Hírek
Ítélethirdetés a taktaközi szocpolcsalás ügyében
Dátum: 2012.04.03., 15:18Megtekintve: 10278Értékelés: 3.00

Kétszáznál is több vádlott ügyében hirdetett ítéletet kedden a törvényszék. Bűnösnek mondta ki kedden a Miskolci Törvényszék dr. Horváth Mária vezette tanácsa a taktaközi szocpolcsalás vádlottainak többségét. Az ítélet rendelkező részének felolvasása több mint másfél órát vett igénybe, amit állva hallgattak meg a vádlottak, védőik, és az ítélet iránt érdeklődő újságírók - írja a Borsod Online.
Az elsőrendű vádlottat, a szerencsi építési hatóság volt vezetőjét kettő rendbeli folytatólagosan, üzletszeren elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében, 14 rendbeli bűnsegédként üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettében, három rendbeli bűnsegédként elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettében, 25 rendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettében, 38 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel megvalósított vesztegetés bűntettében találta bűnösnek a törvényszék, amiért tíz év letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá. A másodrendű kettő, a harmadrendű vádlott kilenc év börtönt kapott.

A csaknem két évvel ezelőtt kezdődött első fokú tárgyaláson a vádlottak padján pénzintézeti dolgozók, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalakozók is helyet foglaltak. Mint már megírtuk: felhajtók nagycsaládosokat keresek meg, hogy a lakhatásukat célzó állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak, hogy a bank elfogadja a kérelmeket. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón összesen 43, később lakhatatlannak bizonyult, kettő-négylakásos társasházat építettek fel, ennek ellenére az építési hatóság kiadta a lakások használatbavételi engedélyét. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege 450 millió forint körül van.

A törvényszék a hivatalukkal visszaélőkre általában letöltendő, az ?építtetőkre? felfüggesztett szabadságveszést szabott ki, másokat viszont felmentett a terhükre rótt vádak alól.

Forrás: ÉM-SZP, Borsod Online

Kapcsolódó:

Társadalmi érdek a szocpolcsalók leleplezése
Sportcsarnokban tárgyalhatják a taktaközi szocpol-csalást
Taktaközi szocpolcsalás: 202 vádlott, 24 ezer oldal nyomozati anyag
Szocpol-csalás Szerencsen: lerobbant új házak + képek
Életveszélyesen megfenyegették a szocpol-csalás fő gyanúsítottját?
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
ÁÁ (vendég) [2012.04.03., 17:37][válaszolok] #1
Az ügyésznő fellebbezett, mérlegelés nélkül, mind a 202 főre. Már eddig is horribilis összeg a bűnügyi költség. Több, mint 100 embert részben, vagy teljesen felmentett a bíróság. De még az ügyészség miatt évekig el fog húzódni az ügy, másodfokon. Az ártatlanság vélelme a pszaf.hu oldalon található ügyészi jelentés miatt sérült, és azok a tanúk is befolyásolva lettek, akik ezt a jelentést elolvasták.( szerintem).
ÁÁ (vendég) [2012.04.03., 20:32][válaszolok] #2
A hatóságok törvényességi felügyeleti ellenőrzését végző ügyészek nem lettek vád alá helyezve. A feladatukat az 1972 évi V. törvény tartalmazza.
Az OTP ellenőrzését végző államkincstári dolgozók sem lettek vád alá helyezve.
ÁÁ (vendég) [2012.04.03., 20:40][válaszolok] #3
Ügyészi óvás: Az ügyész megóvhatja a jogerős közigazgatási, szerv és bíróság, ill. a felügyeleti szervek által hozott határozatot és végzést, ha az jogszabálysértő. Ha az óvásban a döntés, végrehajtás felfüggesztését rendelik el, azt kötelezően végre kell hajtani.
Határidő: 8 nap, ha a határozatot hozó hatósághoz érkezett az óvás. Ha annak felügyeleti szervéhez: 30 nap. Az ügyész a jövőbe- ni törvénysértés megelőzése végett a hatóságot figyelmezteti. Ezt 30 napon belül a felügyeleti szerv a legközelebbi testületi ülésen elbírálja. Egy törvény hatálya alá tartozó döntés megóvásakor a ?72. évi 5. törvényben leírtak az irányadók. (Ügyészi törvényességi felügyelet)
Idézet az alábbi oldalról: http://www.marketingtudomanyok.abbcenter.com/?id=101967&cim=1#
abc (vendég) [2012.04.06., 17:51][válaszolok] #4
Érdekes, amit idéz ÁÁ, hogy kik nem lettek vád alá helyezve... A kisemberek viszik el a balhét.
ÁÁ (vendég) [2012.04.07., 09:28][válaszolok] #5
Az Állam Kincstárat ki vagy kik voltak jogosultak ellenőrizni?
Az ügyészség ezt miért nem vizsgálta?
ismerős (vendég) [2012.04.07., 14:22][válaszolok] #6
Csalni nem bűn.(?)
Nem észre venni, az már halmozottan súlyos eset.
ÁÁ (vendég) [2012.04.07., 18:22][válaszolok] #7
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok mindenkinek.

youtube thumbnail
Összes hozzászólás: 8 db (7 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (12%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.