Hírek
A könyvtár Valentin-napi könyvajánlója
Dátum: 2010.02.10., 10:02Megtekintve: 14333Értékelés: 3.00

Szent Bálint a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Valódi személyéről keveset tudunk, különböző legendák és történetek keringenek róla. Az egyik szerint i.sz. 270-ben Valentin római pap volt, aki titokban párokat adott össze, Claudius császár törvényének ellenszegülve, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Tettéért bebörtönözték.
Egy másik legenda szerint fiatal keresztény volt, akit a keresztény vallás üldöztetése idején börtönbe zártak hitéért. A legenda szerint üzeneteket küldött barátainak „Ne felejtsétek el Valentint!” és „Szeretlek benneteket” címmel.

A középkorban Anglia és Franciaország területén a legnépszerűbb szentként tisztelték. Halála napján, február 14-én az ő emlékére cserélnek szívet hívők és hitetlenek. Igaz, csak papírszívet, de örök és jelkép az is. S nemcsak a szerelmeseknek jár, hanem a jó barátoknak is. Mindenkinek, aki felé szeretettel fordulunk.

S ne felejtsük, ennek a legszebb emberi érzésnek és annak kifejezése, nem csak erre az egy napra szól.

Összeállításunkban a szerelemről és szeretetről szóló könyvekből válogattunk. Bár a repertoár hely hiánya miatt nem teljes, a téma iránt érdeklődők számára gazdag gyűjtemény áll rendelkezésre pszichológiai, életvezetési és szépirodalmi alkotások területén egyaránt.

Napfény és szerelem : Olasz szerelmes versek
Idézetek a boldogságról
A szeretet művészete / Erich Fromm
A szeretet választható / Hemfert – Minirth - Meier
A szív szonettjei
A szeretet kiskönyve / Tatiosz
Száz szerelmes sóhaj
Szerelmes levelek : Irodalmi levéltitkok
A szerelem lexikona : Magyar írók novellái a szerelemről
Szívhez szóló történetek
Szeretni tehozzád szegődtem : 200 magyar szerelmes vers
Szerenád : Daloskönyv
Szerelmes barátság
Szerelemről álmodozva : Olasz szerelmes versek

Szeretettel várjuk kedves olvasóinkat!

Városi Kulturális Központ és Könyvtár
3900 Szerencs, Rákóczi-vár
Tel.: 47/362-254

Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2010.02.14., 16:44][válaszolok] #1
Figyelmébe ajánlom valamennyi olvasónak az Országos Széchényi Könyvtár 2010 febr. 28-ig tartó magyar nyelvemlékek kiállítást ,,Látjátok feleim... ,, címmel.Az első 500 év emlékeit mutatja be a kezdetektől az 1530-as évekig akiállítás.Magyarországon önálló nyelvemlék-kiállításra még nem került sor.A korai nyelvemlékek legbecsesebb nemzeti ereklyéink közé tartoznak,de csak ritkán kerülnek nagyobb nyilvánosság elé.A könyvek,kódexek tekintélyes része a történelem viharai miatt külföldre került.A sok-sok kiemelkedő nyelvemlék közül eredetiben látható a Tihanyi Alapítólevé,a Halotti Beszéd,Ómagyar Mária-siralom,Jókai-kódex,Apor-kódex,Bécsi-kódex,Jordánszky-kódex,Müncheni Kódex,Margit-legenda,Festetics-kódex,Érdy-kódex,Kazinczy-kódex,Peer-kódex,a híres Lazarus--Lázár-térkép...
Névtelen (vendég) [2010.02.14., 17:13][válaszolok] #2
,,Habent sua fata libelli.,, A könyveknek is megvan a maguk sorsa.
Összes hozzászólás: 2 db (1 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.