Hírek
A szerencsi cukorgyár újjáéledése
Dátum: 2016.07.02., 16:30Megtekintve: 10243

Még februárban jelent meg az alábbi érdekes koncepció az epiteszforum.hu portálon. Mi nem rég bukkantuk rá, de érdemesnek tartjuk arra, hogy tartalmát olvasóinkkal is megosszuk, hiszen Szerencsről szól. A szerencsi élet felpezsdítésére, borkóstolók és előadások helyszínéül alkalmas kulturális központot tervezett Iván Edit diplomamunkájában. A bisztró-mozi- és vendégház az egykori cukorgyár egyik elhagyatott épületegyüttesébe költözne, ahol az eredeti szerkezet bemutatása mellett új monolit szerkezetek is megjelennének - írják a cikk bevezetőjében.
Alább a folytatás, az eredeti cikkhez tartozó galéria megtekintését mindenképpen ajánljuk. A félreértések elkerülése érdekében a bemutatott anyag természetesen pusztán koncepció, nem konkrét terv. Olyan szempontból érdemes megvizsgálni, hogy egy fiatal tervezőmérnök milyen szemmel közelíti meg az évek vagy akár évtizedek óta sínylődő, egykoron szebb napokat megélt szerencsi ingatlanok hasznosíthatóságát.

Téma, helyszín választás

A téma és a helyszín kiválasztása személyes indíttatásból fakadt. Debreceni születésű lévén ott éltem 2015-ig, majd elköltöztem Erdőbényére, mely a Tokaji borvidéken található kis borász falu. Az utóbbi 10 évben Hegyalja rengeteget fejlődött, egyre több étterem, szálloda és borászat jelenik meg, melyek mind prémium minőségű borok készítésére törekednek, a tokaji bor népszerűsítéséért dolgoznak. Ennek érdekében számos bor- és gasztro fesztivált rendeznek, melyek a turizmust fejlesztik. Ma már nem csak az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek látogatók, hanem a környező országokban is egyre közkedveltebb helyszín Hegyalja. Ennek is köszönhető, hogy napjainkban egyre több fiatal dönt úgy, hogy vidéken kezd új életet és a városban lévő vállalkozását kitelepíti ide. Pezsgés, újszerű gondolkodásmódok jelentek meg.

Vidéken a szórakozás, hétköznapi kikapcsolódás mást jelent, és sajnos az itteni programok többnyire nyárra, jó időre korlátozódnak. Bórkóstolók, előadások szép számmal vannak, de ezeknek nincs megfelelő helyszíne, jelenleg borászatok tereiben, kultúrházakban szorítanak nekik helyet, ezek azonban vagy korlátozott létszámot tudnak befogadni vagy elavult a megjelenésük. Ezért is gondoltam, hogy létrehozok egy olyan épületet, mely helyet adhat ezeknek az eseményeknek és a meglévő igényekre megoldást nyújthat.

Helyszín

Szerencset választottam, mert fontosnak tartom, hogy a régió minden települése fejlődjön. Erdőbénye, Mád, Tolcsva, Tarcal és még sorolhatnám - főként a borászatoknak, a lelkes fiataloknak köszönhetően minden nap dolgoznak a településük fejlődéséért. Szerencs egy nagyjából 10 000 lélekszámú város, nagyon jó infrastruktúrával. Az 1889-ben megnyitott cukorgyárnak köszönhetően a város rengeteget fejlődött, a XIX. században Európa akkori legnagyobb létesítményének számított, de 2008-ban kedvezőtlen gazdasági hatások következtében bezárták. Szerencs fejlődése megtorpant, azóta sem igazán tud ipari város jellegéből kilépni. A 37-es főútnak köszönhetően, mely Hegyalján vonul végig, és a várost is átszeli, viszonylag gyorsan megközelíthető a környékről, de messzebbről érkezők is Szerencsen át haladva közelítik meg a vidéket.

Meglévő épület

A települést bejárva hamar szembetűnt a 37-es főút mentén lévő Cukorgyár egyik épületegyüttese, melynek utcai homlokzatát gyönyörű vadszőlő futotta be. Körbe járva az épületet, megismerve adottságait, tudtam, hogy nem szabad tovább keresgélnem. Ma ez az épület kihasználatlanul, elhanyagoltan fekszik a város szívében. A mai rohanó világban az értékmentés fontosabb feladat mint valaha, ezért építészként fontosnak tartom, hogy ne csak újat alkossunk, hanem lássuk meg a szépet a múltunkban és azt kortárs építészeti elemekkel, funkciókkal töltsük meg újra a jövő számára.

A gyár működésekor a dolgozók szolgálati lakásai és művelődési ház kapott benne helyett. Maga az épületegyüttes 1930-as évek elején épült, nagy építészeti gondossággal. Terméskő és tégla falazatú, az utcai oldalon lévő tömeget bakdúcos fedélszékkel, kontyolt tetőidommal alakították ki. Ez az épület jó szerkezeti állapotban van. A hozzá tartozó művelődési házat, melyben színház is üzemelt, íves boltozatot alkotó tetőszerkezet fedte. Mára ez sajnos félig beomlott, rossz szerkezeti állapotban található. Az 1970-es évek környékén hozzáépítettek további épületeket, melyekben tekepálya és műhelyek üzemeltek. Ezek építészeti értéket nem kifejezetten képviselnek, és nagyon rossz állapotban is vannak, ezért a tervezés során elbontottam őket.

Funkció

Elsődleges szempontom a sokszínűség volt. Az épületben helyet kapott egy bisztró látványkonyhával, vendégszobák és egy több célú tér is, mely filmvetítésekre, előadásokra, rendezvényekre alkalmas. Az épület belső falai kiállítási felületként funkcionálnak a helyi művészek számára, ezzel is támogatva a kultúrát, művészetet.

Koncepcióm másik fontos pontja az épület szerkezeti szépségeinek és egykori hangulatának bemutatása volt. Ennek eléréséhez az egyik eszközöm a falakon lévő vakolat visszaszedése volt. A bekerülő új monolit szerkezetek is kezeletlenül jelennek meg, melyet a fa elemek tesznek melegebb hangulatúvá. A több funkciós térhez tartozó társalgó födém szerkezete Bonh téglából készült, melynek állapota az évek során sérült. Ennek következtében a felújítás után csak álmennyezeti funkciót tölt be, melyről szintén visszaszedtem a vakolatot. Fontosnak tartottam, hogy ez is látható legyen későbbi generációk számára.

A főbejárat az egykor működő színház bejáratához került, az ÉK-i oldalra, így a két tömeg külön-külön, de szervesen is együtt tud működni. Szintén a telek ÉK-i részén kapott helyet a parkoló. Az épület fákkal tarkított udvart fog közre. A társalgóból, a bisztrónak, vendégszobáknak helyet biztosító tömeg is közvetlen kert kapcsolattal rendelkezik, egy nagyon terasszal egybe kötve.

Az épület külső megjelenésében letisztult, formai jegyeket hangsúlyozva lett felújítva - durva, törtfehér nemes vakolat, antracit színű bádogozás, valamint Creaton Domino cserép antracit színben. A vadszőlő jó tulajdonságainak köszönhetően remélhetőleg pár éven belül az épület újból zöldbe borul.

Forrás, kép: epiteszforum.hu

A diplomatervhez tartozó galéria az eredeti cikkben, a képekre kattintva böngészhető.
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Mondjuk (vendég) [2016.07.02., 21:03][válaszolok] #1
virágot ültetni könnyebb mint maradandót teremteni .
Gratulálok az ifjú tervezőnek szép munka .
1-nek (vendég) [2016.07.06., 13:52][válaszolok] #2
Tudja a Bólyi úti iskolával és tornacsarnokkal valóban maradandót alkotott az akkori városvezetés. Magukat és az építészt megörökítették, s eltapsoltak mai áron több, mint egymilliárdot, de még a Népházat is kierőszakolták, azért, hogy egy viharban legyen mód imádkozni, mikor recseg-ropog a hatalmas üvegfelület. Fűteni, takarítani - az bagatell.
Az egykori cukorgyári kör a lakásokkal együtt 21 néhánymillióért kelt el, majd vált romhalmazzá egy hasonló nagyívű fejlesztési koncepció nyitányaként. A magántőke miért nem tol bele néhány százmillát. Megmondom, mert sohasem térülne vissza. A jelenlegi tulajdonosai is így látták, ha hagyták leomlani a falakat. Kár érte.
2nek (vendég) [2016.07.06., 14:09][válaszolok] #3
Nevetségesen védi az önkormányzatot azért, mert semmit nem épít. Ha mindenki így gondolkodna, akkor soha semmi nem épülne . Igenis kell tornacsarnok, uszoda, kultúrház, iskola, óvoda, templomok ,utak, járdák, még akkor is ha ezek az épületek nem hoznak konkrét hasznot.
Persze a gyári kört minden szerencsi sajnálja. De vegye meg az önkormányzat és hasznosítsa Ő !
Egy város ismervei . (vendég) [2016.07.06., 16:58][válaszolok] #4
Közvilágítás járható utak,járdák rendezvények helyszínei,iskolák,óvodák,és ami a lényeg munkahelyek .
Tehát sokan abból akarnak sikert kovácsolni ami alapból kell hogy legyen .Mert akkor nem város a város ha ezek nincsenek a lakosság lélekszáma sem bagatell mert egyre csak fogy.
De még mindég nincsen cukor fesztivál miért ?
Ennél már csak az érdekes (vendég) [2016.07.06., 17:46][válaszolok] #5
milyen vegyszerrel ölik a szúnyogokat mert minden olvasható hogy a melegvérű élőlényekre nem ártalmas de tulajdon képen mi a neve a vegyszernek arról sehol senki nem ír ?
csak egy szél jegyzet van hogy az ÁNTSZ engedélyezte de mit milyen vegyszert ?
http://www.boon.hu/szunyogirtas-emberekre-allatokra-nem-veszelyes-szerek/3101565
Tanulság (vendég) [2016.07.07., 13:16][válaszolok] #6
Rómában egy senki által sem ismert ifjú hölgy lemosta a hivatásos politikusokat, mert az embereknek elegük lett a politikai garnitúrából. A maffia és a köztisztviselők összefonódásából alakult bűnszervezet kilopta Róma szemét. A főpolgármestert amolyan se húsnak, se halnak tartották az emberek, aki nem keveredett bele a városházi maffiába, de nem is vette észre, hogy az orra előtt szétlopják a várost. Tutyimutyisága pénzhiányt okozott, Róma csak külső forrásokkal tudott működni, ezért a sebészből lett polgármester tavaly lemondott.

A hivatásos politikusok jelenleg állást keresnek, 'barátaik' ugyanis bezárták az orruk előtt az ajtókat.
Leépülés (vendég) [2016.07.08., 11:48][válaszolok] #7
Az épületek nem tesznek boldoggá, amikor azt hallom, hogy a gimnázium meghatározó tanárai távoznak, mint pld. a testnevelési tanszék vezetője. Lassan alig akad meghatározó tanáregyéniség. Hajbókoló, mindig mindennel egyetértő az persze bőven akad. Nem irigylem a jövendő igazgatót, az alapoktól kellene kezdenie. Ráadásul a szakképzési centrum szerencsi származású vezetője sem kapott bizalmat, mennie kellett.
Hetesnek (vendég) [2016.07.08., 14:50][válaszolok] #8
Hogyhogy a jövendő igazgató?? Új igazgatót kap a gimnázium ? !
Ugye itt ilyen nem fordulhat elő? (vendég) [2016.07.09., 18:45][válaszolok] #9
9nek (vendég) [2016.07.10., 11:54][válaszolok] #10
Mi is jól jártunk. Az önkormányzati választás olyan volt , mint egy nyár végi kiárusítás Egyet fizet, kettőt kap = egy polgármestert választ(ottunk)- kettőt kap(tunk).
10-nek (vendég) [2016.07.11., 13:10][válaszolok] #11
Én hallottam harmadikról is, aki persze nem úgy, hanem amúgy tekergeti a kormányt nagy szakmai hozzáértéssel, osztja az észt.
Nyolcasnak (vendég) [2016.07.11., 13:18][válaszolok] #12
A mostani igazgató rövidesen nyugdíjba vonul, még ha jól is tartja magát, s utódjáról a plébánián gondolkodnak.
A távozók helyét pályakezdőkkel szokták betölteni, hogy minél ócsóbb legyen. Ezért senki se csodálkozzon, ha amolyan utánam az özönvíz állapot van.

A szakképzés az igazi kihívás, szakmunkás nélkül nincs jövő, csak betanított és közmunka, alacsony bérekkel, alacsony teljesítménnyel. Ezért is fogják engedélyezni a szakmák egy részében a külföldiek bevándorlását, a munkásszállók újbóli megnyitását, sőt támogatását. Értsd, ezek az emberek az EU-n kívülről fognak érkezni, mert a tőkések szerint a jelenlegi helyzet már akadályozza a beruházásokat. Lehet hogy ma ezer munkahelyre csak tíz használható emberke jelentkezne, aki dolgozni is akar. A fiatalok több, mint fele irodában képzeli el az életét, ha egyáltalán itthon marad.
12nek (vendég) [2016.07.11., 20:55][válaszolok] #13
Azt hallani, hogy több embernek is megígérték az igazgatói állást. De lehet, hogy a katolikus gimnáziumot mégis református vezeti majd! Elég furcsa lenne.

Na most akkor a bevándorló mexikói meg más nemzetiségű szakmunkások ellen is kell majd szavazni?
? (vendég) [2016.07.12., 08:15][válaszolok] #14
Nem is tudtam, hogy az asztalitenisz szakosztályban nők pin-pongoznak ?
13-asnak (vendég) [2016.07.12., 16:00][válaszolok] #15
Benti reformátusra vagy a két külső reformátusra gondol?
Összes hozzászólás: 15 db (9 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.