Hírek
A Kulturális Örökség Napjainak környékbeli programjai
Dátum: 2011.09.11., 22:01Megtekintve: 13537

Idén is megrendezésre kerül a Kulturális Örökség Napjai címmel életre hívott kétnapos, hétvégi rendezvénysorozat hazánkban, melynek során számtalan épület, múzeum, emlékhely, tájház látogatható ingyen. Bár a szerencsi helyszínek közül egyik sem csatlakozott a kezdeményezéshez, a környéken található programokat összegyűjtöttük.
Hogy mi is ez a kezdeményezés, az érdeklődők ezen a honlapon olvashatnak róla.

Sárospataki Bazilika, Szent Erzsébet Ház
Sárospatak, Szent Erzsébet u. 13.

Az egykori királynéi udvarház telkén áll, Szent Erzsébet születésének helyén, a 20. század elején épült római katolikus elemi iskola, a mai Szent Erzsébet Ház. Az intézményt 2007-ben, Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóján nyitották meg egyházművészeti, kortárs képző- és iparművészeti kiállítással. Ekkor nyerte el a gótikus Vártemplom a basilica minor címet. Idegenvezetés lehetséges angol és német nyelven is.

Szent Erzsébet nyomában Sárospatakon

Útvonal: Szent Erzsébet Ház - Sárospataki Bazilika - Szent Erzsébet Ház.
Séta indulási ideje: szeptember 17-én 10, 12 és 14 órakor
Séta indulási helye: Sárospatak, Szent Erzsébet tér
Tervezett időtartam: 1 óra

Magyar költők angyalai

Hager Ritta textilművész "Fény" című gobelin kiállításához kapcsolódik Szigethy Gábor Magyar költők angyalai című előadása, amelyben áttekinti az angyal fogalmának változását a szakrális tartalomtól a profánig, majd a XX. századi költők visszatalálását Isten angyalához. Közreműködik Váradi Zoltán hegedűművész.

Rendezvény helye: Szent Erzsébet Ház
Rendezvény időpontja: szeptember 17-én, 16 órakor

MNM Rákóczi Múzeuma
Sárospatak, Szent Erzsébet út 19.

A sárospataki vár Magyarország legjelentősebb késő reneszánsz műemlékeinek egyike. Építtetője az ország legnagyobb birtokosainak sorába tartozó Perényi-család. Őket követve a Dobók, majd a Lorántffyak birtokolták az épületet, mely fénykorát az 1616-1711 közötti tulajdonosok, a fejedelmi Rákóczi-család időszaka alatt élte. A váregyüttes állandó kiállításának megtekintése során a séta végigvezet az épületen.

Móricz Zsigmond Emlékház
Prügy, Móricz Zsigmond u. 12.

A Móricz Zsigmond Emlékház 1897-ben épült az eredeti Móricz-ház helyén. A XIX.század végi épület vályogtégla falazatú, háromosztatú, nádtetővel fedett parasztház. Ezen a portán élt a Móricz család 1887-1892 között. Idegenvezetés és információs anyag lesz angol nyelven.

Gondnoki ház átadó ünnepség - projektzárás

10.30 órakor Ünnepi istentisztelet a református templomban. 12 órakor Gondnoki ház átadása és megáldása a Móricz Zsigmond Emlékháznál. Hagyományos népi ételek sütése a Móricz Zsigmond Emlékháznál.

Rendezvény helye: Móricz Zsigmond Emlékház
Rendezvény időpontja: szeptember 18.

Móricz-séta

A Móricz Zsigmond Emlékház - Rákóczi utca - Móricz Zsigmond Emlékház útvonalon felkeressük azt a három portát, ahol az ún. Móricz-házon kívül lakott a Móricz család.

Séta indulási ideje: szeptember 18. 12.30 órakor
Séta indulási helye: Móricz Zsigmond Emlékház
Tervezett időtartam: 30 perc
Vezető: Szilágyi Péter

Kép forrása: Panoramio ("Felvidéki" képei)
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
vendég (vendég) [2011.09.23., 22:30][válaszolok] #1
Miért nem csatlakozott a szerencsi helyszínek közül egy sem? ÁMK, miért nem ? ...
Összes hozzászólás: 2 db (2 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (50%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.