Hírek
Olvasói levél: Törvénysértő volt a térfigyelő kamerák kihelyezése?
Dátum: 2010.03.28., 18:38Írta: Olvasó Megtekintve: 16952Értékelés: 1.50Címkék: terfigyelo, kamera

Szerencs város képviselő testülete még 2008 májusában hozott határozatot a térfigyelő rendszer kiépítésének szükségességéről és meghatározta a telepítendő kamerák helyét, illetve a megfigyelt területek körét is. A költségvetés erre pályázati pénzzel együtt 25 millió forintot irányzott elő. A város vezetésére jellemző módon, ennek a megvalósítására is úgy került sor, hogy a megvalósítás során törvényt sértettek.
Az adatvédelmi biztos azért kicsit finomabban fogalmaz, mert levelében így ír: "a hatályos jogszabályokkal össze nem egyeztethető módon döntött a térfigyelő rendszer kiépítéséről, illetve azokról a területekről, amelyeket térfigyelés alá vonnak".

Kamerák kihelyezésére ugyanis a jelenlegi és a 2008 májusában is hatályos szabályok szerint a rendőrségi törvény alapján kerülhetett volna sor. Mégpedig olyan helyen, ahol közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból igazolhatóan szükséges. Valamint a törvény előírja azt is, hogy a kamerákat bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon kell elhelyezni. A kamerák kihelyezéséről, a szükségességéről, a közterület kijelöléséről a rendőrség előterjesztésére az önkormányzatnak kell dönteni. Ezen jogszabály 2008. január 1-jével lépett hatályba és az ezzel kapcsolatos ombudsmani javaslat már 2008 márciusában elérhető volt.

Az állampolgárok közterületen való megjelenése, mozgása, szokásai, közterületen való tevékenysége, ottani cselekedetei, közterületen való kapcsolattartása megfigyelése, és annak rögzítése - ha a rögzített képfelvételen felismerhető és azonosítható a személy - szigorú szabályokhoz van kötve. Azok személyes adatnak minősülnek és az adatvédelmi törvény szerint: "Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig".

Az információ hatalom, egy kisvárosban szinte mindenki mindenkit ismer (legalábbis látásból), 20 kamera elhelyezésével nagyon sok olyan adathoz lehet jutni, amivel lehet élni, de visszaélni is. Talán egyszerűbben ezt úgy fogalmaznám meg, hogy a cél a bűnüldözés, közbiztonság, bűnmegelőzés. De az esetek túlnyomó többségében a becsületes (nem bűnelkövető emberek) kerülnek megfigyelésre, és ezen adatokat rögzítik is. Ennek illusztrálására elég csupán arra utalnom, hogy tapasztalati tény az, hogy a kamerás megfigyeléshez szokott gyermekek személyiség-fejlődésén kimutatható a kamerák jelenlétének negatív hatása. A kamerák elhelyezésének jóváhagyása hosszú távon - nem feltétlenül pozitív - hatásokat vált ki, ezért óriási felelősség hárul az önkormányzatokra, és ehhez mért körültekintéssel kell eljárni.

Éppen ezért alapvető emberi jogokat sértettek Szerencsen a hatalmon lévők, amikor a rendőrség előterjesztése nélkül, önhatalmúlag határozták meg a kamerák elhelyezésének szükségességét és a megfigyelt területeket (így kerülhetett ezek közé a Fidesz iroda előtti terület is).

Mert mit szólna ahhoz a város vagy a rendőrség vezetése, ha holnaptól a lakásuk ajtaján kilépve minden cél nélkül egy "kamerás" felvenné közterületen való mozgásukat. Én úgy érzem, előbb vagy utóbb ez kényelmetlenné válna számukra és nem hagynák szó nélkül!

Talán érdemes volna azt is megvizsgálni, hogy a jogot végzett, vezető és nem vezető beosztású hatósági dolgozók, fizetett jogi tanácsadók miért nem a törvényeknek megfelelően jártak el, miért nem vették észre a nyilvánvaló eljárási hibát. (Vagy észrevették, de nem mertek szólni, mert féltették az állásukat?) És a Szerencsi Rendőrkapitányság vezetésének sem tűnt fel ez? Nem volt érdekük a kamerák törvényes telepítése? Pedig úgy tudom, hogy a monitorokat most ott figyelik (nyugdíjas rendőrök minimálbérért – amit az önkormányzat fizet -, és ezért még titoktartási kötelezettség is terheli őket). A rendőrök és vezetőik közlekedési szabályszegés észlelése esetén szigorúan büntetnek, amikor meg saját érdekükben kellene valamit tenni, a javaslat az önkormányzat felé elmarad?

Ha egy vállalkozó nem a törvényeknek megfelelően jár el, mondjuk valamilyen rendeletet, szabályt megsért, rögtön ott van a szankció, a törvény adta társadalmi következmény, a büntetés (APEH, Munkaügyi Felügyelőség, ÁNTSZ, stb.), amely az ő esetében általában nagy összegű pénzbírság. Ma országunkban a jogszabályt sértő hatóságok és az eljáró személyek felelősségre vonására, úgymond megbüntetésére nincs lehetőség?

Általában a becsületes, gerinces emberek elismerik, ha hibáztak, bevallják figyelmetlenségüket, tévedésüket, pótolják a hiányosságokat. De a szerencsi hatóságok ezt nem így reagálták le. A 2009. november 19-ei képviselő testületi ülésen az e témáról szóló napirendi pont címe "4.2 Tájékoztató a térfigyelő rendszer működéséről, és javaslat továbbfejlesztésre".

Ha valaki elolvassa a város honlapján található jegyzőkönyvet (12-18. oldal), rájön, hogy tulajdonképpen ezen napirendi pontban az adatvédelmi biztos által feltárt hiányosságokat pótolják. A helyi rendőrség javaslatot tesz a már meglévő kamerák működésére, sőt még Ondon két további kamera kihelyezését is javasolja. Tehát a rendőrség a hatalmon lévőket kiszolgálva úgymond utólagos javaslatával az önkormányzat által meghozott határozatot próbálja törvényessé tenni.

Az ez ügyben hozott 175/2009. számú öt határozat első mondata: "Szerencs Város önkormányzati Képviselő testület megtárgyalva a rendőrkapitány térfigyelő kamerák elhelyezésére vonatkozó javaslatát úgy határoz, hogy az alábbi helyeken kerüljenek a kamerák telepítésre:..." Majd felsorolja azt a 20 helyet, ahol már több hónapja működnek a kamerák! Micsoda mesteri csúsztatás!

A polgármester asszony hozzászólásában még ezt megtetézi azzal is, hogy így nyilatkozik az ügyben: "Egyébiránt nem kötelező az ombudsman iránymutatásait követni, de ez a testület teret enged a javaslatnak és követi az ajánlást". Ezzel az erővel azt is mondhatta volna, hogy nem köteles a törvényeket betartani, de ha már kiderült a törvénytelen eljárás, hajlandó azt kijavítani. És ha nem derül ki, akkor fennmarad a törvényellenes állapot, az állampolgári alapjogok korlátozásával kapcsolatos eljárási követelmények figyelmen kívül hagyása! Hol van itt a politikai felelősség?

Összegezve az eseményeket, szerintem a városban a hatóságok "áldásos" működése során minden maradt a régiek szerint. De ha már itt tartunk, szeretném felhívni a tisztelt hatóságok figyelmét arra - ha már a kamerán keresztül ezt nem észlelték -, hogy a Petőfi út pékség felőli végén már hónapok óta hiányzik az "Egyirányú út" jelzőtábla. A Rákóczi úton a bírósággal szembeni útszakaszon, és a Népházzal szembeni útszakaszon is (a zebra és az újságosbódé közötti részen) nyugodtan, minden szabályszegés nélkül lehetne parkolni, mert a Kórház köz, és a Hunyadi köz kereszteződése a kihelyezett tilalmi táblák hatályát feloldja.

(Név és cím a szerkesztőségben)

Kapcsolódó:

Kifigyelte a térfigyelő a figyelőt Szerencsen + videó
"Megélhetésieket" fogott a térfigyelő Szerencsen + videó
Térfigyelő buktatta le a taktaszadai férfit
Olvasó: Térfigyelés, magánparkoló Szerencsen a Népház előtt?
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
MMM [2010.03.29., 13:04][válaszolok] #1
További érdekes kérdés az ügyben. Miért telepítettek kamerát a 2 temető közötti Árpád hegyre vezető útra? Olyan sok bűnt követtek ott el az elmúlt években, vagy csak a fiatal párocskák pásztoróráit kell ennyire nyomon követni?
S [2010.03.30., 09:47][válaszolok] #2
Akkor ezek szerint 25 milliót kukkolásra könnyebb szerezni mint munkahelyteremtésre? És ha belegondolok az uszoda előtti kamerából is szerintem jól megfigyelhetők az öltözők illetve a zuhanyzók!
:) (vendég) [2010.03.30., 19:26][válaszolok] #3
Kedves S !!

Homályosított matrica van az uszoda ablakán!!!látszik hogy nem jársz rendszeresen!!! Lehet hogy RTG szeme is van a kamerának???:):)
Ne kötekedjetek már,örüljetek hogy van,mert buktatott már le többször törvénysértést !!!Bárcsak több helyre raknának fel!!
Névtelen (vendég) [2010.03.30., 22:00][válaszolok] #4
Nem azzal van a gond, hogy kamerák kerültek kihelyezésre (ennek véleményem szerint sokan örülnek), hanem magával az eljárással, ahogyan kihelyezték őket. Ha egy ilyen ügyben a "hatályos jogszabályokkal össze nem egyeztethető módon" jártak el az önkormányzati dolgozók, akkor el lehet képzelni, milyen munka folyik ott. Gondoljunk csak a címzetes főjegyző MTV-s szereplésére...
S [2010.03.31., 12:18][válaszolok] #5
Tisztelt #3-as vendég minden héten legalább egyszer járok az uszodába tudom, hogy milyen matrica van az ablakon, de az ablakokat nyáron általában nyitva tartják, és akkor átlátható az egész zuhanyzó. Ha Ön több kamerát kíván, kívánom hogy a háza előtt is legyen egy kamera és minden lépését kamerák kövessék, nyilvánosan mindenki számára látható módon. Majd rájön hogy mért nem célszerű a kamera. Egy technikai eszköz még nem segített senkin (sőt a törvény még a kamera kezelőjét sem kötelezi segítség nyújtására) Egyébként vannak akik élvezik a kamera illetve a mások által való figyelmet. Ezeket úgy hívják, hogy exhibicionisták vagy magamutogatók! Remélem nem ezek közé tartozik! És azt is érdemes volna megnézni, hogy 23 millióért hány betörőt buktatott le a kamera, és ha ez a pénzt hozzáértő emberek közbiztonsági célú megbízására költik, vajon hányan buktak volna le? ( és hány embernek adott volna munkát!)Egy kezemen meg tudom számolni, a tudomásra jutott kamerával lebuktatott betörések számát. De a bűnözők sem hülyék majd ott fognak próbálkozni ahol nincs kamera. És akkor kamerázzuk be egész Magyarországot?
:) (vendég) [2010.03.31., 19:39][válaszolok] #6
Tisztelt S" !!

Sem exhibicionista,sem magamutató nem vagyok,de engem nem zavarna ha ha a házam előtt az lenne ,mert nekem nincs titkolnivalóm,lehet hogy ellenben veled:)!!!
A bűnözők pedig igenis hülyék,mert épp odamentek,ahol lebuktatta őket a kamara!!
Az uszoda előtt pedig mindenki örül,hogy ott van,ugyanis azóta nem babrálják meg a gyerekek biciklijeit,és nem törnek fel autót ,mint megtörtént ez 2 évvel e.e.!!!
Az ablakot pedig csukd be arra a 2 percre ha öltözöl,bár nem hinném hogy a rendőrök épp rád kiváncsiak.
Nem akarok kötözködni,de igenis jók a kamerák,és akinek nincs titkolnivalója,azt nem zavarja!!
OLI76 (vendég) [2011.06.02., 17:19][válaszolok] #7
Én arra lennék kíváncsi, mire ment el a 25 millió. Mert egy kamerát akár már 20 ezerből is ki lehet helyezni. Egy eszköz ami 8 kamera képét rögzíti, az 50 ezer körül, számitógéppel legyen mondjuk 120, szóval vagy 700 ezerből már ki lehet építeni egy rendszert, ha problémák adódnak is max egy millió.
De lehet a megfigyelő rendőrök bére, esetleg egy plusz helyiség kialakítása is benne van az árban.
becslés (vendég) [2011.06.02., 17:40][válaszolok] #8
Azért ez nem ennyire egyszerű. Itt nem a Metro katalógusban hirdetett akciós gagyi kamerákra kell gondolni, hanem professzionális, 360 fokos látószögű zártláncú kamerahálózatra, gyakran olyan helyeken, ahol nincs is ehhez kiépítve az infrastruktúra. Valószínűleg számítógépből és monitorokból sem 1db van, a megfigyelőhely kialakításának, fenntartásának is vannak költségei, biztonsági előírások, különféle szoftverek, stb. Mondom mind ezeket mint laikus, csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy messze nem 100 ezer forintos nagyságrendekről beszélünk.
Hádám [2011.06.02., 17:55][válaszolok] #9
Továbbá van ennek tervezési és engedélyezési költsége is! Nem ez a költség a gond, hanem az, hogy rendesen kell(ene) figyelni!!
jól látok? (vendég) [2011.06.02., 19:49][válaszolok] #10
"Budapest (MTI) - A 18 és 25 év közötti pályakezdők átlagosan "bruttó 160 ezer forintot keresnek, a legmagasabb, 209 ezer forintos átlagfizetést a egyetemi végzettségű pályakezdők, míg a legalacsonyabbat (118 ezer forint) az általános iskolát végzettek kapják kézhez - derül ki egy friss felméréséből."
http://www.boon.hu/a-palyakezdok-atlagosan-brutto-160-ezer-forintot-keresnek/169 ..."

http://www.boon.hu/a-palyakezdok-atlagosan-brutto-160-ezer-forintot-keresnek/169 ...

Hol? Melyik földrészen?
Vendég (vendég) [2011.06.02., 22:03][válaszolok] #11
Igen, erre én is kíváncsi vagyok, mert ugyan nem vagyok pályakezdő, és 8 általánosnál is többet végeztem, (lehet, hogy ez a baj) és közel nincs ennyi a fizetésem, mint amit itt leírnak. És szerintem nem vagyok vele egyedül. Kíváncsi lennék rá, hol készült a felmérés?
pályakezdő (vendég) [2011.06.02., 22:23][válaszolok] #12
Budapesten köztudottan magasabbak a fizetések, de ott van a legtöbb munkahely is, ez szerintem sokat emel az átlagon. Ezzel az eszközzel ki lehet számolni a nettó munkabért is: http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator

Vegyék észre, hogy átlagokról van szó, és a készítők nyilván csak azt vették figyelembe, aki talált is munkát, a humán végzettségű frissdiplomás munkanélküliek tömegeit valószínűleg nem számolták bele. Másrészt, a szakközépiskolát végzettek között például csak 112 ezer (nettó 81 ezer) forint az átlag, ami szerintem igen alacsony kereset, nem értem, miért hihetetlen ez az Önök számára! Szakterületen belül, a tudás alapján is nagy eltérések lehetnek, informatikai területen ismerek olyan pályakezdőt, aki nettó 350 ezer forintért dolgozik, de olyat is, aki 140 ezerért. Summa summarum: ne húzzák fel magukat, az átlagértékek nem mondanak semmit.
Hádám [2011.06.02., 23:54][válaszolok] #13
Az a baj, hogy mindig átlagokról beszélnek! Ideje lenne már nyíltan a szélső értékekről beszélni, hiszen pont ezekben van a legtöbb ember.... van 5% milliomos és milliárdos... 95% szegény, az átlag meg az, hogy mindenki keres 180 ezret... és ebben ugye csak azok vannak akik egyáltalán dolgoznak! Elszomorító...
Összes hozzászólás: 14 db (12 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (7%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.