Hírek
A könyvtár nyári könyvajánlója
Dátum: 2010.06.28., 14:16Megtekintve: 13612Értékelés: 3.00

Kedves Régi és Leendő Olvasóink! Örömmel tudatjuk Önökkel, hogy az idei nyáron a Városi Kulturális Központ könyvtára folyamatosan nyitva tart látogatói előtt. Ezúttal is új könyvek széles választékával, folyamatosan bővülő állománnyal várjuk az olvasni szerető embereket a nyáron is kellemesen hűs, történelmi falak közé. Reméljük, alábbi ajánlónkban minden Kedves Olvasónk talál kedvére való olvasmányt.
A tokaji borvidék

A Világörökség sorozatban megjelent füzetszerű kiadvány Észak-kelet Magyarország legszebb területére kalauzol el bennünket. S bár nem album jellegű a kiadvány, a benne található varázslatosan szép fotók és gazdag leírások mégis arra csábítanak bennünket, hogy felkerekedjünk, s magunk tapasztaljuk meg e rengeteg csodát: gyönyörű dombokon kígyózó szőlősorokat, a sokszínű településeket, s a bennük rejtett rengeteg kulturális értéket.

A klíma kultúrtörténete: A jégkorszaktól a globális felmelegedésig / Wolfgang Behringer

Sosem volt időszerűbb a téma, hiszen saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogyan változik a négy évszak egyre inkább szélsőségessé, ha egyáltalán beszélhetünk még négy évszakról. A szerző, a Saar-vidéki egyetem történészprofesszora időutazásra hívja a téma iránt érdeklődőket, melynek során az elmúlt korok klímaváltozásait és azok kulturális következményeit tárja elénk: ebből is megtudhatjuk, hogy volt jóval melegebb és jóval hidegebb, termesztettek szőlőt Oslóban, és választottak királyt a Duna jegén. A könyv jó szolgálatot tesz arra is, hogy hogyan merjünk szembe nézni korunk legnagyobb kihívásával, a klímaváltozással.

A Sugár úti palota / Erkel Ferenc életregénye / Zsigray Julianna

Az Erkel Ferenc életregénye 9. kiadását tarthatja kezében az Olvasó. A nagy zeneszerző élete gazdag volt a sikerekben, kudarcokban, dicsőségben és megaláztatásban. Kitartó erővel képviselte a nemzeti zene gondolatát. Egy ember, aki gazdagságról, világhírről lemondott és szerényen vállalta fel a zenei apostol hivatását. Az akkori ellenségeskedésből és hírlapokon keresztüli támadásokból már csak megsárgult papírlapok maradtak, de Erkel óriási életműve – a magyar operazene, a magyar zeneélet és az Operaház – mai napig létező valóság lett. Ennek történetét meséli el Zsigray Julianna regénye.

Elfeledett versek: Kötetbe nem sorolt és publikálatlan művek / Faludy György

A kötet a költő születésének 100. évfordulójára megjelent válogatás, amely eddig ismeretlen verseket gyűjtött össze. Kéziratban maradt, újságokban megjelent, ám kötetbe soha nem sorolt versek ezek, amelyeket most Csiszár Gábor válogatásában és szerkesztésében ad közre a kiadó.

Kiből lesz a jó nő? Válasz dr. Csernus Imrének / Paulina Éva

Vannak, akik kifelé próbálkoznak: szépnek, csinosnak szeretnének látszani és azt hiszik ennyi elég is a cím elnyeréséhez és birtoklásához. Ám ezek a próbálkozások többnyire sikertelenek, vagy görcsösek. Aztán vannak akik belső építkezésre koncentrálnak: mivel külsejüket nem tartják eléggé előnyösnek, arra törekszenek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból: vonzó és harmonikus külsőt építenek fel, amely sokszor többet ér a veleszületett szépségnél. Ám a valóban JÓ NŐK birtokában vannak egy olyan tudásnak, amelynek mások nem. Ők úgy tudnak vigyázni az életükre, külsejükre, az egyéniségükre, a boldogságukra, ahogyan mások nem. Humoros és megdöbbentő történetekben bővelkedik a könyv, melyben elénk tárul az öltözködéshez, sminkhez, fogyókúrához, szerelemhez, szexhez, gyermekvállaláshoz, és nem utolsósorban a Férfihoz való kapcsolatuk.

Baba-elsősegély: Az elsősegélynyújtás kézikönyve kisgyermekes családok részére / Dr. Csoma Zita

Nemcsak kisgyermekes szülőknek készült ez a könyv, hiszen mindenkinek, aki kisgyerekkel foglalkozik állandó jelleggel készenlétben kell állnia mindenféle helyzet gyors megoldására. Ilyenkor a gyors helyzetfelmérés a legfontosabb, a helyzet súlyosságának felismerése, valamint az, hogy ne essünk pánikba. A könyv ismerteti az esetleges veszélyforrásokat, a gyermekbaleseteket, azok megelőzését, valamint a szakszerű elsősegélynyújtást. A leírásokat számtalan fotó teszi szemléletessé.

Michael Jackson: 1958-2009 / Chris Roberts

A Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg a Michael Jackson életét - a kezdetektől egészen haláláig - bemutató fotóalbum, rengeteg életrajzi írással, modell-, lemez- és plakátfotóval. A könyv lapjain egy legenda elevenedik meg, s forgatva e lapokat, még mindig úgy érezhetjük, a POP Királya nem halt meg. Tovább él dalaiban, és millió rajongó szívében. A kiadvány diszkográfiát is tartalmaz, itt megtalálhatjuk a megjelent lemezeket kiadási évekkel, számok címeivel, közös albumprodukciókkal.

Mindenki szellemi kalauza: Japán / Ferber Katalin

Egy csodálatos kivitelű albumot tarthat kezében az az Olvasó, aki érdeklődik Japán iránt, vonzódik az ország szellemi és kulturális életéhez és értékeihez. Néhány gondolat a könyv hátsó borítójáról: „Japán mindent tud, amit mi nem. Japán mindent megvalósít, amit mi nem. … Nehéz japánnak lenni, de azzá nem lehet válni, bár sokan törekszenek erre, szinte garantált kudarccal. … a japánok bennünk, nem japánokban látják önmagukat igazi japánnak.” A kötet sok-sok témakört ölel fel, enciklopedikus formában. Minden fejezet izgalmas és lendületes, s arra késztet, hogy tovább olvasva elmerüljünk ebben a távoli varázslatos világban.

Cserépkályhák építése / Bernd Grützmacher

Napjaink egyre dráguló energiaárai, a környezeti problémák figyelembe vétele arra késztetnek, hogy felfigyeljünk erre a könyvre. A könyv a kályhák építését fázisfotókon keresztül szemlélteti, s azt a technológiai fejlődést is vázolja, amelyen keresztül a melegvíz-ellátást is megoldhatjuk. A színes fotók a cserépkályha esztétikai, belsőépítészeti értékét is bemutatják, túl eredeti funkcióján.

Megújuló energiák

Korunk társadalmának legnagyobb problémáját az energiával való ellátottságot és utánpótlást több összetevő is alkotja. Ilyenek a környezetszennyezés, a pazarló életvitel, a növekvő energiaigény, amely nemcsak a szakemberek, hanem a laikus felhasználók szerint is katasztrófához vezet. Ennek elkerülésére új forrásokat kell találnia az embernek. A kötetben összesen hét tanulmányt olvashatunk a nap-, a szél-, a víz-, a geometrikus energiáról, valamint a biomassza hasznosíthatóságával kapcsolatban, de helyet kap a klímaváltozás kérdése is. vállalatvezetők, önkormányzati döntéshozók, környezetvédők, mérnökök és közgazdászok számára különösen hasznos olvasmány.

Szeretettel várják a Kedves Olvasókat a Könyvtár munkatársai!

Uray Attiláné
igazgató

Kazsik Marianna
könyvtáros

Városi Kulturális Központ és Könyvtár
Szerencs, 3900 Rákóczi-vár, Tel.: 47/362-254

Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
member (vendég) [2010.06.28., 21:15][válaszolok] #1
Erkel életrajzi regényére nagyon kíváncsi vagyok, szeretem az ilyen jellegű könyveket.
T. (vendég) [2010.06.30., 23:42][válaszolok] #2
Hiányolom Sármássy Marianna véleményét!...
Sármásy Marianna [2010.07.01., 20:20][válaszolok] #3
Kedves T.!

Mire kíváncsi?

A Sugár úti palota c.könyvet gyerekkoromban olvastam, a megújuló energiákról pedig folyamatosan. Csernus, és Michael Jackson hidegen hagy, ahogy Faludy György is.

A saját könyvtárunk még mindig katalogizálásra vár.Néhány száz kötet még a polcokra se fér fel.

Nem, már nem adok kölcsön bárkinek könyvet, sok eltűnt. Jut eszembe: kinél van a "spenót" első kötete? (Fiatalabbak kedvéért A Magyar Irodalmi lexikon.)

Még mindig nem szoktunk le a könyvvásárlásról, szerencsére városunkban is megtalálom a módját, régebbi kiadású könyveket az eredeti ár feléért megkapom.

Van olyan barátom - szerencsére több -, akikkel olvasmányélményeinket meg tudjuk osztani.

Vallottam, miről írjak még?
Talán még annyi, a Sugár úti palota az Operaház.

Most viszont várom az Ön véleményét!
member (vendég) [2010.07.01., 20:29][válaszolok] #4
Kedves Mariann, hol lehet régebbi könyveket az eredeti ár feléért megvenni Szerencsen? Ez nagyon érdekelne tényleg.
Az ababook online "antikváriumán" kívül én sajnos nem ismerek városunkban használt könyv kereskedést, pedig imádok keresgélni és "kincseket" találni, ami végül az én személyes könyvtáramat gyarapítja.
Sármásy Marianna [2010.07.01., 20:46][válaszolok] #5
Kedves member!

Nem használt könyvek, hanem raktáron megmaradtak. Úgy értem a "régebbit", néhány éve adták ki, az eredeti áron nem fogyott el.

A város nyugati határán lévő bevásárló áruház - nem írom a nevét, nem akarom reklámozni - előterében lévő kis boltban. Ott veszem a cigarettámat is. ( Sajnos még mindig "láncdohányos" vagyok.)

Ajándékba is vásárolok ott könyveket, mert kimondottan igényes kivitelű kiadványokat is találok. Egyszerre nincs sok, de rendszeresen hoznak.
1 olvasó (vendég) [2010.07.01., 20:57][válaszolok] #6
Kedves Hozzászólók!
Osztom member véleményét, engem is az Erkel élete érdekelne. A többi, úgy ahogy Mariannt, hidegen hagy.
Viszont szívesen látnék több magyar író könyvét az ajánlóban. Pont Faludyról jutott eszembe: Tormay Cecile, akiről kevesen tudják, hogy Nobel-díjas írónőnk! A Nobel-díjat(amit megosztva ugyan, de megkapott) sajnos halála miatt nem vehette át. Életútját, műveit ismerve talán nem véletlen, hogy nem "ajánlgatják"
Marianna!
Szívesen katalogizálom "könyvtárát"! Ha hajlandó kölcsönadni egy-két "gyöngyszemet"! A szamovár mellett, teázás közben majd megbeszéljük! Üdvözlik a fővárosból!
Jó olvasást mindenkinek!
member (vendég) [2010.07.01., 21:11][válaszolok] #7
Kifejezetten csak nnak a kiadónak a valóban félárú vagy még olcsóbb könyveit árusítják a gyári körforgalom melletti fa bódéban.

Azért kár... hiányzik egy jó könyves antikvárium, kár, hogy legalább Miskolcig kell érte menni, ha valaki ilyen könyvmoly, mint én, és ez mozgatja :)

1 olvasó, az Emberek a kövek közt-re és a Régi ház-ra én is kíváncsi lennék.
Sármásy Marianna [2010.07.01., 21:29][válaszolok] #8
Kedves 1 olvasó!

Az összes szamovárom fütyülni fog, csak rendezze már el a könyveimet! Természetesen a helyet is találja meg, hová fér még!
Megkeresem Erkel életéről szóló könyvet - azt hiszem anyukámnál van -, cserébe kérek ajánlatot július második felére olvasnivalót!
Sármásy Marianna [2010.07.01., 21:41][válaszolok] #9
Kedves nember!

Nem arra a fa bódéra gondolok. A tesco előterében van az üzlet.

Imádom én is az antikváriumokat. Egy fővárosi barátom a lomtalanításokkor szokott igazi "kincsekre" bukkanni. A guberálók nem a könyveken vesznek össze.
Összes hozzászólás: 10 db (5 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (10%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.