Hírek
Szerencsen bárki megtekinthette a szenzációs leleteket
Dátum: 2011.06.19., 14:59Megtekintve: 14285

A Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényt 2003-tól tartják meg évenként egyfajta könnyed, nyáresti kirándulásként. A B.-A.-Z. Megyei Múzeumi Igazgatóság fennhatósága alá tartozó, Szerencsen található Zempléni Múzeum egy évvel később kapcsolódott a budapesti kezdeményezéshez. Az idei esztendőben két hétvégét jelöltek meg az esemény lebonyolításához, a vidéki múzeumok június 18-án, a fővárosiak június 25-én fogadták, fogadják az látogatókat - írja a Kulcs Magazin.
A szerencsi helyszínen nem várt érdeklődés jellemezte a kiállításokat, a kíváncsiságot - elsősorban - a közelmúlt egyik régészeti feltárásának szenzációs leletei gerjesztették. Fazekas Lászlóné múzeumi igazgató elmondta érdeklődésünkre, hogy a református templom kertjének egykori temetőjében a tavasz folyamán végeztek ásatásokat, a fellelt tárgyak közül a legértékesebbeket mutatták be a Múzeumok Éjszakáján.

Megtekinthető volt egy vélhetően Zsigmond király idejéből származó ezüstpénz, egy egészben fennmaradt fejsze, egy XIII. századból származó indás csat (hasonló a kunok csatjaihoz), továbbá néhány unikumnak számító „S” végű hajkarika, amelyek a X., és a XI. századra, a korai Árpád-korra jellemzők. - Az ásatások során temetkezési helyekre, sírokra és egy csontházra is rábukkantak – sorolja Fazekas Lászlóné –, az ott talált emberi maradványokat, ruhadarabokat azonban csak fotókon láthatta a nagyérdemű, ugyanis a tárolást kizárólagosan speciális körülmények között lehet megoldani - egyrészt. Másrészt a kinagyított fényképek a feltárás helyszínén készültek, tehát azokat az állapotokat örökítették meg, amelyeket a régészek először láttak, így a múzeumlátogatók is „testközelből” részesülhettek a feltárás élményeiből.

Ettől eltérően a tárgyi leletek valós alakjukban kerültek vitrinekbe, ám nincsenek még restaurálva. Akik a Múzeumok Éjszakáján megpillanthatták, abban a formában látták, ahogyan azok a föld alól előkerültek. Eddig csak leírásokból sejtettük, hogy Árpád-kori múltja van Szerencsnek, az ásatások során felszínre jutott tárgyak ezt most kézzelfoghatóan támasztják alá. Nem kisebb jelentőséggel bír, hogy előkerült egy településrészlet földbe mélyített házzal, illetve az ahhoz tartozó sütőkemencékkel. Ezek az Árpád-kortól korábbinak tűnnek, a Népvándorlás időszakára tehetők. Császárkori germán házra lehet gyanakodni a III.-IV. századból, megerősítést majd a további vizsgálatok adnak.

A Zempléni Múzeumnak ezt a kiállító helyiségét ideiglenesen rendeztük be, a restaurálások után tervezzük azt, hogy nem csak a református templom kertjében talált tárgyakat, de az eddig fellelt valamennyi emléket bemutatjuk, már amelyek Szerencshez köthetők – adott tájékoztatást Fazekas Lászlóné.

Forrás, kis kép: Kulcs Magazin (további képekkel a helyszínről!)

Kapcsolódó:

Újabb képekkel: Célegyenesben a Norvég Alap pályázata + képek a régészeti feltárásról
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
olvasó (vendég) [2011.06.21., 13:20][válaszolok] #1
Nagy a csönd ennél a témánál Volt valaki az eseményen?
nézelődő (vendég) [2011.06.21., 14:16][válaszolok] #2
Szomorú, ha csak a jegyző asszonyt érdekelte.
Összes hozzászólás: 2 db (2 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.