Hírek
Beszámolóval frissítve: Jobbik lakossági fórum Szerencsen
Dátum: 2016.03.25., 12:08Megtekintve: 4371Értékelés: 5.00

2016. március 26-án (szombaton), 16 órai kezdettel a szerencsi Rákóczi-vár Színháztermében lakossági fórumot hirdet a Jobbik, amelyen előadást tart a párt országos alelnöke, Novák Előd és a legnagyobb jobbikos vezetésű város, Ózd polgármestere, Janiczak Dávid. Szó lesz a párt által nemrégiben meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultációról, az országot érintő demográfiai folyamatokról és az Ózdon eddig elért eredményekről, megszerzett tapasztalatokról.
Az előadásokat követően a megszokott módon kérdéseket lehet feltenni az előadók felé. A szervező, a Jobbik Szerencsi Alapszervezete minden érdeklődőt szeretettel vár.




Frissítés (2016. április 5.): Horváth Ádám beszámolója

2016. március 26-án szombaton 16 órai kezdettel tartotta időközi lakossági fórumát a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szerencsi Alapszervezete, melyen Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke és Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere tartott előadást. A fő témák között szó esett a családokról, jelenlegi helyzetükről, európai tendenciákról és kilátásokról. A téma felelőse Novák Előd volt, de számos esetben találkozott az ózdi példa az országos helyzettel.

Számos probléma merült fel azzal kapcsolatban, mi az oka manapság a minél későbbi családalapításnak, vagy annak, hogy soha nem lesz családja egyes embereknek. Súlyos probléma, hogy nagy százalékban a megélhetés miatt nem mernek családalapításba kezdeni, de azon párok is sokan vannak, akik várják a jobb körülményeket és abba a csapdába esnek, hogy mindig jobbat szeretnének a jelenleginél és sosem lesz megfelelő pillanat a gyermekvállalásra.

Szintén súlyos probléma a már meglévő családok esetében a szétszakítottság, a külföldi munkavállalás által, így gyakran több száz, több ezer km választja el a párokat, ami sajnos az esetek többségében a teljes család kivándorlásával végződik, amit tovább súlyosbít az a tény, hogy jó részük többé nem is kíván hazatérni.

Érdekes tény azonban az, hogy míg sokan az anyagiakkal magyarázzák a gyermekvállalás elmaradását, addig a nyugat-európai trend szerint éppen a leggazdagabb országokban a legnagyobb gond a születés számok elmaradása.

Itthon még mindig nagy problémát jelent bizonyos régiókban az úgynevezett "megélhetési gyermekvállalás", amikor vélhetően bizonyos anyagi haszon reményében születnek gyermekek.

Szintén nem kedvez a családok létrejöttének a borzasztóan magas ingatlanárak (Budapesten irreálisan magasra ugrottak), ezzel párhuzamosan a lakástörlesztő részlettől is drágább albérleti díjak. Míg vidéken viszonylag elérhető áron lehet lakáshoz jutni, azokon a területeken, ahol van munkalehetőség, szinte lehetetlen egy kelet-magyarországi párnak lakáshoz jutnia.

Erre rájátszik még az is, hogy minden idők legalacsonyabb új lakás építése zajlott a tavalyi évben, mindössze 8000 új lakás épült az éven (40.000 szükséges az országos lakásállomány 1%-os megújulásához évente!) Jelen pillanatban sem a CSOK, sem pedig a NOK nem érezteti még a hatását és kérdéses lesz-e ösztönző ereje, mivel eddig szinte alig kapta meg valaki az igényelt támogatást, néhány száz család volt olyan szerencsés országos szinten eddig.

Összességében Novák Előd elmondta, hogy a jelenlegi népesség politika megbukott, a termékenységi ráta országosan 1,34, ami azt jelenti, hogy a magyar lakosság egy generáció alatt megfeleződik, ha nem történik érdemi változás! Ez a mutató az országos átlagot mutatja, melyben minden magyar állampolgár benne foglaltatik!

Külön kiemelte még problémaként, hogy a családok megalakulásának az ideje, jelentősen befolyásolja a vállalt gyermekek számát és születésük kockázatát, azaz minél később születik meg az első gyermek, annál biztosabb, hogy nem lesz nagycsalád és sajnos magasabb a rizikója a születési rendellenességeknek is. Példaként említette az Ózdon nemrég bevezetett támogatást, mely azon anyákat támogatja, akik 20 éves koruk után vállalják első gyermeküket, valamint 380 nap folyamatos munkaviszonnyal rendelkeznek. Jelenleg ez a támogatás 300.000 Ft, de a későbbiekben szeretnék 1 millióra emelni, mely már valóban jelentős segítség egy új családnak, pláne, hogy 1,5 millió forint körül már egy szerényebb lakás vásárolható a városban!

Ezután Janiczak Dávid, Ózd polgármestere folytatta az előadást. Röviden ismertette a város múltbéli és jelenlegi helyzetét. Elmondta, hogy a csúcsnak számító 48.000 főről, mára 34.000-re csökkent a város lakossága és az elvándorlás jelenleg is súlyos problémákat okoz, éppen ezért minden lehetséges eszközzel ennek megállításáért harcolnak.

A születések számának alakulásához hozzátette, hogy a városban jelen állás szerint a cigány születések aránya 67%, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a cigány kisebbség körében a termékenységi ráta 2,62, azaz duplája az országos átlagnak, melyben a teljes népesség benne foglaltatik. A probléma ott kezdődik, hogy ezen csoportok rendszerint a legiskolázatlanabbak, így a munkanélküliség is a legmagasabb a körükben, ami várhatóan a születendő gyermekek maradéktalan ellátására is jelentős hatással lesznek, így sajnálatos módon öngerjesztő folyamatként csak mélyül a nyomoruk. Elmondása szerint van olyan család, ahol a 26 éves anya már a 8. gyermekét hozta a világra!

Az oktatásban új támogatási formákkal próbálják ösztönözni a tanulókat a jó eredmények elérésére, a 10. osztálytól kezdve 4,5 vagy a fölötti átlag esetén jelentős ösztöndíjak érhetők el. Döbbenetének adott hangot, hogy ezzel szemben a városban működő alapítványi iskola, állami támogatásból 20-50 ezer forintot fizet havonta pusztán azért ha a gyerek rendesen megjelenik az iskolában, függetlenül attól milyen a tanulmányi eredménye.

A munkaerőpiacot megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a városban egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség, ami abból fakad, hogy képzetlen a munkavállalók jelentős része, vagy nem megfelelő képesítéssel rendelkezik. Ennek kiküszöbölésére a helyi és környékbeli vállalkozókkal konzultálva felmérték, mik a hiányszakmák a régióban és a szakmunkás oktatást erre állították rá, amit néhány évente ismét felülvizsgálnak és változtatni fogják a képzéseket az igények szerint. Így elkerülhető, hogy Ózd is a 300 fodrász, 300 gázszerelő városa legyen.

A sors fintora, hogy számtalan betelepülő cég lenne, de a környék jelenleg nem tudja ellátni őket a megfelelő szakember mennyiséggel, sőt olykor a már meglévő vállalkozásokat is komoly fejtörés elé állítja a helyzet! A fiatalok helyben tartására jövő évtől kezdve a Miskolci Egyetem kihelyezett karán számos felsőfokú képesítés szerezhető meg helyben, természetesen szintén olyanok, melyekre nagy szükség van a térségben! Ily módon a fiataloknak nem kell elköltözniük, helyben megszerezhetik a szükséges szakmákat és később el is tudnak helyezkedni vele, szintén helyben!

A felsorolt támogatásokra az ad lehetőséget, hogy a költségvetés egyensúlyba hozatala és a kifolyó pénzcsatornák elzárása után, szűk 1,5 év alatt közel 1 milliárd forintra sikerült növelni a város tartalékát! A képzetlen tömegek számára a városban is ideiglenes megoldást jelent az országos közmunka program, melyben szintén jelentős sikereket értek el a pályázat során, maradéktalanul sikerült minden helyet megpályázni így a teljes közfoglalkoztatotti létszám jelenleg 2400 fő!

Igyekeznek a lehető leghasznosabban kihasználni a program adta lehetőségeket, mezőgazdasági programjukban baromfi telepet üzemeltetnek és szarvasmarha telepet tartanak fenn, látványfarmok üzemeltetnek turisztikai célzattal.

Jelenleg, hasonlóan több településhez itt is folyik a betonelem, térkő gyártás, melyet a városban felhasználva spórolnak meg jelentős összegeket, a későbbiekben ezen termelést kívánják gépesíteni.

Több helyszínen energiaerdő került létesítésre és gondozásra. Ezen tevékenységek során a teljesen alulképzett embereket is foglalkoztatni tudják. Szégyenteljes dolognak tartja azonban, hogy országos szinten a közmunka program keretében töltetnek be fontos pozíciókat, melyek teljes munkaidős, teljes fizetésű személyt igényelnének! Külön kiemelte, hogy még a legképzetlenebb személynek is, aki tisztességgel elvégzi a feladatát, több járna a jelenlegi 50 ezer forintnál, valamint hangsúlyozta, hogy most már állami utasításra, kipótolni sem lehet még a mesteremberek bérét sem az elfogadható szintre!

Jelentős sikereket értek el a gettók felszámolásában is, megszűntek az áram, vízlopások, eltűntek a szeméthegyek az utcákról, elsősorban az ott élők saját munkájának köszönhetően. Úgy véli lassú ütemben, de sikerül szemléletet váltaniuk azon embereknek, akik eddig ezeket a körülményeket vették alapul.

Tapasztalatai szerint sikeresebb a példák útján elinduló, önmagától integrálódó cigányság, mint az a próbálkozás, hogy végtelen pénznyelőként emésztik fel a súlyos milliárdokat. Egyik legjobb ilyen példaként említette azt a fiatalembert, aki nemrég a Konyhafőnök című műsorban 2. helyezést ért el, jelenleg pedig nettó 280.000 Ft-os fizetést kap a munkahelyén és aki Ózd legszegényebb negyedéből küzdötte fel magát oda, ahol most van!

Az előadások végeztével a hallgatóság feltehette kérdéseit, melyre bőséges választ kaptak az előadóktól, majd másfél órán keresztül érkeztek a válaszok.


Horváth Ádám
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Szerencsi Szervezete
Elnök
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
se kép (vendég) [2016.03.27., 11:11][válaszolok] #1
se hang? Mi volt a fórumon?
Hádám [2016.03.27., 14:02][válaszolok] #2
Nemsokára megérkezik a beszámoló is, de húsvét vasárnap egyelőre a családi elfoglaltságokat intézem
Ádám (vendég) [2016.04.01., 15:22][válaszolok] #3
még mindég nem jön az a videó türelmetlenül várjuk ?!
És ez (vendég) [2016.04.01., 17:20][válaszolok] #4
Hádám [2016.04.05., 11:50][válaszolok] #5
Már elküldtem a szerkesztőnek a beszámolót, szerintem hamarosan kint is lesz
Érdekes (vendég) [2016.04.06., 11:55][válaszolok] #6
Ádám !
Mindenki nem csak a Jobbik ha nem a regnáló "hatalom" is arról magyaráz hogy nincs helyben képzet munkaerő ?
Azért nem jönnek a munkateremtők,de mi a képzet munkaerő ?
Inkább a fizetés az ami vissza tartja az embereket . Nem a képzetlenség egy magyar munkaerő betanítása,rátermettsége 2-nap és már végzi a rá bízott feladatott .
Legyen itt egy példa fizetés szempontjából hogy lehetnek ilyen különbségek ?
http://www.aktualitasok.hu/a-berek-alakulasa-magyarorszagon-europa-unioban-2015- ...#
Jó hogy nem haladunk egyről a kettőre .
elég Érdekes? (vendég) [2016.04.06., 15:20][válaszolok] #7
Ugyan mikor mérték fel, hogy van e elég képzett munkaerő?Mikor toboroztak szerencsi munkahelyre utoljára embereket? Úgy tudom a szalmaégető építésének tervezésekor. Ott volt elég munkaerő és szakember. Koncz Ferenc mikor toborzott? Nem inkább csak kifogás neki, hogy a megígért 1000 munkahelyből egy darab se lett?
Hádám [2016.04.06., 15:33][válaszolok] #8
Azt nem tudom, hogy Szerencs esetében kifogás-e vagy sem, Ózd esetén viszont fennálló helyzetről beszélünk, hetek óta nem jelentkezett pl a teljes munkaidőre meghirdetett kőműves állásra szakember.... rendes, piaci fizetéssel! Hiány van lakatosból, gépészmérnökből, technikusokból.... Ettől függetlenül már most több embernek tudtak állást biztosítani mint előtte bármikor. Az viszont tény, ráadásul sajnos Szerencsre is jellemző, hogy ha azt mondaná valaki, kellene neki 5 kőműves, 3 festő, 2 villanyszerelő, vért kellene izzadnia, hogy normálisakat találjon, aki ért is hozzá és valószínűleg nem is sikerülne neki feltöltenie a létszámot, hogy ne más vállalkozás kárára menjen....

Megjegyzem, az előadásban hangzottak szerint Ózdon felmérték a munkaerő igényt a környék vállalkozói között, majd hirdették hetekig, hónapokig és így alakult ki a hiány, mert nem volt annyi jelentkező mint munkahely...
csak (vendég) [2016.04.06., 17:23] válasza erre: #5[válaszolok] #9
én nem látom azt a beszámolót? A normális szakképzéssel fogalma nem tudom kinek mit jelent. Olyan trágya munkát végeznek egyesek ( vállalkozók) számla nélkül,hogy akár egy szakképzetlen ember is el tudná végezni. Ha meg panasz van, utána meg nem akarnak javítani. Na ennyit a szakképzésről meg a tisztességről. Egyebet sem hallani, csak a nagy tisztességet, na az már rég oda van.
Hádám [2016.04.06., 19:13][válaszolok] #10
A kép alatt FRISSÍTÉS címszó alatt olvasható elég részletesen a beszámoló. Normális szakképzés címszó alatt én azt értem, hogy nem 3-6 hónapos gyorstalpalóval megszerzett "szakmák" után állnak be dolgozni, hanem megfelelő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezők (pár év gyakorlat, akik hasznot is termelnek, nem csak kár).

Többször leírtam már az észrevételeimet a "vállalkozókról". Egyrészt a számla nélküli "mesterek" egy jó része valószínűleg nem is legális vállalkozó, pont azért nem is nagyon akar számlát adni, mert nem tud. Aztán vannak az "ezermesterek", akik mindenhez értenek egy személyben, persze valószínűleg alkalmazásban vannak valahol (akár más szakterületen), mert annyi sütnivaló nincs, hogy akár csak egy egyéni vállalkozást fent tudjon tartani. Aztán vannak azok a "vállalkozók", akik csak egyszer dolgoznak egy adott helyen, lehetőleg jó drágán, minél nagyobbat szakítva, körbejárják a környéket, majd eltűnnek. Végül pedig vannak azok, akik igyekeznek többé kevésbé normálisan működni, mivel ebből élnek, nem időszakos bevételként tekintenek rá, itt jön képbe az, hogy milyen embereket tud szerezni magának, milyen a vezetés mentalitása ("jó van az úgy, nem számít" és társai...) ettől függően lesz az elvégzett munka jó vagy rossz... Ha jól van elvégezve, akkor feltételezhetően az esetlegesen felmerülő garanciális problémák sem lesznek több napos tevékenységek, nem is okozhat gondot a kivitelezőnek. Persze hallottam már olyanról is, hogy rászakadt a mennyezet a megrendelőre, egy héttel a készre jelentés után...

"Olyan trágya munkát végeznek egyesek ( vállalkozók) számla nélkül,hogy akár egy szakképzetlen ember is el tudná végezni. Ha meg panasz van, utána meg nem akarnak javítani."

Ebben sajnos egyetértünk! Viszont ennek is két oldala van! Az esetek nagyobbik részében, ugyanis a megrendelő erőlteti a számla nem adását, azaz fekete munkát vár el, így gyakorlatilag ha minőségi kifogása van, akkor így járt, mert hivatalosan nem is történt munkavégzés, se perelni, se panaszt tenni nem tud, mert ő is mint felbujtó megütheti a bokáját. Sok helyen elmondtam már a megrendelőnek, amikor némiképp sokallták az adott árajánlatomat, hogy gondolja meg! Megvesz pl egy házra való szigetelő anyagot mondjuk 1 millióért! Én azt mondom, hogy szakszerűen felrakjuk szőröstül bőröstül 500.000ért. Erre azt mondja, az neki sok, mert "Jóska-Pista-Géza" napi 10ért megcsinálja, mennyivel kedvezőbb! Még ha valóban kijönne olcsóbban (amit kétlek), valószínűleg nincs minden maszeknak egy házra való állványa, profi szigetelő anyag vágója (nekiáll fűrésszel drincsolni), teszem azt rendes szerszáma stb stb. Így már eleve rizikózzuk az 1 milliós értékű megvásárolt anyagunkat. Utána jön a következő baj! Ha ne adj Isten gyártási hibás az anyag, onnantól kezdve, hogy nem regisztrált szakember csinálta, SEMMILYEN GYÁRTÓI GARANCIA nem érvényesíthető, azaz 1 millió kuka! Ha ezen is túl tudunk lépni és nincs ilyen, akkor a munka végeztével gyakorlatilag kapu garanciánk van, azaz, amíg ott a "vállalkozó", addig van garancia, mert számla ellenében, fusi munkával nincs garancia, se reklamáció!

Ezért érdemes meggondolni, hogy megéri -e rizikózni kétes eredetű "mesterekkel". Akinek meg, az vállalja is az esetleges következményeket.

Kiegészítésként még annyi, hogy azért vannak olyan megrendelők is, akik konkrétan hülyének nézik a kivitelezőt! Az átadás után mindent próbálnak garanciában elsütni, betört ablakot, letört sarkakat, szétfőzött fűtési rendszert, beszakadt gipszkartont (szándékosságra utaló nyomokkal), mahinált villanyszerelést, vízszerelést.... nekem volt olyan is, amikor a megrendelő reklamált, hogy a cserép a tetőn amit feltettünk össze vissza van törve és küldte a fényképeket 1 hónappal az elkészülte után.... mit ne mondjak, konkrétan a sáros lábnyomok látszottak a tetőn, meg az utólag kivágott tetőkibúvó....
" így járt" (vendég) [2016.04.06., 19:27] válasza erre: #10[válaszolok] #11
Na erről beszéltem. Tisztességről szó nincs. Mert ugye, nem tudja bizonyítani a munkavégzést a megrendelő.
Hádám [2016.04.06., 20:35] válasza erre: #11[válaszolok] #12
"Az esetek nagyobbik részében, ugyanis a megrendelő erőlteti a számla nem adását, azaz fekete munkát vár el, így gyakorlatilag ha minőségi kifogása van, akkor így járt, mert hivatalosan nem is történt munkavégzés, se perelni, se panaszt tenni nem tud, mert ő is mint felbujtó megütheti a bokáját."

Tényleg nem látja miről beszélek? Tisztességről ír, és eleve bűncselekményre való fejbujtás ténye forog fenn, amikor a megrendelő elvárja a számla nélküli munkát! Ha ezután a kivitelező mondjuk visszamegy javítani, már simán feljelentheti, hogy ő nem adott számlát, pedig megrendelőként kért... ugyanakkor számla adása mellett is van olyan, hogy nem hajlandó a garanciális problémákat orvosolni a kivitelező, erre viszont ott a kamara, ahol panaszt lehet tenni ellene. Építéstől függetlenül bárhol előfordulhat ilyen panasz, nekem is mondták már az autó szerelés után több tízezres alkatrészre (tönkrement 1 hét alatt), hogy ez "olyan mint a villanykörte, bármikor tönkremehet"....
szakmunka (vendég) [2016.04.07., 08:53][válaszolok] #13
Akinek egy kis józan esze van belátja, hogy a jó szakemberek bolondok lennének minimálbérért dolgozni, nyomorogni. Aki csak tehette és teheti az veszi a szakmáját és úgy itt hagyja az országot , mint a kis angyal.
Itt csak azok maradnak akiknek a családi helyzetük nem engedi meg , vagy politikai holdudvar tagjai,vagy kint nem állnák meg a helyüket.
A szakképzés minősége miatt , meg a kockásingesek mellett kellene tüntetni Ózdon meg Szerencsen is , nem itt szapulni a dolgozni 100.000 ft.ért sem akaró szakmunkásokat.
Tüntetés (vendég) [2016.04.07., 10:40][válaszolok] #14
is igen MSZP-gyanús csak hát nem értem miért már bizonyított a MSZP az se más más mint a FIDESZ . Egyik se állja a szavát egészségügyben Sándor Mária ugye kitálal hogy mennyire magár hagyta mindenki ?
http://www.atv.hu/videok/video-20160404-sandor-maria
Előfordulhat Ilyen? (vendég) [2016.04.07., 11:55][válaszolok] #15
http://444.hu/2016/04/06/az-iskolaigazgatoknak-irasban-kell-jelenteniuk-a-klikne ..., Szép, új világ.Csak reménykedhetünk, hogy nem követik a példát, kérést!
tüntetéshez (vendég) [2016.04.07., 11:57][válaszolok] #16
Én nem bánom, hogy mszp-s vagy bármilyen gyanús. Az a lényeg, ha változtatni akarunk valamin akkor össze kellene fogni.Éppen szegény Sándor Mária példája mutatja, hogy bizony a civilek még nem olyan erősek, így elhalnak a kezdeményezések. Egy fecske nem csinál nyarat.Ahogy mondani szokták.
megjegyzés (vendég) [2016.04.07., 12:14] válasza erre: #16[válaszolok] #17
De szép is az összefogás! Sajnos addig nincs remény, amíg az összefogni vágyók azt mondják, hogy fogjunk össze és csináljuk amit ÉN mondok!
Hádám [2016.04.07., 20:12] válasza erre: #13[válaszolok] #18
Nem tudom mennyire jártas a dologban, de az építőiparban mindig is a mindenkori minimálbér felett voltak a fizetések jóval... ma 50-70-90 ezerért nem menne el senki dolgozni ebben a munkakörben.... érdekes, hogy van viszont jó pár olyan állás még Szerencsen is, ahol 50-70 ezerért képesek robotolni egy hónapot is akár!

"Aki csak tehette és teheti az veszi a szakmáját és úgy itt hagyja az országot, mint a kis angyal. Itt csak azok maradnak akiknek a családi helyzetük nem engedi meg , vagy politikai holdudvar tagjai,vagy kint nem állnák meg a helyüket. "

Egy dolgot elfelejtett! Azok is itt maradnak, akik veszik a fáradtságot, nem restek tenni saját boldogulásuk érdekében és boldogulni tudnak itthon is! Ne mondja már nekem, hogy minden sikeres kis és középvállalkozás a kormány haverja.... Ismerek nem is egy vállalkozót, akik több mint 20 éve működnek, és kormánytól függetlenül stabil lábakon állnak... maximum egyre több adót kell fizetnük, de mivel megbízhatóak, az árak emelése mellett is keresettek! Erre szokták mondani, hogy jó mesternek nem kell cégér!

"A szakképzés minősége miatt , meg a kockásingesek mellett kellene tüntetni Ózdon meg Szerencsen is , nem itt szapulni a dolgozni 100.000 ft.ért sem akaró szakmunkásokat."

A szakképzés minősége miatt évek óta tépem, tépjük a szánkat, de mondjuk ki, amíg olyan idióták ülnek a felső széken, mint akik eddig voltak, ne várjunk változást.... Amikor felvázolom a bizottságban a megyén, mi a saját tapasztalat, mi a probléma (nem megfelelően képzett pár hónapos "mesterek" tömege), csak pislog minden nagy fejes, mert nem érti mi a gond... persze hogy nem érti, mert vagy nem volt vállalkozó soha egyetlen percet sem, vagy nem is érdekli...

A nagy gond ott van, hogy egyszer korlátlan hatalom lett adva egy társaságnak, ezek után csoda ha valaha is le lehet majd váltani őket... és tudja kinek a hibája? Az embereké... azoké, akik annyira elvakultan le akarták váltani a böszmét, hogy nem gondoltak bele, mi lesz a következménye, ha féktelen hatalmat adnak a másik oldalnak... hát ez lett.. most már gyakorlatilag akkor is 2/3adot kapnak, ha senki nem szavaz rájuk...
Nem tudom (vendég) [2016.04.08., 08:33][válaszolok] #19
mennyire jártas, de arról már talán ön is hallott, hogy szinte mindenki minimálbéren dolgozik hivatalosan és a minimálbér után néhány forintot még zsebbe szoktak tenni.Lehet, hogy nem így van ,de ezt beszélik. Így a kőmúves akár 150.000ftot is hazavihet. Csak akkor néz szét amikor táppénzre megy vagy később nyugdíjba.
Igaza van , kicsit általánosítottam. Vannak még olyan naív emberek akik itt akarnak boldogulni.Én alig ismerek olyan sikeres vállalkozót akik nem tartoznak, vagy tartoztak, persze csak titokban valamelyik párthoz. Akik nagyon függetlenek lehetnek azokat a szerencsi főutcán a vevőktől üres boltjaik előtt látom beszélgetni. Mert a szerencsi előkelőségek sem itt vásárolnak.
Az építkezéseknél meg meg egyesek,kaphatnak egy kis koncot és mindjárt nem olyan éles a kritikájuk.
A szakképzésben egyetértünk,ezért kell a pedagógusok mellé állni.
7-nek (vendég) [2016.04.08., 11:58][válaszolok] #20
Azokra gondol, akikkel beadatták a jelentkezési lapot állítólagos továbbképzés érdekében? Választ sem kaptak.
A befektető 20 milliárd hitelt kért az államtól, de 17-et a győri ETO parkba küldtek, amiről az első percben lehetett tudni, hogy sohasem fogja visszafizetni senki.
Az viszont igaz, hogy magasan képzett szakmunkások hiányában nem települ ide értelmes munka, sőt a betanított alulfizetett, 4 műszakos, de 8 általánossal is ellátható feladatokra sem jelentkeznek elegen. Egyszerűen a fiatalok már nem hajlandók 80-90ezer nettóért dolgozni.
Hiába van két sportcsarnok, két uszoda, két művelődési központ, két múzeum, három önkormányzat, két oktatási szervezet, két közigazgatási szint, ez nem fogja megtartani a népességet. Már nemcsak a fiatalabbak, de a nyugdíj utániak is veszik a vándorbotot.

Más!
A mai kiadványból hiányoznak az "ismerős arcok"
Hádám [2016.04.09., 11:14] válasza erre: #19[válaszolok] #21
"Igaza van , kicsit általánosítottam. Vannak még olyan naív emberek akik itt akarnak boldogulni.Én alig ismerek olyan sikeres vállalkozót akik nem tartoznak, vagy tartoztak, persze csak titokban valamelyik párthoz. Akik nagyon függetlenek lehetnek azokat a szerencsi főutcán a vevőktől üres boltjaik előtt látom beszélgetni. Mert a szerencsi előkelőségek sem itt vásárolnak."

Nem kell naívnak lenni, egy kis sütnivalóval itthon is meg lehet találni a munkát, a megélhetést, persze attól függ kinek mi az igénye. Amikor azt látom, hogy bömbivel (5-10-15 évessel) szaladozik az is, akinek épp hogy 2-essel megvan a középiskolája, akkor miről beszélünk? Legyen bmw vagy merci, amivel lehet villogni, igaz nincs se család, se saját lakás, se normális munka, akkor szintén miről beszélünk? Én is tartozok egy párthoz, pontosabban szimpatizálok, de manapság ez inkább hátrány mint előny a munka terén, mégis szinte belefulladunk annyi van... válogatni lehet közülük! Persze illúziókban ne ringassuk magunkat, ez mind magán beruházás, állami egy darab sincs... :D

Hogy a szerencsi előkelőségek hol vásárolnak azt nem tudom, de azt igen, hogy én évi több milliót hagyok a helyi tüzépeken, festékboltokban, villamossági szaküzletekben.... Ha összeadnám, szerintem már két ház árát elköltöttem a városban az elmúlt években... Példát vehetne rólam az önkormányzat, amikor minden szívfájdalom nélkül elhívja pl a legyesbényei vállalkozókat, majd nem rest azt nyilatkozni a polgármester, hogy az ő szemében Szerencs-Bekecs-Legyesbénye az ugyan az....

Egyébként ha durván fogalmazok, a kivándorló szakemberek, a maradóknak jó terepet hagynak... miért is? Nézzük! Elmegy sok szakember, ergo hiány keletkezik itthon, a maradékra baromi nagy a kereslet, így két lehetséges út nyílik, az egyik, hogy mindenféle jött ment kóklerek kezdenek tákolni, a másik pedig az, hogy az itt maradt mesterek elkezdenek árat emelni, szelektálni a megrendelések közül! Így fordulhat elő, hogy egy keresett szakember, vállalkozó, mindenféle hátszél nélkül is többszörösét meg tudja keresni mint a külföldre vándorolt kollégája! Ráadásul az sem fenékig tejföl, a sok bevándorló muzulmán annyira lenyomja már a munkaerő árakat, hogy lassan nem keresnek sokkal többet mint mondjuk Dunántúlon...
hol van (vendég) [2016.04.09., 11:50][válaszolok] #22
a másik igazmondó juhász? Már régen szólalt meg .
szakemberek (vendég) [2016.04.09., 11:55] válasza erre: #21[válaszolok] #23
Vagy a harmadik lehetséges út, hogy az itt maradt kóklerek válogatnak és emelnek árat Már most alig lehet találni egy tisztességes kerti napszámost, nem hogy egy profi mestert. De min csodálkozunk, ha a szakmunkásképzésünk a béka alfele alatt, a fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázati pénzeket pedig ügyes papírmunkával arra érdemtelenek csaklizzák el.
Hádám [2016.04.09., 13:38] válasza erre: #23[válaszolok] #24
A vállalkozóvá válási pályázat se egyszerű történet... a széchényis verziót tesóm megcsinálta, 6 hónap tanfolyamra járás, kb 300.000 Ft önrész, utána megelőlegezni minden eszközt, anyagot, amit a pályázatban szerepeltettünk, majd röpke 2-3 hónap alatt vissza is kapjuk a pénzt, ha minden oké... de mi van ha egy kanyi vasa sincs az embernek? Nem volt egyszerű történet mindent időre finanszírozni.... ja és még nem is biztos, hogy nyer, ráadásul a határozat hozatal előtt már működő vállalkozás kell... ha meg nem nyer, akkor így járt...
Hádám [2016.04.09., 13:40] válasza erre: #23[válaszolok] #25
Na igen! Olyan is előfordul és páran láthatóan elég jól elhalászgatnak a zavarosban... a legjobb, amikor azt mondják, hogy "ú, de befürödtünk XY-al, legközelebb titeket hívunk már..." mondom az oké, de legközelebb 5-10 év múlva lesz festés megint, addig meg szépen levette a pénzt aki gányolt...
Bukovszky Róbert [2016.04.09., 20:51][válaszolok] #26
"mennyire jártas, de arról már talán ön is hallott, hogy szinte mindenki minimálbéren dolgozik hivatalosan és a minimálbér után néhány forintot még zsebbe szoktak tenni.Lehet, hogy nem így van ,de ezt beszélik. Így a kőmúves akár 150.000ftot is hazavihet. Csak akkor néz szét amikor táppénzre megy vagy később nyugdíjba." Ezt írta Ön/Maga tisztelt hozzászóló, azért erre elmesélek egy példát engedelmével, a számok nem lesznek 100% pontosok, de max néhány ezer Ft eltérés lehet csak, mivel fejből írom. Szóval van némi közöm egy egyesülethez. ahol törvényi kötelezettség 1 fő munkavállalót alkalmazni, nos az Ő bruttó bére 130.000 Ft ebből Ő nettóban a kis kezecskéjébe kap 85.000 kemény magyar forintot, a munkaadója ezen felül befizet az állambáttyónak minden hónapban 82.000 forintocskát mindenféle járulék és egyéb címszavak alatt ...... na ezt termelje ki egy egyszerű vidéki egyesület vagy kisvállalkozás vagy akárki akinek nem fogják a 'kezét, aki nem kap támogatásokat, aki nem vesz igénybe -mert nem jogosult- a munkaügyitől semmiféle támogatást. Persze tudjuk a kollégának esze ágában sincs a 85 ropiért dolgozni, -jogosan- szeretne a kiválóan elvégzett munkájáért 120-150 pénzt kapni, nos ki lehet számolni mibe is kerülne a munkaadónak, ha ő az elvárt nettó összeghez tartozó bruttó bérrel akarná bejelenteni a munkavállalóját. Tehát mi marad?! A simlizés a csalás???? a kockáztatás stb-stb! Bár már romlik a memóriám, de még tisztán emlékszem a jelenlegi kormánypárt anno tett ígéretére; "egyszeri nagyarányú adócsökkentést fogunk végrehajtani, ha kormányra kerülünk" S ezek után még van pofájuk a kis kék könyvecskéjüket az emberek postaládájába dobni.
Nem (vendég) [2016.04.10., 06:29][válaszolok] #27
az egyesület vagy a vállalkozó a hibás. Félre ne értsen . Azért vannak bejelentve minimálbéren, mert élni akar ő is. De száz bőrt húznak le róla. De élni akar más is ezért mennek ki külföldre. Bár rajtuk Viktor most nagyot segített. ha ki is mennek csak évek múlva jár nekik olyan szoc. juttatás mint korábban. Köszönik is neki szépen.Lassan elintézik , hogy kint se legyen jobb. Tényleg működnek a reformok. Csak a hasznát nem mi húzzuk.Én is a szemétbe dobtam azt a kék füzetecskét.
Zavaró (vendég) [2016.04.10., 07:15][válaszolok] #28
ez is mert szerintük nem jó a túl sok készpénz a békés lakosságnál .
http://hvg.hu/kkv/20160409_Jovore_is_ket_szazalek_korul_marad_a_hiany__Varga_Mih ...
Hádám [2016.04.11., 10:55] válasza erre: #26[válaszolok] #29
Robi! A nagyarányú adócsökkentés megvolt, a legmagasabb szja kulcsot (amibe az ő fizetésük esett) felére csökkentették... majd takaróznak azzal, hogy nem mondták, melyik adót fogják csökkenteni...
Vélemények vannak, lesznek? (vendég) [2016.04.12., 16:20][válaszolok] #30
Vélemények vannak, lesznek? (vendég) [2016.04.12., 16:22][válaszolok] #31
csodálatos (vendég) [2016.04.13., 07:44] válasza erre: #30[válaszolok] #32
van mit korrigálni
Jól olvastam? (vendég) [2016.04.13., 08:58][válaszolok] #33
Az Állami Számvevőszék ellenőrizte a szerencsi önkormányzatot 2011-és 2013 között: És ezt állapította meg: " Az ellenőrzés során feltárt valódiságot, teljességet érintő szabálytalanságok miatt az ellenőrzött időszakra KORRUPCIÓS KOCKÁZAT állapítható meg".
Gratula (vendég) [2016.04.13., 18:14][válaszolok] #34
Csak gratul?lni lehet az önkorm?nyzat vezet?s?nek a lefolytatott ?sz vizsg?latra tett ?szrev?teleihez ! Hi?ba, l?tszik a szak?rtelem, a tud?s ! Nemhi?ba van egy nagy, közigazgat?sban j?rtas polg?rmesterünk, j?fizet?sü k?t alpolg?rmesterünk / egyikük ügyv?d / , de alaposan megv?laszoltak a vizsg?lat egyes elmarasztal? t?teleit ! Csak ugy, visszak?zböl ! ?s milyen eredm?nyesen ! As ?sz v?lasz?b?l kiderül, holgy a 25 t?telböl , az arra adott polg?rmesteri ?szrev?telböl : Egyet elfogadott, ötöt r?szben elfogadott ?s mindössze 19- et nem fog adott el !!!! Cask igy tov?bb, ez az?rt m?r Szinvonal !!!!
idézet (vendég) [2016.04.14., 08:39][válaszolok] #35
" Az Önkormányzat az üzemeltetési célú vagyonátadások alkalmával a közzétételi kötelezettségét nem teljesítette, a nettó ötmillió forintot elérő vagy az azt meghaladó értékű megkötött szerződések adatait a honlapján(www. szerencs.hu)nem tette közzé, ezzel megsértette az Áht. 15/B § (1) bekezdése, az Elsztv. 6 § (1 ) bekezdése és az ELsztv. mellékletének III/4. pontja, illetve az Infó.tv. 37 § 1) bekezdése és az I. sz. melléklet III/4 . pontja előírásait."
Én meg ezt olvastam: (vendég) [2016.04.14., 13:11][válaszolok] #37
Az Önkormányzat 2013. évben egy kisebbségi tulajdonában lévő társasággal szemben fennálló 64,2 millió Ft összegű adókövetelés teljes összegére értékvesztést számolt el. A társaság a 2011 évtől felszámolás alatt állt, azonban az Önkormányzat a felszámoló biztos felhívására a - felszámolási eljárás közzétételi időpontjáig, 2012. május 18-áig keletkezett- 42,0 millió ft összegű követelésre vonatkozó hitelezői igényét nem nyújtotta be határidőre, amellyel megsértették az Ötv. 36 § (2) bekezdés a) pontjában foglaltakat.
37-hez (vendég) [2016.04.14., 20:45][válaszolok] #38
Ehez csak anyit : Amatôrök !
38-nak (vendég) [2016.04.15., 07:49][válaszolok] #39
Dehogy amatőrök! Azzal dicsekedtek , hogy az önkormányzatban 4 doktor van. No meg a jegyző. Ki is volt akkor éppen a jegyző?
37-nek (vendég) [2016.04.15., 11:06][válaszolok] #40
Ugye Ön sem gondolja, hogy a polgármester mindenhez ért,s mindent tudnia kellene. Mekkora apparátus van Szerencsen? Ki irányította a szakmai munkát?
Sima (vendég) [2016.04.15., 12:18][válaszolok] #41
sem sima hogy menjek oda nyaralni mikor ilyen utak vannak arra felé ?
Cinikusság működik .
http://www.boon.hu/vegyenek-terepjarot-hogy-tudjanak-kozlekedni/3045856
40-nek: (vendég) [2016.04.15., 12:19][válaszolok] #42
No, de kit és ki választott? Mármint a szakmai apparátusba pl. jegyzőnek, aljegyzőnek, pénzügyesnek? Szinte mindenki le lett cserélve!
40-nek (vendég) [2016.04.15., 12:37][válaszolok] #43
Azért egy 42 milliós tételről talán illik tudni. Javaslat: kevesebb fényképészkedés, több hivatali munka = kevesebb elmarasztaló megállapítás.
választ (vendég) [2016.04.15., 21:07] válasza erre: #42[válaszolok] #44
Nézzük csak meg a pénzügyi bizottság összetételét! Mindent elárul... ezekután van még kérdés?
Szerencsnek is van pálinkája? (vendég) [2016.04.17., 18:11][válaszolok] #45
Pálinka helyett.. (vendég) [2016.04.18., 08:09][válaszolok] #46
Érdekes ízlésük van. Valaki a stadionokat kedveli, valaki a pálinkát? Ezek helyett miért nem a munkahelyteremtést ? Pedig Szerencsen 1000 -et ígértek. És ha nem lesz , mondták, akkor a polgármester lemond?
Munkahelyteremtés (vendég) [2016.04.18., 11:21][válaszolok] #47
Az Állami Számvevőszék ezt írta Szerencsről: A humánerőforrás-gazdálkodási jellemzők körében nem alkalmaznak a fontos és bizalmas munkaköröket betöltő személyek esetében nemzetbiztonsági szűrést, illetve az ÚJ MUNKATÁRSAK KIVÁLASZTÁSÁNÁL AZ ESETEK KEVESEBB , MINT A FELÉBEN ÍRNAK KI PÁLYÁZATOT ILLETVE TARTANAK ÁLLÁSINTERJÚT.
46 - nek (vendég) [2016.04.18., 17:19][válaszolok] #48
Mi az, hogy nincs munkahely Szerencsen ? ?s a közmunka az smafu ? H?t azt nem a polg?rmester Int?zte ? H?t ô m?r egy sz.......? Na ugye !
Hádám [2016.04.18., 19:31] válasza erre: #48[válaszolok] #49
Ami azt illeti közmunkás keretre lehet pályázni, függetlenül a polgármester személyétől, bármely település igényelhet rá forrásokat... ezt azért ne vegyük olyan hatalmas eredménynek... mint az adósság átvállalása... a legutolsó elvétett szdsz vezetésű településnek is eltörölték az adósságát, az sem a polgármesterek személyes sikere volt... de a kampányban jól hangzik
Oda a polgármesterek bizalma (vendég) [2016.04.19., 15:25][válaszolok] #50
http://nepszava.hu/cikk/1091536 Mi történik itt, a polgári Magyarországon? Polgári?? Vannak itt még polgárok???? Ismeri-e valaki a polgárság definícióját? Azonos-e az (új)gazdagság a polgársággal? Közmunkás ország, közmunkával foglalkozó településvezetőkkel. Nem is értem: Ők miért nem KÖZMUNKÁBA látják el ezt a nemes feladatot.
közmunka (vendég) [2016.04.19., 17:41][válaszolok] #51
Bocs, de mi értelme? Pl Szerencsen a város napján gazos területek, a szeméttárolók dugig. Virágnak még csak nyoma sincs. Hol van itt virágos város. Minden faluban a közmunkások térkövet gyártanak. Kisipari módszerekkel. Érdemes lenne kiszámolni mennyibe kerül nekünk ez a térkő. Megsaccolom, aranyárban van.De ha van pontosabb adat szívesen látom.És erre pályáznak a polgármesterek?
kiszámolos (vendég) [2016.04.19., 22:09][válaszolok] #52
Annyi a haszna mint csoki fesztiválnak mondjuk azt se nagyon fitotgatják mibe kerül a városnak ?
Kínai körút részletei is elmaradtak ?
Hogyan tovább önkormányzatok? (vendég) [2016.04.20., 10:05][válaszolok] #53
http://vs.hu/kozelet/osszes/durvan-belenyul-a-kormany-a-varosok-falvak-penzugyei ..., Vajon miért is történnek, történhetnek a fent leírt dolgok? Ennyire nagy a baj? Vége az önkormányzatiságnak, vagy egyszerűen csak látják az ország vezetői a hihetetlen pazarlást - egy szegény országban!?
Falvak a pusztulás kezdetén? (vendég) [2016.04.20., 11:38][válaszolok] #54
http://24.hu/belfold/2016/04/19/eldurvult-nevnapi-bulin-vertek-meg-a-rendoroket- ..., Ha már most ez van, akkor vajon mi lesz itt 5-10 év múlva? Vagy már ennyi idő sem kell.
hangverseny (vendég) [2016.04.21., 19:18][válaszolok] #55
Elég kínosan feszengett a polgármester az ünnepi hangversenyen. Már kezdtem sajnálni. Nem csoda,mert az énekkarosok és a hivatalos sleppen kívül alig 30 -an voltunk ott. Látszik fogy a csapat. Megkezdődött egy másik fogyókúra.
Varosnap (vendég) [2016.04.21., 19:49][válaszolok] #56
Ahogy hallom a templomban sem lett volna tömeg ha a gimnazistákat ki nem vezényelik.
közmunkának (vendég) [2016.04.22., 09:02][válaszolok] #57
A teljes foglalkoztatottság idején a cégünknél volt egy kb. 30 főből álló csoport, akiknek se szakképzettségük, se nagyon kedvük nem volt semmihez. Mindenki érezte, hogy jobb lenne a kapukon kívül nekik, legalábbis a teljesítményük csak rontotta a cég helyzetét. Na drága barátaink ez a közmunka, hiszen az iskolák ontják az írni-olvasni alig tudó, s ezáltal szakmát tanulni képtelen nagykorú teljes jogú magyar állampolgárokat. Ők nem akarnak 4 műszakban dolgozni, miközben a Dunántúlon lasszóval fogják nettó 120-130 ezer forintért, + kafetéria + utazás + szállással.
Igaz, közben egyre nehezebb napszámost találni a szőlőbe, a 70 évesek dolgoznak, amíg bírják. Akad olyan alkalmi munkás, aki már csak napi 3 órát hajlandó dolgozni. A többezer közmunkás közül mindössze 70 jelentkezett katonai szolgálatra (jó, ha 5 megmarad). Szűkebb térségünkben többezer közmunkás bóklászik seprüvel és lapáttal, kalapáccsal, stb. Miközben óriási a szakmunkáshiány, s ez már régiónk leszakadásának fényes bizonyítéka. Könnyű hibáztatni másokat, de először önvizsgálatot kellene tartani.
Ennyi volt. (vendég) [2016.04.23., 18:59][válaszolok] #58
A Jobbikot is elérte a sorsa -osztódással fog szaporodni.
Kedves Hadám -látszik az alagút vége- be van falazva.
Majd a tisztújító úlést is, látni szeretnénk.
A kormányváltó erőt ,máshol kell kertesnünk ?
Hádám [2016.04.25., 12:11] válasza erre: #58[válaszolok] #59
Annyira azért ne szaladjunk el, ez a 3. tisztújító amin részt fogok venni, 2 évente van, de mindig ilyen, vagy ettől nagyobb botrányt próbálnak meg keríteni köré. Találgatásokra nem szoktam adni, ahogy a mondás is tartja,a hídon majd akkor megyünk át ha odaértünk!

Addig meg itt egy kis látnivaló az egyik érintettől! ;)
youtube thumbnail.be

Azt is elfelejtettem mondani, hogy az alelnöki posztért semmilyen anyagi javadalmazás nem jár nálunk, így elsősorban feladatok tömkelege vár a jelöltekre. Nem annyira hálás poszt, mint sokan gondolják.
jobbik? (vendég) [2016.07.02., 09:45] válasza erre: #59[válaszolok] #60
Kedves Ádám, mit szól ahhoz, hogy a Jobbik családos frakcióvezetője nőt vitt a bokorba? http://www.origo.hu/itthon/20160628-jobbik-volner-janos-alelnok.html
Belefér a pártja, illetve az Ön személyes értékrendjébe?
Összes hozzászólás: 60 db (32 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.