Hírek
Feltűnő részrehajlás az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál
Dátum: 2010.08.18., 10:48Megtekintve: 5664Értékelés: 3.67

A szerencsi B. Pista és a barátja, rokona, Dini belépésre jelentkezett a helyi gazdabolt mellett lévő edzőterembe, de a tulaj közölte velük, hogy nincs hely, egyébként is ez egy baráti közösség, ahova a tagok ajánlása alapján lehet csatlakozni, viszont elmehetnek az önkormányzati edzőterembe, ahol nincsenek ilyen feltételei az izmaik edzésének - írja a Magyar Nemzetben megjelent levél szerzője.
A két fiatalember az esetet követő fél évvel jelentkezett a Másság Alapítványnál (Kárpáti József igazgató), ahol azonnal tudták, hogy súlyos megaláztatás érte őket, ezért eljárást kezdeményeztek az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH), kérve, hogy állapítsa meg a gazdabolt-edzőterem tulajdonosának súlyos jogsértését, mert a két fiatalember cigány származása (ők romát írnak) miatt nem nyert bebocsátást az edzőterembe. Kérték, hogy a hivatal tiltsa el a vállalkozót a további jogsértéstől, és szabjon ki pénzbüntetést vele szemben.

Az EBH (Demeter Judit elnök) kétszázezer forint bírságot szabott ki a magyar vállalkozóra, mert a hatóság számára kétséget kizáróan megsértette a törvényi előírásban foglaltakat, miután nem tudta bizonyítani "ártatlanságát". Ugyanis az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény értelmében a bepanaszolt magyar vállalkozónak kellene bizonyítani az ártatlanságát. Próbálta is, de a hivatal vagy életszerűtlennek, vagy lényegtelennek minősítette azt, és bizonyítási eljárást, például tanúmeghallgatást sem tartott szükségesnek, annyira egyértelműnek ítélte a jogsértést.

A magyar vállalkozó felajánlotta azt is, hogy az önérzetében olyannyira megsértett fiatalember váltson havibérletet, és felejtsék el az ügyet, de a hivatal szerint ezzel nem lehet elintézni ezt a súlyos jogsértést, ez nem valódi egyezségi ajánlat, mert csak a magyar vállalkozó részére biztosít kedvezményt, a jogsértett fiatalember nem kap semmit. Persze a havi bérletért fizetni kellett volna. Az EBH büntetőhatározata ugyan még nem jogerős, de a mélységesen megbántódott fiatalemberek már fejenként 1,5-1,5 millió forint kártérítésre is beperelték a miskolci bíróságon a magyar vállalkozót, mert az eset miatt olyan törés következett be az életükben, amit csak ezzel a szerény összeggel lehetne kompenzálni.

A magyar vállalkozó a Fővárosi Bíróságtól kéri az EBH büntetőhatározatának felülvizsgálatát. Sérelmezi, hogy az EBH-t semmi sem érdekli, a hivatalnak mit sem számít, hogy a kérelmező fiatalember nem is mondta, hogy ő cigány származású, hogy a fiatalember külső jegyei alapján nem is volt megállapítható a cigány származása, hogy az edzőterembe havibérlettel járt cigány származású személy is, akiknek a tanúkénti meghallgatását is elutasította a hivatal, hogy egyezségként felajánlotta a havibérlet váltását a megbántódott fiatalembernek. De az Egyenlő Bánásmód Hatóságot mindez nem érdekli. Az EBH-nak semmi sem számít. Csak egy a fontos: a magyar vállalkozó megbüntetése, megalázása, megfélemlítése, móresre tanítása. Mert ez a cél. Ezért hozták létre az EBH-t 2003-ban. Vajon meddig fog még működni?

Somogyi János ügyvéd

Forrás: Magyar Nemzet
Kép: EBH

Köszönjük lelkes olvasónknak, hogy felhívta a cikkre a figyelmünket!
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
ttt (vendég) [2010.08.18., 11:32][válaszolok] #1
Vicc ami ebben az országban megy...
MMM [2010.08.18., 12:17][válaszolok] #2
Ilyenkor mindig megfogalmazódik bennem a "Miért nem lőjük már bele az ilyeneket a Dunába az ilyen elnököket?" kérdés, de mivel moderálom magam, ezért csak ennyit kérdezek: Meddig tűrjük még?
MMM [2010.08.18., 12:18][válaszolok] #3
Na az előző mondat is értelmes lett, mindegy a lényeg benne van.
0000 (vendég) [2010.08.18., 12:19][válaszolok] #4
Miben nyilvánul meg az a törés az életükben, na arra lennék kiváncsi. Bezzeg az nem törés, ha nincs munkájuk. Az a lényeg, hogy az izmaik fel legyenek fújva.
Három csapás (vendég) [2010.08.19., 03:34][válaszolok] #5
Büntetni kell!
Hogy kiket? Elsöként a hivatalnokokat, akik a javukra döntöttek.
A két jelentkezö is érdemel valamit. (nem tagkönyvet)
A vállalkozót pedig hagyják békén.
XXX (vendég) [2010.08.19., 22:06][válaszolok] #6
Az EBH ugyancsak elköveti a jogsértést, mivel nem kezeli egyformán a MAGYAR vállalkozót a romákkal szemben. Be kell perelni az EBH-t 3m Ft-nem vagyoni kártérítésre és ebből kell kifizetni a bírságot.
Milyen jogállam az, ahol az ártatlanságot kell bizonyítani? Az EBH, akkor járna el jogszerűen, akkor védené megfelelően a társadalom értékes roma lakosságát, ha Ő ha mint az ügyészség a bűnösséget bizonyítaná!Az nem bizonyíték, hogy a romák azt mondják, mert a szavuk szent.
Ilyen alapon bármilyen boltba bemegy a társadalom számára oly értékes roma lakos és kér egy kenyeret, és ha sültebb kenyeret kap, akkor a boltos rasszista (barnának barnát)meg megkülömboztető. A birság, nyilvános kivégzés,, a roma meg megy a következő áldozatát szedni!!
Boltosok felkészülni a romák újabb élősködésére!
Egy fecskési (vendég) [2010.08.20., 07:06][válaszolok] #7
A vállalkozó ott követte el a hibát, hogy komolyan vette a hatóságot. Le kellett volna tagadni az egészet, nem is látta soha a két delikvenst és akkor mehettek volna a sóhivatalba. Ami nem történt meg, azt nem kell bizonyítani. A hazai jogszolgáltatás nincs felkészülve arra, hogy ezek gátlástalanul hazudnak és bármire megesküsznek, ráadásul oda-vissza tanúskodnak is egymásnak. Amíg a jog nem változik, addig csak azt tehetjük, hogy az ő módszereiket alkalmazzuk. Szégyen!!!!
Hádám [2010.08.22., 09:09][válaszolok] #8
Kifizetni a bírságot??? Ez már alapból rossz megközelítés.... Miért fizessek azért mert két bohóc "sértettnek" érzi magát??? Ráadásul van alternatíva is... Azt nem értem, hogy akkor ezek szerint nem lehet zárt klubot csinálni??? Nincs jogom klubtagsági rendszert kialakítani??? Ezek szerint nincs... mert az bántja mások lelkecskéjét...

Kérdem én... az Operabálba miért nem engednek be akárkit??? :)

Második kérdés... Mit szólna az a 30-40, hónapok, évek óta oda járó ember, ha azt mondanák nekik, hogy gyerekek, holnaptól bezárunk, mert nem tudjuk kifizetni a 3 milliós bírságot a két majomparádé miatt?! Biztosan örülnének neki... Ha meg ezek után mégis engedné a tulaj, hogy oda járjanak, akkor biztos vagyok benne, hogy az ott edzők néznék rossz szemmel a "csak edzeni akarókat"....
Sármásy Marianna [2010.08.22., 11:59][válaszolok] #9
A hiba ott van, nem az ember a lényeg, hanem a bőrszín, a "kisebbségi" hovatartozás hirtelen előnnyé válása.
Miből gondolja bárki, kizárólag cigány emberek kerülhetnek nemkívánóssá egy klubban? Nem érthető, hogy jelen esetben a tulajdonos ismeri az itt élőket, ezért tudja, ki az akit beenged saját ingatlanába? Remélem, nem lesz semmi gond, ha Kárpáti József és Demeter Judit otthonában vendégül látja 2-2 hétre a "sértetteket" és családjukat!
Tudok ezen vendéglátásra ajánlani magyar, ukrán, román, stb. családokat is, akiket én nem engedek be soha saját tulajdonomba, de a nálam sokkal jogkövetőbb igazgató urat és elnök asszonyt kötelezném erre. Ha bármi kifogásuk van, mehetünk a független magyar bírósághoz.
Sono Io (vendég) [2010.08.22., 21:04][válaszolok] #10
Nem vagyok abban biztos,hogy ez a két "lelki törést "szenvedett cigány valóban edzeni is akart vagy csak úgy szétnézni.....Sok tapasztalatom van arról,hogy az ilyen delikvensek csak "szétnéznek" és utána gyorsan távoznak,-általában nem üres kézzel! Gondolom a boltosnak is van ilyen irányú tapasztalata , még ha nem éppen a szóban forgó két "sértettel" kapcsolatban is. Sajnos minden cigány csak a jogait emlegeti,kötelességről szó sem esik. Az EBH csak lom ott,ahol van,inkább kártékony,mint hasznos, a bajba jutott ember hasznát nem veszi.Jobb ha átcimkézi magát CBH-nak.Akkor engem is feljelent a házaló cigány amiért nem engedtem be -még vízivás céljából sem? A Gazdabolt vezetője meg ne hagyja magát,keresse meg a megfelelő fórumot és ne fizessen! Ez vérlázító,hogy ezért még tetemes kártérítést is kér-és van aki igazat ad nekik!? Ezentúl akkor ebből élnek majd,nem a családbővítésből,hisz megmondta Kolompár,hogy aki azt állítja magáról,hogy szeret dolgozni:az hazudik! Akkor mihez kell az izomerősítés? Csakis a garázdasághoz!!!!!!!!!!!
Összes hozzászólás: 10 db (9 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.