Hírek
Újabb képekkel: Célegyenesben a Norvég Alap pályázata + képek a régészeti feltárásról
Dátum: 2011.03.28., 00:37Megtekintve: 18083Értékelés: 4.60

A cikkhez galéria is tartozik. Megtekintéséhez kattintson ide!

2011. április 30-ával kerül zárásra a Norvég Alap 872 millió forintos pályázata Szerencsen, melynek keretében megújul a vár tetőszerkezete, új hotelszobák kerülnek kialakításra, új köntöst kap a Huszárvár utca és annak struktúrája is megváltozik. A Római Katolikus Templomnak (Kisboldogasszony templom) megújul a belső tere, a Református Templom pedig teljes belső és külső része is felújításon esik át - írja olvasónk, Horváth Ádám, aki nem mellesleg az egyik kivitelező.
A fejlesztésekhez teljes kertészeti rendezést és parkosítást, gépészeti felújítást is eszközölnek a kivitelezők. A Református Templom esetében komplexebb munkálatok folynak, a talajban elhelyezésre kerülő gépészeti szerelvények miatt előírás a régészeti feltárás, melyet a Herman Ottó Múzeum régészei végeznek. Elsősorban sírokat tártak fel, de több érdekes felfedezést is tettek a munka során. A templom délkeleti részén egy osszáriumot (csontház) találtak, melyben a becslések szerint akár több mint száz ember maradványai is pihenhetnek. Ugyanebben a sírban több tárgyat is felfedeztek, nyílhegyeket, cserép használati tárgyakat, edényeket, baltafejet, ruhadíszeket. A többi feltárt területen is hasonló leletek bukkantak fel.

A vezető régész, Makoldi Miklós szerint ezek a tárgyak elsősorban középkori eredetűek, a feltárt sírok 3-500 évesek lehetnek (a templom eredeti formájában a 13. században épült), de előkerültek feltételezhetően honfoglalás kori emlékek és ideiglenes szálláshelyek nyomai is. Pontosabb információk természetesen csak a vizsgálatok befejezése után látnak majd napvilágot. A feltárás legnépszerűbb felfedezése a „Rómeó és Júlia” néven emlegetett sír, ahol a szakemberek feltehetően egy ifjú szerelmespár csontjait tárták fel. Az egymást átkaroló helyzetben talált maradványok népszerűségét az ásatás helyén eddig megfordult több, mint száz érdeklődő igazolja.

Frissítés (2011. április 3., 22:55):

A vizsgálatok szerint egyes sírok az 1400-as évekből valók, innentől kezdve folyamatosan, szinte minden korból kerültek elő sírok és különböző tárgyi emlékek - ruhafoszlányok, fém ruhadíszek -, valamint egy Luxemburgi Zsigmond király korából származó ezüstpénz töredék is. A további feltárt sírok között szintén változatos korú és nemű emberi maradványokat találtak, köztük egy terhes anya csontjait a templom északi tövében. (A kapcsolódó galériába új fotók is kerültek a munkálatokról! - a szerk.)

Horváth Ádám

Az Ádám által küldött fényképek közül alább látható „Rómeó és Júlia”, alatta pedig a templom tornyából általa készített 270 fokos panorámakép. A többi fotó böngészéséhez kattintson ide!


Panorámaképek (kattintásra nagyíthatók):





Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
templom (vendég) [2011.03.28., 15:14][válaszolok] #1
Végre az igazi szerencsi értékek megújúlnak . A Rákóczi vár a Református és a Katolikus templom is a keritéssel eggyütt. Ezt mind a korábbi polgármesternek köszönhetjük! Ezt a pályázatot már nem tudta Koncz Ferenc visszadni a Fidesz Kormánynak.Kevés olyan szoci polgármester van aki ennyit tett az egyházi épületekért. Láttam , ott volt a Rákóczi ünnepségen is. Más ünnepségekre is jöjjön el! Sokan szívesen látjuk.Aki meg nem arra oda se figyeljen! Úgyis mindennap kevesebben figyelnek rájuk.
mara (vendég) [2011.03.28., 16:51][válaszolok] #2
Semmi hír az óvodákról? Ki tudja, lesz felújítás vagy nem? mindjárt óvodabeiratás és azt sem tudom, hova menjen majd a gyerek!
az első hozzászólónak (vendég) [2011.03.28., 17:54][válaszolok] #3
Ez nagyon szép dolog, hogy ennyi dicshimnuszt mond a város leváltott polgármesterének. A probléma nem az, hogy ők pályázatokat írtak és nyertek, hiszen az ország több ezer települése tette és teszi ugyanezt. A baj az volt, hogy betonba öntött pénzek voltak ezek. Ami pedig a város költségvetésének évtizedekre fájó, hogy a pályázatok önrésze sem térül meg, mert nem munkahelyteremtés, vagy vállalkozásba történő beruházásra ment el a pénz (nem sok ez, csak 2,8 milliárd Ft), ami, ha lassan is, de megtérülne. Ezt nyugodtan megköszönheti Rónavölgyiné asszonynak.
Amelyik pályázat megvalósításáról pedig a szerencsi képviselő-testület lemondott (belváros-rekonstrukció), azt a pénzt a Kormány belvízrendezésre és töltésmegerősítésre visszaadja. További jó kettős mércével való ítélkezést kívánok.
Bukovszky Róbert [2011.03.28., 18:43][válaszolok] #4
Tisztelt #3! Ön ezt írja; "belvízrendezésre és töltésmegerősítésre visszaadja" én meg hiszek Önnek, esetleg azt nem tudja, hogy pontosan mikor? Csak azért bátorkodom megkérdezni mert tudja lassan egy éve volt az árvízi helyzet Szerencsen, de azóta még annyit sem küldött a kormány, hogy a szétrohadt zsákokat ellehessen takarítani. Itt volt az intő példa tavaly, itt volt az intő példa a múlthéten /gyakorlatilag megtelt a Takta egy egynapos esőtől mert a Fecskéstől elmenő szakasz teljesen fel van töltődve, fákkal, bokrokkal és homokpadokkal/ hogy mi történhet egy kiadós esőzés után.
Nekem gyanús, hogy ezek a pénzek inkább a Debreceni stadionépítésre meg a Répássyék lakhatására csordogálnak el.
Esetleg, ha van ismerőse kérdezzen valakit meg, hogy mi zajlik F-Zsolcán /Szerencsről is dolgoznak ott néhányan/ árvízvédelmi munkálatok címszó alatt. Ahogy a mondás tartja; "sz@rt sem ér, de legalább sokba kerül"
no komment (vendég) [2011.03.28., 19:28][válaszolok] #5
Szerencs-re-hab (vendég) [2011.03.28., 20:11][válaszolok] #6
én sem a látványteret, hanem a tűzoltókat sajnálom. igazán ráfért volna omladozó épületükre egy takaros felújítás, ugyanúgy mint azokra az utcákra, amik még belefértek volna a pályázatba. Ma már nem biztos, h meglenne az a 2/3.
Csatlakozva másik cikkhez: Horváth Ádámot, Bukovszky Róbertet a k.testületbe! Az én ikszem ott volt mellettük, HA!
svéd (vendég) [2011.03.28., 22:08][válaszolok] #7
Bukovszky Úr után szabadon ez is egy mese, merthát olyasmit enged selytetni, ami ugyebár Magyarországon nincs is:
http://www.teol.hu/tolna/kek-hirek-bulvar/muszaki-nelkuli-autoval-jogsi-nelkul-g ...
Hádám [2011.03.28., 22:24][válaszolok] #8
Tisztelt 6-os! Köszönöm látatlanban is a bizalmát! Mint ígértem is, nem az a lényeges, hogy testületi tag vagyok avagy sem (bár kétségtelenül hatékonyabb lenne a szavam ha az lennék), a lényeg a szándék! Igyekszem foglalkozni a várossal, amennyit csak lehet, kulturális (könnyűzenei) téren már évek óta, most kicsit bővíteni is szeretném ezt. Ezt a cikket elsősorban nem politikai jellegűnek szántam, hanem azért, mert érdekesnek találtam ezt a régészeti feltárást (bevallom életemben először láttam élőben) és gondoltam esetleg másokat is érdekelhet a dolog, akiknek esetleg nincs idejük vagy lehetőségük élőben megtekinteni. Természetesen a véleményemet továbbra is el fogom mondani legyen az pozitív vagy negatív a vezetésre nézve, még akkor is ha fejre állnak! Természetesen az lenne a legjobb ha ritkán kellene megfogalmazni kritikát, de egy tökéletes világban meg ugye nincsenek politikusok
pataki (vendég) [2011.03.29., 05:51][válaszolok] #9
#3-nak
Ön még hisz ennek a kormánynak???
Nem látja,hogy 10 hónapja minden nap mást hazudoznak,előrehaladás meg semmi ???
Még az állami normatívát sem fizeti ki,nemhogy belvízrendezésre, meg töltésmegerősítésre adna pénzt,kell a kamu alkotmánykérdésekre,meg a dupla fideszes kéviselői térítésekre.
3-nak (vendég) [2011.03.29., 08:10][válaszolok] #10
Sajnálom, hogy a rendelőintézetet, a "fecskeházakat, az ondi óvodát, a fürdőt az uszodát, az iskolafelújitásokat a gondozási központot, a hulladékudvart,a templomok és a vár feújítását stb betonba öntött és kidobott pénznek tartja és sajnálja a szerencsi emberektől. Bizonyára Ön az erőművet sem akarta, meg az vasas üzemet is a prügyi út mellett.Csak nem azért, mert az is az előző polgármester műve volt?.Higgye el sokan várjuk az új polgármester művét is! Igaz jó munkához idő kell. Bár már egy éve kormányoznak, és fél éve polgármesterkedik. Azt meg, hogy ki mér kettős mércével majd eldöntik az emberek.
Bukovszky Róbert [2011.03.29., 09:04][válaszolok] #11
Tisztelt #6! Köszönöm a bizalmát, de mint láthattuk a többség /részemről hála a fentieknek/ máshogy döntött. Elárulom velem meg Ádámmal sem lenne erősebb a testület, meggyőződésem, hogy egy önkormányzat működését elsősorban a kormány, másodsorban a OGY képviselő, harmadsorban a Polgármester tevékenysége határozza meg. A többi az már apró részlet kérdés, bár igaz azt mondja a mondás, hogy "az ördög a részletekben lakozik"!
Véleményem szerint a megválasztott képviselők 5/8-ad része most is alkalmas a feladat ellátására és a legjobb tudása szerint végzi a munkáját és próbálja a város érdekeit szolgálni, de a pangó gazdaság és a 2/3 gőgje ellehetetleníti a célok elérését.
hát nem megmondta (vendég) [2011.03.29., 09:20][válaszolok] #12
Robinak (vendég) [2011.03.29., 10:03][válaszolok] #13
Nagy frász vagy! Most aztán feladtad a leckét, hogy a mostani képvisekők közül kit tartasz alkalmasnak és kik akik nem látnak a gőgtől!Abban teljesen igazad van ,hogy a legtöbbet az önkormányzatokért a kormány tehetne! De sajnos nem teszi és Szerencsen is az elmúlt két hónapban közel 150 millával utaltak kevesebbet, mint amire szükség lenne! És persze azt mondják egy év kormányzás után, hogy ez is a komcsik bűne! No meg az előző polgármesteré! Csak már nem hisznek nekik! És lassan senkibe! Meg kell nézni, hogy nő a csalódottak aránya! De kár volt itt is! Sokan godolták -nem lehet rosszabb! Lehet, hogy csalódtak ők is??
Bukovszky Róbert [2011.03.29., 12:58][válaszolok] #14
Tisztel #12! Tisztázunk egy félreértést! Én a "2/3 gőgjét" azt egyáltalán nem helyi szinten értettem, lehet félreérthetően fogalmaztam, de a "matek segít bebizonyítanom, hogy nem a helyieket akartam "gőgösnek" nevezni.
A felvetésére meg annyit, hogy az 'asztal egyik oldalán hárman ülnek, Ők nálam benne vannak az 5/8-d ban.
Robinak (vendég) [2011.03.29., 14:50][válaszolok] #16
Akkor beszéljünk az el..... PPP-kről, a 22.000 ezer millárd államadósságról,stb., a börtönben levő Mszp-sekről,HM-esekről.
Robinak (vendég) [2011.03.29., 14:53][válaszolok] #17
Április végére megszülethet a megállapodás a kormány és a Bankszövetség között a bajba jutott adósokat megsegítő programról.
képes (vendég) [2011.03.29., 15:56][válaszolok] #18
Ádám, még, még ilyen képeket! Egy nagy galériát szívesen látnék a toronyból készített városképekről
16-nak-17-nek (vendég) [2011.03.29., 17:04][válaszolok] #19
Alig várom, hogy a bajbajutottakon is segítsen a kormány, mert a gazdagokon már segitett! / Egykulcsos adó , vagyonadó eltörlése, politikusoknak lakásbérlés, rokonoknak, párt-társaknak állások- országosan és helyben stb/ A fehérgalléros bünözés , a visszaélések sajnos nem pártfüggőek. Ha szétnézünk minden oldalon találunk ilyet. Ha mind felsorolnánk írhatnánk néhány napig.
Bukovszky Róbert [2011.03.29., 17:51][válaszolok] #20
Tisztelt #16! Ok, beszéljünk /írjon/! Ígérem érdeklődéssel fogom olvasni! Azért legyen szíves azt is rögzítse már néhány mondatban, hogy miért is nekem címezte a hozzászólását.
Előre is köszönöm!
Hádám [2011.03.29., 20:09][válaszolok] #21
Tisztelt képes! Amint időm engedi fogok még ilyen képeket csinálni, nem csak a toronyból, hanem máshonnan is a városban. Jelen pillanatban azonban a műemlékvédelmi hivatal, mint a kivitelező megkeserítője, áll hadba velünk, amit bevallom őszintén az ellenségemnek se kívánnám, ezzel azt hiszem mindent el is árultam...
vendég (vendég) [2011.03.29., 21:33][válaszolok] #22
A műemlékvédelmi hivatal, gondolom, a munkáját végzi. Miért keseríti ez meg a kivitelezőt? Mi ez a "hadba állás"? Ha "hadba áll velünk", az azt jelenti, hogy "velünk együtt harcol" - ez nem jó nekünk?
Hádám [2011.03.29., 21:42][válaszolok] #23
Azért keseríti meg a kivitelezőt, mert 3szor annyi időbe kerül minden... Döntésképtelenek, 6szor néznek meg mindent... Megértem, hogy a munkáját végzi a hivatal, de hagyja, hogy a többi vállalkozó is végezze! Egyébként meg mit csináltak, amikor a cukorgyár bontásánál halomszámra bontották a régi épületeket, válogatás nélkül?
19-nek (vendég) [2011.03.31., 16:28][válaszolok] #24
Az összemosás az megy.Példákat.
Hádám [2011.04.04., 21:49][válaszolok] #25
Rövid riport a feltárásról:
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/124235
Görög (vendég) [2011.06.20., 09:02][válaszolok] #26
A kis városunk történelmi értékének meg becsülése fontos.
Ki mit tett ennek érdekébe ezt is figyelembe kell venni.Történelmi múlt megbecsüléséből politikai érdek ütköztetést tenni az szégyen.De olvastam a SZERENCSI HÍREK 2011. június 17. külön ki adásában a Polgármester úr észre vételét:"A turizmus élénkülésével új munkahelyek is létesülhetnek".Az említett feltárásnál több alkalommal voltam és beszélgettem az ott dolgozó emberekkel.Érdekes dolgot tapasztaltam: egyetlen feltárómunkás sem volt SZERENCSI lakos,nem igazoltattam Őket csak megkérdeztem, a vezető a Zemplén múzeum embere, a feltárók pedig tokaji lakosok voltak.Nem érdekes? Kérdezném a Polgármester úrtól, hogy ez is az előző Polgármester asszonynak róható fel?Ez is a be ígért munkahely teremtés egyik formája.Azért merem ezt a kérdést feltenni a tisztelt Polgármester úrnak mert tudom, hogy Ő ezt nem fogja el olvasni!Őt és párt társit is a köz érdeke csak addig érdekelte még hatalomra nem kerültek.Tisztelettel kérném az önkormányzati tagokat, tegyék félre párt nézeteiket és csak is a szerencsi polgárok érdekeit vegyék figyelembe,mert nem csak párt tagok vannak Szerencsen. Egyenlőre a párton kívüliek hallgatnak de nem sokáig fogják ezt tenni.Elég elmenni a volt cukorgyár helye mellett, vagy a 37 út átmenőszakaszán végig menni.A tűzoltóság épületéről nem is beszélve.Volna itt mit tenni nem pedig a múlttal foglalkozni,/ az elmúlt 8 évvel/.A testületi űlléssen nem az 5 a 3 elleni meccseket játszani! Vigyázzunk mert egyszer mink is a múlthoz fogunk tartozni!
Hádám [2011.06.20., 10:14][válaszolok] #27
Tisztelt görög!

Annyiban kiegészíteném, hogy a vezető régész a miskolci Hermann Ottó múzeum alkalmazottja volt a feltáráskor és tokaji lakos! Minden bizonnyal azért csinálták ők a feltárást, mert egyrészt az ő hatáskörük, másrészt a Zempléni Múzeumnak nem hiszem, hogy van saját régész csapata. Egyébként dolgoztak környékbeliek a feltáráson! Sőt igazából pont a református templom felújítása volt az a munka, ahol elsősorban szerencsi és környékbeli emberek dolgoztak, amikor csak lehetett... Nálam például minden alkalmazott ilyen volt... a vizes és csatornás munkáknál is... a régészetnél is... a kővágás jókora része a szerencsi üzemben történt, a másik tetemes része bekecsen... azoknál a munkálatoknál, ahol nem szerencs környékiek dolgoztak, ott azért nem így volt, mert nem vállalták! Jómagam több helyi vállalkozást is ajánlottam a fővállalkozónak, az esetek többségében ez be is vált! Továbbá minden építőanyagot a szerencsi telephelyű tüzépekről és vállalkozásoktól szereztem be, beleértve a speciális festékeket is! Legalább 8-10 tüzépen és boltban hagytam ott tetemesebb összeget, ami ugye szintén az itt élőket segíti.

Nem lenne ez így rossz, csak ugye nem lehet folyton felújítani, viszont az ötlet, hogy ragaszkodni kell a fővállalkozóknak lehetőség szerint a helyi munkaerőre az kifejezetten jó! Így elkerülhető, hogy egy felújítást soproni, meg dunántúli, panziókban elszállásolt munkások végezzék... van nálunk is elég szakember, nem hiszem, hogy rossz lenne a városvezetésnek az, ha a szerencsi cégek jól működnének, már csak adó szempontjából sem!
Összes hozzászólás: 27 db (18 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.