Hírek
Az uzsorások üzentek a monoki polgármesternek
Dátum: 2008.07.31., 21:00Írta: Nagy GáborMegtekintve: 7749Értékelés: 4.50Címkék: monok, szepessy_zsolt

Monok - Megfenyegették Szepessy Zsoltot, Monok polgármesterét, hogy amennyiben nem hagy fel az uzsorásokkal folytatott küzdelemmel, ellehetetlenítik, sőt akár verés árán is visszavonulásra kényszerítik.
Monok első embere a Borsod Online munkatársának lényegében arról beszélt, hogy nem konkrétan őt szólították meg, hanem informálisan, mások által közvetítve jutottak tudomására, hogy az uzsorások, - akik ellen a nyilvánosság erejével harcot indított - amennyiben nem fogja vissza magát, nem hagyja abba az ellenük folytatott harcot, mindent megtesznek azért, hogy elmozdítsák. Arra is készen állnak, hogy lejárassák, erkölcsileg ellehetetlenítsék.

Szepessy Zsolt azonban azt üzeni, hogy a monoki folyamat nem áll meg, továbbra is harcol a bajba került emberekért. A hátrányos helyzetűek számára a megoldás az lehetne a polgármester szerint, ha egy úgynevezett szegények bankja jönne létre, ahol kedvező feltételek mellett hitelt kapnának az érintettek, de ez nem pénz formájában, hanem élelmiszerben vagy köztartozásaik kiegyenlítése formájában jönne létre. Szepessy Zsolt szerint ugyanis, ha további pénzt pumpálna az állam vagy más a rendszerbe, azt az uzsorások ugyanúgy "lenyúlnák", mint eddig.

Forrás: boon.hu
Kép eredetije: origo

Több médiumban szóba került már az ún. "Szegények Bankja" megoldási javaslat. Az ötlet Bangladesben fogant, a Munkaügyi Minisztérium ezen modell Magyarországra történő átültetésének módját vizsgálja (elvégre van kitől tanulni, a dél-ázsiai Banglades GDP-je 1/15-öde a miénknek). Az egyik nagy kereskedelmi csatorna témával foglalkozó műsorában egy névtelenségbe burkolózó uzsorás csak nevetett a felvetésen, előre borítékolta, hogy ezzel a rendszerrel is ők fognak jól járni. Józan paraszti ésszel is azonnal látható a dolog hátulütője: elegendő a kedvezményes, nulla százalékos kamatozású mikrohitelt felvetetni a megzsarolttal. Ha pedig élelmiszerek és egyéb termékek formájában utalják ki a hitelt, azt sem nagy dolog kivinni a piacra és eladni, bár kétségtelenül megnehezíti kissé az ügyletet. A tisztességesen adózó vállalkozóknak pedig közben az adók, járulékok szorongatásában marad a 20-40%-os kamatozású kölcsön, ha rákényszerülnek.

Az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal közben felszólította a monoki polgármestert, hogy vonja vissza a törvénysértő rendeleteket. Az önkormányzat azonban keddi ülésén úgy döntött, hogy nem tesznek eleget a felszólításnak, a hivatal így az Alkotmánybírósághoz fordulhat. Monok kivár, bár számítanak arra, hogy nagy port kavart kezdeményezésüket meg fogják semmisíteni. A népszavazás ötletével kapcsolatban lapunk megkereste a falu illetékeseit, de egyelőre nem kaptunk információt a részletekről.
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Seaweed (vendég) [2008.07.31., 23:51][válaszolok] #1
Lehet, hogy nem vagyok eléggé informált, de az uzsoráskodás az nálunk nem bűncselekmény? Hogy lehet az, hogy még riportokat is adnak, mégse kerülnek börtönbe?
Névtelen (vendég) [2008.08.13., 22:31][válaszolok] #2
Úgy, hogy csak névtelenül mond bárki bármit, de vallomást senki nem tesz. Egyébként a hatályos magyar jogban nincs kamatsapka, azaz felső korlát, csak a pénzügyi tevékenységhez - pl. pénzkölcsönök adásához - kell pénzügyi engedély.
Összes hozzászólás: 2 db (0 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.