Hírek
25 milliárdos kormányprogram részeként újul meg a szerencsi vár
Dátum: 2015.07.02., 13:08Írta: Mandarin Megtekintve: 12136

Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot, amelynek keretében országszerte 31 vár teljes vagy részleges felújítása történik meg a következő években - jelentette be L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden Budapesten. A 25 milliárd forint összköltségvetésű program fő célja a tartósan állami tulajdonú műemléki állomány fejlesztése, valamint a természeti és kulturális örökség védelme - számolt be a Pécs Ma hírportál.
"Azért is fontos ez a program, mert a magyar műemlékállomány olyan részéhez fogunk hozzányúlni, amelynek felújításával, funkciói újragondolásával kapcsolatos átfogó program az elmúlt években nem létezett" - hangsúlyozta L. Simon László. A program keretében 31 kulturális és természeti örökségi helyszín újulhat meg, ezen belül 17 helyszínen komplex fejlesztés valósul meg a 2015-2020 közötti időszakban.

Az uniós és állami forrásból finanszírozott várprogram jövőre kezdődő, 4,5 milliárd forintos első ütemében a diósgyőri, az egri, a kisvárdai és a sümegi vár fejlesztése valósul meg. A 2017-ben induló, több mint 12 milliárd forintos második ütemben a szigetvári, a gyulai, a cseszneki, a tatai és a visegrádi vár, valamint a mosonmagyaróvári Óvári vár, a dobai Somlói vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a szerencsi Rákóczi-vár, Csókakő vára és a várpalotai Thury-vár újulhat meg, valamint a helyreállított várgesztesi és simontornyai vár korszerűsítését végzik el.

A tervek szerint 2017 végén, 2018 elején induló, 8,5 milliárd forint költségvetésű harmadik ütem keretében további 14 helyszínen: Ónod, Sirok, Esztergom, Nógrád, Szigliget és Hollókő várainál, valamint a regéci várnál, a sárospataki Rákóczi-várnál, a szögligeti Szádvárnál, Drégelypalánkon Drégely váránál, a kereki Fejérkő váránál, a sárvári Nádasdy-várnál, a döbröntei Szarvaskő váránál, továbbá Gyulakeszin Csobánc váránál valósulnak meg állagmegóvási, rekonstrukciós, illetve turisztikai fejlesztési munkálatok.

Forrás: Pécs Ma

Kapcsolódó:

Megszépül a Rákóczi-vár és a környéke
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Valaki (vendég) [2015.07.02., 15:15][válaszolok] #1
elmondaná mit kell felújítani a Szerencsi váron ?
Vagy pedig csak a pénzt kell elkölteni valamire ?
Nem rég lett felújítva agyba-főbe ?
jani (vendég) [2015.07.02., 15:31][válaszolok] #2
Inkább munkahelyek lennének. De ne olyanokkal dicsekedjenek meg fényképeztessék magukat amit mások csinálnak, hanem amit Koncz Ferenc megígért.
Hádám [2015.07.02., 22:13][válaszolok] #3
Ha valaki látta a vár makettjét a kiállításon, az tudja milyen volt anno. Szerintem a másik régi bástyát igenis helyre lehetne állítani, sokat dobna rajta, de van még pár lehetőség, amivel bővülhetne. Igaz ez is csak látvány, igazából valami olyasmi kellene, ami évszaktól függetlenül vonzza az embereket
érdekes (vendég) [2015.07.03., 17:27][válaszolok] #4
Átlátszó.hu-n,a tokaji borászatok cikk.Beszéljük meg.
Összes hozzászólás: 4 db (4 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.