Hírek
Ha szereti, most vegye: nincs többé 3 és 4 puttonyos aszú
Dátum: 2013.11.08., 15:19Megtekintve: 13469

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést. A drasztikus változtatásokhoz írt kottából az is kiolvasható, hogy mostantól csak egy fajta aszú lesz. Tokaj-hegyaljáról az elmúlt hét hivatalos hírei arról számoltak be, hogy kiváló aszús éve van a gazdáknak, és hogy az 5000 mázsás termés ismeretében a Tokaj Kereskedőház (TK) bejelentette: korlátlan mennyiséget hajlandó felvásárolni - írja HVG.
Az kimaradt a hírekből, hogy a félmillió kiló aszúbogyó mennyisége valójában egy átlagosan jó évinek felel meg, és hogy az idei eredmény valójában csak az elmúlt 4 év messze átlagon aluli szintjéhez képest kiemelkedő. Az optimista hangulatban az is elfelejtődött, hogy nyár végén a TK prognózisa még arról szólt, hogy egymaga kész 5-6 ezer mázsa aszúszem felvásárlására. Mindezek azonban eltörpülnek amellett, hogy eközben kiderült: a Hegyközségi Tanács akár teljes szakmai és piaci átrendeződést is kiváltani képes szabálymódosításokat fogadott el.

Mint azt a HVG korábban megírta, a hegyaljai borászok jelentős része – zömmel olyanok, akik a magasabb minőségi előírásokat követve jobb, ismertebb, így drágább borokat készítettek, mint az átlagos termelő – megkongatták a vészharangot, több mint problémásnak minősítve az érvényben lévő termékleírást. Azt a szerintük hibás paraméterező dokumentumot, amit a szaktárcán keresztül Magyarország már rég Brüsszelbe küldött, hogy a tokaji bor az EU-ban is eredetvédelmi oltalmat kaphasson. A termékleírás szerintük sok sebből vérzik, de az aszúkészítés definiálását szolgáló táblázatot annyira elrontották (mivel abnormális mennyiségű aszúbogyó használatát írja elő az aszúbor készítéséhez), hogy többen is az egész fejezet újraírását javasolták.

Októberben úgy tűnt, a legfőbb problémát nem a leírt adatok, hanem az annak betartását felügyelő bürokrácia jelenti: a megyei felügyeleti szervtől olyan információk érkeztek, hogy a birtokonként elkészíthető aszúmennyiség igazolását kiállító hivatalnokok a termékleírás betűje szerint kötelesek eljárni. Vagyis: a bogyó kilója után, a (hibás) táblázatból kalkulálva, sokkal kevesebb aszú palackozásához kaphat a borászat oltalmi engedélyt (OEM), mint amennyit a borászok a legjobb tudásuk szerint készítenének. Ez pedig – amellett, hogy felhasználhatatlan készleteket generál – biztos anyagi veszteséget okoz –, minél nagyobb birtokról, és minél jobb az évjáratról van szó, annál nagyobbat.

a cikk a HVG.hu-n folytatódik →
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
első ütem (vendég) [2013.11.08., 16:39][válaszolok] #1
Kicsivel lentebb olvasható, hogy az egyetlen magyar állami borászat első ütemben kapott másfél milliárdot. Ha az első, akkor valószinű, hogy több ütemben kap majd még több milliárdot, aminek az lesz a következménye, hogy a többi nagybirtok, ami nem állami, ütemenként megy majd tönkre. Amiket azután az állam potom pénzért kivásárol.
Itt vége is lenne a mesének, ha rengeteg vevő várna a szuper-aszú borukra, amit busás áron értékesitenek.
Ezzel csak az a baj, hogy itthon nincs rá fizetőképes kereslet, külföldön pedig csak szűk körben világhirű. Eladnak néhány rekesszel valóban jó áron, majd elkezdenek szorozni, mennyi is lenne 100 x több rekesz?
Na de ha itthon nem, majd Keleten! (Kina) Most ez a trendi itthon is.
Nem nyert. Jégborral (icewine) kapcsolatban tudnék sztorizni.
Összes hozzászólás: 1 db (1 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.