értéket nem állítottak elő: a "malaj" szétkenése nem oldja meg a problémákat." Az akkor írottakat fenntartom, és kiegészítem azzal, hogy az időszaki ellenőrzést a MEGYEI VEZETŐK is elmulasztották (mint legfőbb fenntartók!), így a törvényesség és a kötelmek betartatásában -önmagára nézve is- a FŐJEGYZŐNEK is van FELADATA! A "malaj" tekintetében most is helytállónak itélem akkori véleményemet.
Számolgató (vendég) [2009.10.31., 12:07][válaszolok] #3
A főjegyző adataiból kitünik, hogy átlagban napi 45 látogató nézte meg a Zempléni Múzeum ilye-olyan formában frissített, vagy átnevezett kiállításait. Ez évente átlag 5,6 millió forint. Egyezer főnként egy tárlatvezetés kalkulálva 39 ezer forint. Négy ezer főnként egy emelt összegű tárletvezetés kalkuláva 12,5 ezer forint. Minden századik látogató vesz fotójegyet = 130 ezer forint. Minden 500-ik látogató vesz videójegyet = 52 ezer forint. Ezek együtt több mint 5,8 millió forint. Most jön a nagy levegő! Miért nincs kétszer ennyi látogató? Vagy háromszor ennyi? Talán azért, mert nem kíváncsiak a hét, kilenc, és 15 éves állandó kiállításokra! Mert már látták. Vagy nincsenek megelégedve a múzeumi tájékoztatókkal! Mert azok nem naprakészek, hányavetik! Vagy szeretnének reprodokciókat vásárolni, de nem kapnak! (Itt jegyzem meg, hogy megnéztem a szabadpiaci képeslap-reprodukciók árfolyamát, mely 500 forint/ darab felett van. Ez a látogatók számát és az emlék-vásárlási hajlamot megitélve újabb cca. 5 millió forint lehetne.) Ha több látogatót vonzanának, akkor SOKKAL TÖBB! Nyílván a kitárt kezek "Állam felé nyújtása" sokkal könnyebb mint a jó munka, és a látogatók irányába való nyitás! EGY KIÁLLÍTÁS A LÁTOGATÓÉRT VAN! S nem az eltartokkakért! Szerencs felvállalja az ÚTTÖRŐSÉGET?
Névtelen (vendég) [2009.10.31., 18:04][válaszolok] #4
Jól beszélsz Számolgató, nem kíváncsiak a hét, kilenc, és 15 éves állandó kiállításokra. Mert már látták.
Számolgató (vendég) [2009.10.31., 18:50][válaszolok] #5
Itt közlök egy hivatkozást: http://www.hermuz.hu/nyito.htm , mely az UV-fényvédelem tárgyában teszi közzé az adófizetők pénzének felhasználásának mikéntjét. Én ott több ablakon keresztül fényképeztem -a szép látvány miatt a várkertet-, de fóliának nyomát sem láttam. Véletlenül nem az irodák ablakára tették, melyek a "csodás csigalépcső" végén nyílnak? Hol van az ellenőrzés?
Kati (vendég) [2009.11.04., 19:29][válaszolok] #6
Két hét múlva utazunk Sárospatakra a barátnőimmel. Szeretnénk meglátogatni több Tokaj-Hegyaljai nevezetességet, múzeumot. Nem szeretnénk kihagyni a jó borok kóstolását sem. Múzeumból és pincéből tud valaki ajánlani valamit? Szerencsen menjünk múzeumba, vagy talán nem? Változott ott már valami? Híreket várok, melyeket köszönök! Én viszem a vendégeket. Ja, és öten megyünk ...
jadviga (vendég) [2009.11.05., 07:12][válaszolok] #7
Kata kedves! Csak nyugodtan menj el Szerencsen a Múzeumba, nagyon szép, és nagyon kedvesek az ott dolgozók. Feltétlenül nézd meg a Városkaput. Persze ki sem tudnád hagyni, mert messziről látszik. Menj be oda. Nézd meg Mádon a Zsinagógát, menj el Tállyára, nagyon finom borokat kóstolhatsz. Szép élményekkel fogsz hazatérni. Monokra is látogassel, ha van időd. Monok megszépült az utóbbi időben. Ott is van mit nézned Kossut szülővárosában.
Összes hozzászólás: 10 db (10 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 3 db (30%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.