Hírek
Kutyatámadások borzolják a lakosság idegeit Szerencsen
Dátum: 2017.02.26., 21:28Megtekintve: 21747Értékelés: 4.00

2017. február 23-án, csütörtökön kora reggel riasztották a szerencsi rendőröket, hogy a Szabadság utca környékén két nagy testű kutya kóborol, kisebb pánikot keltve a munkába, iskolába igyekvő lakosság körében. Az alábbi írást a sértettektől kapott fotók, információk alapján, többek kérésére készítettük, mert a megoldást már csak a nyilvánosság bevonásával látják elérhetőnek.
Annak ellenére, hogy csak néhány hete érkeztek, az állatokat és velük összefüggésben a tulajdonosukat – nevezzük őt S.-nek – már jól ismerik a környéken. A Kölcsey utcában lakó gazda rendszeresen szabadon kóborló állatai évtizedek óta riogatják a környék lakóit, de hiába a bejelentések, pereskedések sora, a problémát máig nem sikerült megszüntetni.

Három évvel ezelőtt a korábbi, szintén nagy termetű kutyái egy szomszédhoz – a továbbiakban H. – átszökve kegyetlenül kivégezték az ott élő kisebb termetű ebet. Az érintettek beszámolója szerint az állatok az intézkedő rendőrrel szemben is agresszíven léptek fel. Hiába a jegyzőkönyv, érdemi intézkedés nem történt, S. egyszerűen nem jött ki a rendőrök csengetésére. Maradt az ígéret, hogy a következő esetnél majd elkobozzák az állatokat.

A hatósági intézkedés ellenére a gazda egyébként a mai napig tagadja, hogy az eset egyáltalán megtörtént volna. S.-et a közösségi oldalán – már utólag elrejtett – bejegyzésében egy magát állatvédőnek kiadó felhasználó szembesítette a történtekkel. S. azonban "szemenszedett hazugságnak" nevezte az ügyet és zavaros indoklással egy "jól kiképzett" kaukázusi juhászkutya beszerzését ígérte meg (a teljes beszélgetést bizonyítékként megkaptuk, de a cikkben nem mellékeltük - a szerk.).

A nyilvános közösségi profilja szerint S.-hez 2016. december 28-án érkeztek meg az új jövevények, így az egész szomszédság értesülhetett arról, hogy Bundás és Rita – egyikük egy kaukázusi, a másik egy közép-ázsiai juhászkutya – birtokba vette új otthonát.

A korábbi esetek és a gyenge kerítések miatt borítékolható volt a konfliktus, eközben érthetetlen módon mégis S. volt az, aki nyilvános üzeneteiben feljelentéssel fenyegette szomszédait.

Egy hónap telt el, amikor 2017. január 30-án a korábbi történetben említett szomszéd hajnal 4 óra 30 perckor arra ébredt, hogy az állatok az ő birtokán garázdálkodnak és a kilenc hónapos németjuhász kölyküket támadólag sarokba szorították. A tulajdonos tizenéves fiának a mínuszokban, papucsban, egy seprűnyéllel sikerült megakadályoznia, hogy a három évvel korábbi vérontás megismétlődjön. Az állatok nem hagyták el a területet, így mobiltelefonnal sikerült dokumentálnia az esetet:

Mint később kiderült, ugyanezen a napon egy másik szomszéd, R. kutyája már nem volt ilyen szerencsés, az ő sérüléseihez állatorvost kellett hívni. H.-ék az esetet azonnal jelezték S.-nek, aki még aznap BMW-jével H. háza elé hajtott, és ott csengetés helyett a kapuról a láncot leemelve a németjuhász kölyköt szó nélkül az utcára engedte. Tettére nem tudott magyarázatot adni.

2017. február 5-én a jószágok a kerítést legázolva ismét H. kertjében tanyáztak:

H. másnap felkereste a jegyzőt, hogy panaszt tegyen, aki egy ügyintézővel felvetette a jegyzőkönyvet. Az ügyintéző azt állította, hogy az intézkedésnek vannak lépcsőfokai: először figyelmeztetés, majd pénzbírság, végül állattartástól eltiltás.

A hatóság részéről érdemi lépés tehát nem történt, de közben S. ígéretet tett a kerítés megerősítésére, ami közös munkával meg is történt. A problémák azonban nem szűntek meg. Az állatok több alkalommal a környék utcáin kószáltak, de egészen 2017. február 23-áig nem történt atrocitás. Ezen a hajnalon viszont R. arra ébredt, hogy a három héttel korábban állatorvosi ellátásra szoruló kutyáját S. ebei a saját portáján ismét megtámadták, valamint az udvarra siető R.-rel is támadólag léptek fel. Ahogy a Liszt Ferenc utcában többen, H.-ék is felriadtak a zajra, fénykép is készült a kapujuk előtt, 4 óra 32 perckor:

Ezt követően reggel 6 óráig csend volt, de sajnos mint utóbb kiderült, a két nagy testű állat akkor már végzett egy környéken élő kiskutyával. H. kapuja előtt negyed 7 körül ismét megjelentek az állatok. A környéken lakók közül valaki értesítette a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítványt, akik Facebook oldalukon 6 óra 51 perckor felhívást tettek közzé a kóbor állatokról.

A rendőrség is hamar a helyszínre érkezett, de nem álltak a helyzet magaslatán, mert a kocsiból ki sem mertek szállni, szirénával terelték vissza az állatokat a gazdája portájára, aki ekkor már dolgozott, nem volt otthon. A Szabadság utcán egy kutyáját sétáltató hölgyet megtámadtak, a kis termetű jószágot a gazdája és az eseményt az autóból szemlélő rendőrök szeme láttára tépték szét. A hölgy sokkos állapotba került, mentőt kellett hívni hozzá, miközben a rendőrök vigasztalták. A környéken az emberek egészen addig nem mertek az utcára menni.

Volt, akit a szomszédja autóval szállított el, mert gyalog nem mertek elindulni. Az ebek végül hazakerültek, S.-t pedig értesítették a munkahelyén, aki hazaérkezve kártérítést ajánlott. A támadásokban érintett szomszédok még a helyszínen közös feljelentést tettek. A rendőrkapitány tájékoztatása szerint mivel emberi sebesülés nem történt, a járőrök a támadásoknál nem léphettek közbe – például az állatok ártalmatlanításával –, és ugyanezen okból az ügy a jegyző hatáskörébe tartozik, hivatalosan tehát hozzá továbbítják a feljelentést. A jegyzőnél viszont lakossági érdeklődésre azt a tájékoztatást adták, hogy mivel hozzájuk hivatalos papír (még) nem érkezett, nem is tudnak intézkedni.

Az ügy tehát ott tart, hogy a rendőrség és az önkormányzat egymásra mutogat, érdemi intézkedés nincs. Az emberek félnek, nem akarják elhinni, hogy tényleg emberi vérnek kell folynia ahhoz, hogy az ügyet ne tologassák tovább és végre megszüntessék az évek óta egyre súlyosbodó problémát.

S. azóta a közösségi oldaláról elrejtette az összes, kutyáit ábrázoló képét és a szomszédoknak üzengető posztjait. Máskor határozott közösségi kiállásai ellenére az őt számon kérő hozzászólásokra sem reagál. A fejleményekkel kapcsolatban frissíteni fogjuk cikkünket.
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Félelem (vendég) [2017.02.26., 23:00][válaszolok] #1
Az eset felháborító, azonban nem egyedi, a hatóságok tétovázása pedig érthetetlen. A felelőtlen gazdák veszélybe sodorják az emberek testi épségét. Valóban akkor intézkednek majd az illétékesek, ha már megtörténik a tragédia? Íme egy másik, korábbi, szintén szerencsi szomorú történet:
https://youtu.be/kEzry7i62y8
A tulajnak (vendég) [2017.02.27., 10:02][válaszolok] #2
a jegyzőnek, a rendőrségnek,és a vadásztársaságnak figyelmébe ajánlom a 1996.évi LV. tv 37b.§ (4) bek. b pontját. Ezért jobb ha megköti a kutyákat, az utca végétől nem egészen 252 méterre kezdődik a legközelebbi vadászterület...
Király (vendég) [2017.02.27., 19:49][válaszolok] #3
rendőr nem intézkedik,lehet menni a jegyzőhöz.
Akkor hogy jön ki a szolgálunk is védünk vagy az csak a reklám helye az autón ?
Nem értem a rendőrség mérlegeli a veszélyt és mi alapján dönt arról hogy intézkedik mikor már akkor is büntetnek ha valaki tilosban gyalogol .
De ilyen nagy testű kutya már emberéletre is veszélyes nem de bár ?
"A tulajdonosnak" (vendég) [2017.02.27., 20:06][válaszolok] #4
A kutya tulajdonosa más ügyekben olyan vehemensen tud itt nyilatkozni, most persze lapít! Nem szégyelli magát, hogy tönkreteszi a környéken lakók életét?
Királynak... (vendég) [2017.02.27., 20:46][válaszolok] #5
Ha meg intézkedik a "hülye" rendőr, akkor meg az a baj... mert ilyenek az emberek! Akkor az lett volna, hogy szegény kutya, de ilyen helyzetben kit érdekel a kutya... Vagy ha nem a kutya miatt kezdik ki, akkor az a baj, hogy a hülye rendőr, veszélyezteti a lakó pihenő övezet lakóit, mert elsütötte a fegyverét! Tudod kedves "Király" ilyenkor a rendőrnek mérlegelnie kell az adott környezetet is például! De egy átlag emberre erre persze nem gondol, csak megint a rendőrt hibáztatja! Arró pedigl a rendszer tehet sajnos, hogy az ügyben egymásra mutogatás van, ehhez aztán egy rendőrnek semmi köze!!!
Felhasználó (vendég) [2017.02.27., 23:17][válaszolok] #6
Imádom az állatokat és nem tehetnek róla hogy a gazdája egy f*****j. De ha az én kutyámat tépte volna szét vagy az én gyerekemet családtagomat támadta volna meg már réges régen ki lőttem volna a p****a mind2őt. Lehet mentünk volna a bíróságra amit magasról le is ****am volna. Lett volna mivel védekeznem. Tudom ez nem megoldás. De ennek véget kell vetni............. nem kívánom de hogy biztos hogy húrokba fognám mind2 kutyát ha senki sem tenne semmit.
az egyik érintett (vendég) [2017.02.28., 08:00][válaszolok] #7
Egy kis kiegészítés a cikkhez! Mikor három évvel ezelőtt a saját portámon a kutyámat szétszedték az említett-S- kutyái még bocsánatkérést sem kaptam. Ehelyett a cinikus vádaskodások jöttek. Semmiféle kártérítést nem kértem. Hosszú idő kellett hogy elteljen hogy újból kutyát mertem hozni a portámra. De a rémálom ismét elkezdődött. A saját portámon nem lehet nyugalmam???
Mérlegelés (vendég) [2017.03.01., 17:50] válasza erre: #5[válaszolok] #8
helyett inkább mondjuk rendbírság kiszabása első lépésben.
Majd közterület felügyelőértesítése mivel póráz,szájkosár,felügyelet nélkül vannak .
És ha szaporodnának a bejelentések további intézkedés .
Jól nézne ki ki menne a mentős egy ittas egyénhez kinek mondjuk vérzik a feje és nem látná el mert hát nem súlyos amúgy is magának köszönheti .
Közterület felügyelő? (vendég) [2017.03.02., 07:52] válasza erre: #8[válaszolok] #9
Van még olyan, mert mióta elment nyugdíjba, aki hűségesen, tisztességgel ellátta a munkáját, azóta se híre se hamva a közterület felügyelőnek.( Már ha van ilyen)
cinizmus (vendég) [2017.03.02., 11:15][válaszolok] #10
3 nappal a támadások után ez a cuki történetecske olvasható a gazda fészbukján:

"Egyik nap egy idegen kutya jelent meg a házunk előtt. Látszott rajta, hogy ápolt, jóllakott.
? Eltévedtél, kutyus? ? mondtam neki, és beengedtem a nappaliba. A kutya rögtön otthon érezte magát, lefeküdt az egyik sarokba, és aludt 3-4 órát. Amikor felébredt, kikérezkedett, és el is ment.
Másnap ugyanabban az időpontban ismét megjelent nálunk a kutya, megint beengedtem, aludt egyet, majd eltávozott.
Így ment ez még két héten át.
Egyszer a nyakörvére akasztottam egy cetlit ezzel az üzenettel: ?Kedves gazdi! Az ön kutyája minden nap hozzánk jár aludni.?
A következő napon a kutya egy másik cetlivel tért vissza, amin ez állt:
?Ez a kutya 5 gyerekkel lakik együtt, sohasem tudja magát rendesen kialudni. Holnap én is eljöhetnék? A gazda?"

Sajnos van, akinek ő miatta nem jön többé haza a kutyusa, se cetlivel, se anélkül.

Valaki mesélte, hogy a kutyákat azóta megint az utcán látta. Ezek szerint nem nagyon halad az intézkedés, jegyző úr szabadságon van?
9-nek (vendég) [2017.03.02., 14:26][válaszolok] #11
Mentem az okmányirodába, s meglepve láttam, hogy üres a hivatal állománytáblája, vagyis már nem lehet tudni, hogy kik az ügyintézők egy-egy osztályon. Talán lehetne egy embert alkalmazni, aki cserélgetné a neveket, beosztásokat, hogy mindenki képbe legyen.
Udvari fotós (vendég) [2017.03.02., 20:08][válaszolok] #12
Hádám [2017.03.03., 06:50] válasza erre: #12[válaszolok] #13
Mai napig nem tudom felfogni, ha pörög a gazdaság, minden szuper, minden jó, akkor miért kell ezt reklámokkal, óriásplakátok ezreivel az emberek fejébe verni? Miért kell mindenki mást a sárba lenyomni? Ha ilyen szuper minden, akkor a választók ezt úgyis érzik nem? Ebben az esetben még kampány nélkül is simán nyerniük kellene, ha valóban ilyen nagy a jólét!
Ádámtól? (vendég) [2017.03.03., 07:01][válaszolok] #14
Eddig hol voltál Ádám? Hiányzott a véleményed, elemzésed, radikalizmusod.
Hádámnak (vendég) [2017.03.03., 11:27][válaszolok] #15
Mi újság a mentőállomás projektjével? Lehet már tudni valamit? Mit kezdeményeztetek a túlszámlázások miatt?
Azt hallottam, hogy sokan nem szeretnének Téged polgármesternek látni, mert akkor a hivatal fele mehetne dolgozni. Nekik pedig olyan vezetés kell, ami mellett cigizhetnek, lakkozhatnak, recepteket cserélhetnek. Esetleg pályázatokat írnál ki, s nem pedig sógor-koma lenne az ajánló.
valaki (vendég) [2017.03.03., 13:24] válasza erre: #13[válaszolok] #16
Egyetértek a leírtakkal, de itt holmi kutyatámadás a téma, arról is lehetne véleménye (esetleg nem ismeri S-éket?
#15: Ön sokat figyelheti a "független közmédiában" sugárzottakat és tanulékony: olyan frappánsan tud alákérdezni Hádámnak, hogy egyben megdicséri és közben sárba tiporja a hivatalt és a jelenlegi vezetést. Bravó!
Hádám [2017.03.03., 20:16] válasza erre: #16[válaszolok] #17
A kutyatámadásról megvan a véleményem, szerintem az összes érintett felet ismerem, volt is közbenjárásom az ügyben a rendőrkapitány úrnál, de nem hiszem minden mozzanatát reklámoznom kellene, nem ez a lényeg ebben az ügyben. Valóban kevesebbet voltam sajnos/hála Istennek eléggé "népszerűek" lettünk, így rengeteg munkánk van már január óta, most is kb 20 perce értem haza.

A mentőállomás ügyben már a tavalyi év folyamán kezdeményeztünk vizsgálatot, az OMSZ is belső vizsgálatot kezdeményezett, elméletben voltak is már a helyszínen még decemberben, erről azonban még nem kaptunk jegyzőkönyvet, bár több mint 60 nap elteltével lassan esedékes lesz. Az biztos, hogy nem hagyom annyiban, ez az ügy jócskán túlmegy a pofátlanság határán, ennyi elköltött pénzből simán kivitelezhető lett volna az összes elmaradt fejlesztés (tető, villamos hálózat, kapu, udvar...) ráadásul legalább 5 környékbeli kivitelezőt tudnék mondani akik a kisujjukból kirázták volna....

Nem tudom ki hogy dolgozik, vagy nem dolgozik a hivatalban, nem látok rá kívülről. Egy dolog viszont biztos, saját tapasztalatból kiindulva, ha nincs normális munkavégzés, az előbb utóbb valahol veszteségként jelentkezik. Ha az embereim csak cigiznének reggeltől estig, csődbe mennék, mint mindenki más! Ha a hivatalokban láblógatás megy, azt ugyan "finanszírozza" az állam, de valahonnan máshonnan kell elvenni ezt a pénzt. Egy mondattól viszont rosszul vagyok, amikor azt mondják valamire, hogy "Folyamatban van..." Ha folyamatban lenne a dolog, akkor nem velem beszélgetne, ha 10 perces teendőnél napokat kell várni, nem csoda ha felkapja a vizet bárki...

Akárcsak a vállalkozások esetében, nem feltétlenül a sógor-koma a leghatékonyabb munkaerő (ha valóban ért hozzá, akkor lehet...), emberbaráti szeretetből senki sem lenne bolond magának veszteséget termelni, veszélyeztetni saját és mások megélhetését. Egy önkormányzat esetében másabb a szitu, ott a képviselők, a polgármester ha elszúr valamit, maximum nem választják meg és ennyi... sajnos ezzel sok helyen vissza is élnek, a környékünkön is lehet találni nem egy olyan polgármestert, aki azt hiszi övé a település, azt csinál amit akar... És részben igaza is van, mert folyamatosan újraválasztják, felhatalmazva ezzel arra amit csinál...

Ha már írok, akkor pár szót ejtenék az utóbbi két megyei bizottsági ülésről is. A legfontosabb, Szerencset is érintő kérdésekben volt több észrevételem, ilyen volt például a Takta vízrendezési kérdése. Kiderült, hogy a következő fejlesztési ciklusban a Szerencs-Tiszalúc közötti mederszakasz nem kerül felújításra, rendezésre, nincs a tervezési folyamatban, arra források nem állnak rendelkezésre. Így továbbra sem oldódik meg az árvízveszélyes időszakokban a Szerencs patak minél gyorsabb és zökkenőmentesebb vízelvezetése.

Beszámolót hallhattunk arról, hogy a Magyar Közútkezelő a zempléni térségben számos útfelújítást végzett, pl Tarcal főútjának teljes rekonstrukcióját. Kérdésemre kiderült, hogy ebben az ütemben Szerencset mindössze a "szükséges útjavítási munkálatok" erejéig érintették, jelenleg tervezetben sem szerepel a település nagyobb volumenű munkálatokra. (Azt nem tudni, hogy a település kezelésében lévő utak meg fognak-e újulni, mint ahogy azt a két évvel ezelőtti nyilvános beszámolón említették)

Megdöbbentő volt az a tény is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Értéktár Bizottság beszámolója szerint és a honlapjukon fellelhető adatokból kiindulva
http://www.baz.hu/ertektar/content.php?cid=cont_560cf7165b8747.85973998
Szerencsnek NINCS bejelentett, regisztrált értéke. Ez többek között azért is sajnálatos, mert elvileg a turisztikára hajazunk, ennek az oldalnak, bizottságnak pedig egyik célja pont a térségben fellelhető, turistavonzó értékek összegyűjtése. Jó hír, hogy bárki tehet javaslatot, a listára felvehető értékek tárháza igen széles skálán mozog.

https://hegyalja.info/news/291/milliardos-fejleszteseket-jelentettek-be-tokajheg ...

Erre reagálva pedig csak annyit, ismét a "lobbi erő" mértéke jelenik meg itt... Jól látható, ha komolyabb pénzek érkeznek, akkor érvényesül az erősebb kutya elve... Valamiért pl Mád, Tállya, Tokaj, Tarcal neve mindig felbukkan, minden nagyobb beruházás kapcsán... Tegyük a szívünkre a kezünket és nézzük meg, mi volt Szerencsen az utóbbi 10 évben jelentősnek mondható beruházás (ami nem intézményfelújítás vagy hasonló) Bármennyire is megerőltetem magam egyszerűen nem tudok olyat mondani, ami csak félig megközelítené pl a Tokaji Fesztiválkatlant (érdekes, mindig tömegével mennek a nézők...) Az említett Kisvárdára az utóbbi években több mint 20 milliárd forint lett elköltve, amikor ott jártam brutál fejlesztések zajlottak épp és most is újabb milliárdokat költenek a városra, pedig nem sokkal nagyobb mint Szerencs. A szintén említett Mádon az év bármelyik szakára véletlenszerűen rábökve, tuti biztos, hogy építkezésbe botlunk... Tarcalon dettó... Valamiért Szerencsen nem akar beütni a pénzeső, de azért érdekesség képen kíváncsi lennék a képviselő testület tagjai, bizottságok tagjai, rokoni köre vajon 2010 óta nyertek-e pályázati pénzeket és ha igen, milyen mértékben. Érdekes következtetéseket lehetne levonni, ha a város szinte semmilyen pályázatot nem tud behúzni a testület tagjai meg ne adj Isten zsinórban nyerik... És hogy megelőzzük a vitát, mit értünk "támogatás" alatt, vegyük a legegyszerűbb példát, viszonyítsuk a települések éves költségvetéséhez arányosan! Szerencs költségvetése kb 3 milliárd forint /év. Az említett Kisvárdáé ezéven 9,5 milliárd forint. Erre vetítve az elmúlt időszakban elköltött 21 milliárd forintot (és még jó pár milliárd érkezik), elmondható, hogy éves szinten a költségvetésüket meghaladó támogatásban részesültek, ez olyan mintha Szerencs évente nyerne 3 milliárd forintnyi pályázati pénzt... Mindenki jól tudja, hogy ez sajnos nem így van. Ha kivonjuk a működési támogatások összegét (és a valamiért 6 éve folyamatosan emlegetett adósság átvállalását az államnak), ez 1 milliárdot is talán nehezen érné el az összeg 2010 óta... Ez rendkívül jól szemlélteti mennyire vagyunk komolyan véve állami szinten...
X-bozon (vendég) [2017.03.03., 22:01][válaszolok] #18
A fejlesztési miniszter kisvárdai...
Itt (vendég) [2017.03.04., 14:30][válaszolok] #19
van már a megoldás hülye kutya tartók ellen veszett róka .
De amúgy is gazdátlan kutyának nincs keresni valója az utcán.
Ez éppen olyan mint a munkahely nélküli város egy munkahely nélküli városban mi sok hát munkanélküli .
Hádám [2017.03.04., 14:33] válasza erre: #18[válaszolok] #20
Ezt eddig is tudtuk! De egy demokráciának nevezett dologban, miért jelent előnyt, ráadásul ekkorát, az, hogy egy képviselő magasabb posztot kapott? Akkor nem a parlament fogadja el a költségvetést? Itt megint csak azt érzem, hogy a lobbierő a két város között hatalmas különbséggel bír, sajnos a mi kárunkra.. De a többi településen pl nincs fejlesztési miniszter, mégis fejlődnek szépen...
X-bozon (vendég) [2017.03.04., 18:25] válasza erre: #20[válaszolok] #21
Ez jó kérdés! Nem kellene így lennie,dehát ez a valóság! Én nem látok olyan nagy fejlődést sehol a környéken. Az egész Észak-Magyarország lemaradt!
Nem mai (vendég) [2017.03.05., 15:22][válaszolok] #22
a szalmaerőművet mindenki fúrta .Annak idején.
Sólyom nem akar erőművet
Ha a zempléni térségbe erőművek épülnének, azok szétroncsolnák a tájat; erről Sólyom László köztársasági elnök beszélt kedden Sárospatakon tartott sajtótájékoztatóján.

Az államfő azután nyilatkozott a sajtó képviselőinek, miután részt vett Sátoraljaújhelyen azon a konferencián, melyen az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területének természet- és környezetvédelmi problémáira hívta fel a figyelmet.

Sólyom László szólt az Aranyos-völgybe tervezett szivattyús energiatározós erőműről, mely kapcsán úgy fogalmazott: hogyha arra a tájra bármi is épülne, az szétroncsolná azt. Hozzátette: ezt a tervet ugyan a minisztérium sem támogatja, de mint rámutatott arra, a tervet újra és újra beadják öt méterrel odébb lévő területre. Kiemelte, hogy őt is meglepte "ez a nyomulása az erőmű építkezésnek".

Mint hangsúlyozta, senki nem érti, hogy miért ezen a tájon kell erőművet építeni. Mind az Aranyos-völgyi, mind a szerencsi, mind pedig a tőketerebesi tervezett erőmű gigantikus méretű, míg Európában az ilyen erőművek sokkal kisebb teljesítményűek.

Az államfő szólt a tervezett szerencsi szalmatüzelésű villamos erőműről is. Ennél az erőműnél már megvan minden jogerős engedély - mondta, majd hozzátette, az erőműben tízpercenként egy kamionnyi szalmát fognak eltüzelni, ami megnöveli a térség kamionforgalmát. Ez a beruházás sok olyan kérdést vet fel, ami szabályozási hézagokat mutat - jelentette ki.

Sólyom László elmondta, ha a térségbe erőműveket építenek, akkor veszélybe kerül Tokaj világörökségi címe is. Hozzátette: ilyen nagy beruházásoknál meg kellene keresni a térség civil szervezeteit, egyeztetni kellene velük.

A köztársasági elnök Sárospatakon, a Rákóczi várban együtt ebédelt olyan kistelepülések vezetőivel, akik a Bodrogközben árvízveszélyes területen élnek. Az államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy hiányoznak a hidak a Bodrogközben.

Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere az államfő nyilatkozata után a sajtó képviselőinek azt mondta: a város képviselő-testülete semmiképpen nem támogatott volna olyan beruházást, "mely ezt a kultúrtájat veszélyeztetné". A szerencsi képviselő-testület sokszínű, ennek ellenére egyhangúlag támogatta az erőmű építésének tervét, mert "mi ezt egy környezetvédelmi beruházásként értékeljük" - jelentette ki.

A sátoraljaújhelyi konferencia szervezői szerint a térség válaszút elé érkezett. A kérdés az, hogy Magyarország egyik legérintetlenebb régiója, az Aggteleki-karszt vidéke, a Zempléni-hegység és a Bodrogköz, elindul-e a környezeti terhelés növekedését és a természet rombolását okozó iparosodás útján, vagy az önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek együttműködésével egy olyan fejlődési útra lép, mely a természeti értékekkel való gazdálkodás jellemez.

Bihari Zoltán, a Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség elnöke a sajtó képviselőinek kiosztotta azt a levelet, melyet a szövetség Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek írt. A levélben úgy fogalmaznak: az utóbbi hónapokban jelentős figyelem irányul Zemplén térsége felé. Ennek fő és közvetlen kiváltó okai az ismertté vált erőmű beruházási tervek (aranyos-völgyi, szerencsi, tőketerebesi), illetve az ezek nyomán középpontba kerülő, világörökségi területekkel kapcsolatos törvénykezési szabályozási hiányosságok. A levélben leírják azt is: a Zemplén térség jövőjének, jövőbeli fejlődési irányának átgondolása érdekében mihamarabb sort kellene keríteni egy tanácskozásra, műhely-konferenciára a 2007 novembere és 2008 januárja közötti időszakban, melyre várják a környezetvédelmi minisztert is.

A konferencián szó volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsre, a Tokaj-hegyaljai borvidék "kapujához" tervezett szalmatüzelésű villamos erőműről. A tervek szerint Magyarország első szalmatüzelésű erőművében 2009. szeptember 1-jén indulna meg a próbaüzem, a létesítmény közvetlenül 133 embernek adna munkát.

A résztvevők szóltak az Aranyos-völgybe tervezett szivattyús energiatározós erőműről is. A tervek szerint három beton víztározó medencét alakítanának ki. Kettőt a völgy felett közel 600 méteres magasságban és egyet magában a völgyben. A szükséges 31 millió köbméter vizet a Bodrogból és a Hernádból nyernék.

A magyar-szlovák határ szlovákiai oldalára, Tőketerebes határában tervezett hőerőmű is témája volt a konferenciának.

A tervek szerint Szlovákia legnagyobb széntüzelésű hőerőművét akarják megépíteni a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidék tőszomszédságában, Tőketerebesen.

A köztársasági elnök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tett látogatásának harmadik, befejező napján, a konferencia előtt, ellátogatott az Aranyos-völgybe, ahol Takács András, a Zöld Kapcsolat Egyesület munkatársa beszélt az elnöknek a szerencsi szalmatüzelésű villamos erőműről. Takács András arra hívta fel az elnök figyelmét, hogyha az erőmű megépülne évente több, mint 12 ezer kamion hordaná a szalmát Szerencsre, mely kamionok többsége Tokajon menne keresztül.

Az államfő kedden délelőtt megtekintette a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok Mauzóleum és sírkertet is. Kazinczy Ferenc 1806-ban költözött Bányácskára, amit ő nevezett el Széphalomnak. 1806 után Széphalmon volt a reform- és a nyelvújító mozgalom egyik központja.

Az államfő kedd délelőtt megtekintette Vizsolyban a Vizsolyi (Károli) Bibliát is, majd beírt a református templom emlékkönyvébe.

A köztársasági elnök az "Értékőrző tájak és emberek Magyarországon" mottóval indított országjárásának harmadik állomásaként érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Aggteleki Nemzeti Parkba, valamint a csereháti térségbe. Sólyom László az országjárással szeretné felhívni a figyelmet Magyarország egyedülálló és pótolhatatlan természeti értékeire, és azok munkájára, akik a környezet megóvásában tevékenyen részt vesznek.

Forrás http://www.hirextra.hu/2007/10/09/solyom-nem-akar-eromuvet/
megjegyzés (vendég) [2017.03.06., 08:42] válasza erre: #22[válaszolok] #23
Hogy jött ide ez az írás?
Hádámnak (vendég) [2017.03.06., 15:00][válaszolok] #24
Szijjártó Péter pénteken megállapodott a Ravaber, szigetelőanyagokat gyártó török nagyvállalattal, amely Miskolcra hoz egy beruházást 22,5 millió euró értékben. A gyárral 107 munkahely jön létre első lépésben, amelyhez a magyar kormány 5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást biztosít.
Na tessék, itt az újabb beruházás, csak nem Szerencsen.
Szép, új világ. (vendég) [2017.03.07., 14:29][válaszolok] #25
pedig (vendég) [2017.03.07., 17:51][válaszolok] #26
volt aki évekig zsonglőrködött vele hogy itt lesz Szerencsen .
Ennyit a megnyerő mondani valójáról .
remény (vendég) [2017.03.07., 20:08][válaszolok] #27
A báli szezonnak lassan vége. Most már több idő juthat a munkahelyteremtésre.
27-nek (vendég) [2017.03.08., 14:28][válaszolok] #28
Téved! Vannak újabb uri-murik.
Ez is a térségünket érintheti? (vendég) [2017.03.08., 16:05][válaszolok] #29
Már azt hittük, hogy közmunkában?! Ez úgyis divat manapság. De ne adjunk ötleteket!http://faktor.hu/faktor-egeszsegugy-msc-kepzes-apolo-orvos?source=hirkereso
Nem Pataki! (vendég) [2017.03.08., 20:03][válaszolok] #30
Pataki (vendég) [2017.03.09., 05:26] válasza erre: #30[válaszolok] #31
A Sárospataki országgyűlési képviselő,Hörcsik Úr,nem az "átnemvett,(de azért visszaadott)" alkotmányos költség ügyével van elfoglalva !
Király (vendég) [2017.03.21., 18:33][válaszolok] #32
Azért megoldódott ez az egész kutya probléma ?
Vagy még mindég kint rohangálnak ezek a kutyák ?
errr (vendég) [2017.03.22., 19:12][válaszolok] #33
Utcán a nagytestű kutyát le kell lőni és kész. A gazdáját meg szarrábírságolni. nem hiszem, hogy ezzel valami elítélendőt mondanék. Rendőr kijön s lő.
up (vendég) [2017.05.19., 10:01] válasza erre: #33[válaszolok] #34
A kutyák otthon vannak és nem kennelben. Ez vagy azt jelenti, hogy nem minősítették őket veszélyesnek, vagy azt, hogy valaki nem tartotta be a törvényt. Azt hallottam, a jegyző nem válaszolt a hivatalos bejelentésekre sem, igaz ez? Lecsengett, mehet tovább a sumák, mint Szerencsen mindig?
Szerencsi posvány... (vendég) [2017.07.23., 16:03][válaszolok] #35
A vétkes kutyatulajdonos épp bőszen like-olgatja a polgármester és a jegyzőnek a fotóit a face-en. Ebből is látszik, milyen keményen odaléphettek az ügyben! Szégyelljék magukat!

"Májer József a ZTSZ elnöke a pátria gazdasági, társadalmi, kulturális, szellemi életében végzett munkájáért ezt az elismerést Koncz Ferencnek, Szerencs polgármesterének adta át szombaton (2017.07.22.) a ZTSZ Közgyűlési Határozatának megfelelően, Taktaharkányban."
https://www.facebook.com/serfozo.laszlo.1/posts/10203700545070810

Azt beszélik, azóta újabb kiskutya pusztult el. Ez ám a társadalmi és szellemi eredmény, ezért érdemes egymást kitüntetgetni!
errr (vendég) [2017.07.23., 18:35] válasza erre: #35[válaszolok] #36
Bőszen kitüntetgetik ezek egymást okkal ok nélkül. Főleg a szellemi életben végzett munkásságáért kitétel tetszett. Ennek vége kell legyen mihamarabb az a véleményem.
Ha lehetne (vendég) [2017.07.24., 14:45][válaszolok] #37
kérni, nem sok , de talán egy-két konkrét cselekedetet fel kellene sorolni az év polgármesteréről, amiért a ZTSZ elismerését is kivívta. KÍváncsian várom!
Hádám [2017.07.24., 21:17] válasza erre: #36[válaszolok] #38
A "szellemi munkásság" az nagyjából helytálló, mert annyian halnak meg vagy költöznek el a városból, hogy lassan tényleg csak szellemekkel fogunk összefutni...
nagyvilág (vendég) [2017.10.26., 11:10][válaszolok] #39
Nem csak nálunk van baj: http://index.hu/belfold/2017/10/24/hazamehet_a_pitbull_ami_szettepett_egy_tacsko ...

Jegyző úr, polgármester úr, tudom, hogy értesülnek mindenről! Nagy a csönd, sikerült elkenni az ügyet? Tudom, hogy nem díjátadó vagy fogadás, de ha az adóforintokból kapják az illetményüket, közügyben miért nem tetszelegnek?
??? (vendég) [2017.10.27., 08:35][válaszolok] #40
Tudja valaki, hogy hol működnek Szerencsen Szociális szövetkezetek?
Bartók (vendég) [2017.10.27., 14:39] válasza erre: #40[válaszolok] #41
No nem a zeneszerző hanem az utca rejt magába egy csomagoló szoc.szövetkezetet.Nekem is lenne egy kérdésem:a tao pénzeket lenyuló szinészeket ki szabaditotta a városra?A külhoniaknak nem a szorványban kellene vitézkedni?Igaz hogy szponzoráltak egy Prágai utat?
Bartóktól (vendég) [2017.10.27., 15:15] válasza erre: #41[válaszolok] #42
kérdezném. Működik is az az üzem, vagy csak a támogatást vették fel rá és ott áll üresen, gazban, elhanyagoltan az épület ?
hasonló történet, rosszabb végkifejlettel (vendég) [2018.04.09., 16:52][válaszolok] #43
olvasnivaló (vendég) [2018.11.11., 16:23][válaszolok] #44
Összes hozzászólás: 46 db (32 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 2 db (4%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.