Hírek
Milliárdos kár a pancsolt tokaji borok után
Dátum: 2014.10.02., 21:54Megtekintve: 5703Értékelés: 5.00

Másfél milliárd forint értékű borkülönlegességet nem hozhat forgalomba tokajiként, vagy fajtamegjelöléssel a Tokaj Kereskedőház. Több ezer hektoliter tokaji aszút és szamorodnit lesz kénytelen lédig borként, vagy tokaji megjelölés nélkül kiárusítani az állami vállalat - derült ki egy átfogó vizsgálat nyomán. Alább a Népszabadság cikke.
Másfél milliárdra becsülhető annak a borkészletnek az értéke, amely a Tokaj Kereskedőháznál lezajlott vizsgálat megállapítása szerint nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, vagy nem árusítható tokaji- és fajtamegjelöléssel. Ennyi bizton kijelenthető azt követően, hogy az állami vállalatnál befejezték a mintegy hárommilliárd forint értéken nyilvántartott, nyár elején zárolt borkészlet független szakértői vizsgálatát. Az alapborok jelentős része megfelelt a követelményeknek, ám a kész és palackos boroknak csaknem fele bukott meg, utóbbiaknak több mint kétharmada a legértékesebb, borkülönlegesség kategóriából. A lapunk (a Népszabadság - a szerk.) által megismert független bizottsági jelentés eredménye egyetlen jelzővel minősíthető: katasztrofális.

Nyár elején számoltunk be arról, hogy a Tokaj Kereskedőház másfél éve hivatalban lévő vezetése egy amerikai ügylet körül kialakult jogvita kapcsán szembesült azzal, hogy a cégnél a napi rutin része volt a pancsolás. A legjobb esetben csak évjáratokat kevertek, de volt, hogy a fajtákat is, annak ellenére, hogy ezt a szabályok kifejezetten tiltják. Ekkor úgy döntöttek: a társaság, valamint a tokaji név hitelességének megőrzése érdekében a cég raktáraiból egyetlen palack 2013 előtti évjáratú bor sem kerülhet forgalomba, amíg a teljes készlet eredetét nem tisztázzák. A munkával nemrég végzett a Prónay Bence borjogász vezette bizottság, amelynek tagja volt még Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, valamint Szenteleki Károly, a Corvinus Egyetem Biometria és Agrárinformatikai Tanszékének nyugalmazott vezetője.

A bizottság leszögezte: a rostán fennakadt borok fogyasztása élelmiszer-biztonsági kockázattal nem jár, ám számos tétel nem felel meg a törvényi előírásoknak, vagy a termékleírásoknak, ezért nem forgalmazhatók az adott fajtaként, bizonyos esetben még tokajiként sem. A Népszabadság információi szerint folyamatban van az átminősített tételek új értékének meghatározása, ezután tudják majd megmondani, pontosan mennyit is bukik az állami cég a múlt bűnei miatt.

A cikk a NOL.hu oldalon folytatódik...

Kapcsolódó:

Tokaji bormutyi: pancsolták a borokat
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Összes hozzászólás: 1 db (1 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.