Hírek
Agyonlőttek egy cigány férfit Tiszalökön
Dátum: 2009.04.23., 17:22Megtekintve: 4968Címkék: tiszalök

Egy házából kilépő roma származású férfit lőttek agyon Tiszalök cigánysorán szerda éjjel. A szomszéd egy nagy fekete autót látott; a helybéliek szerint lesből, nagy tűzerejű fegyverrel lőtték le az 54 éves Kóka Jenőt.
Csütörtök reggel nem kívánta megerősíteni a rendőrség az MTI értesülését, miszerint ismét egy roma származású férfire lőttek Tiszalökön szerda éjjel. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI érdeklődésére csak annyit közölt, hogy a rendőrség vizsgálja, hogy a mostani eset beleillik-e a korábbi, hasonló bűncselekmények miatt folytatott nyomozásba. Nem sokkal később azonban Gömze Sándor, Tiszalök polgármesterée azt nyilatkozta, hogy a Tiszalök-Újtelepen történt bűncselekmény áldozata roma volt. - Olyan ember, akinek munkahelye volt és rendszeresen dolgozott, a házban a feleségével élt - mondta a település vezetője.

Az 54 éves Kóka Jenő éppen a házából lépett ki, amikor lelőtték; a férfi a helyszínen életét vesztette. A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint az ügyben emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a helyi rendőri erők és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az éjjel mindenre kiterjedő, részletes adatgyűjtést kezdtek, mely csütörtökön is folytatódik.

"A cigánysor utolsó házában lakott"

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke (akit a napokban gyanúsítottként hallgattak ki százmilliós nagyságrendű csalás ügyében - a szerk.) az MTI érdeklődésére azt mondta: a cigánysor utolsó házában lakott az 53 éves áldozat, aki rendezett körülmények között élt.

Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat vezetője az MTI-nek azt mondta: információi szerint egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel mellkason lőtték a férfit. Az áldozat a szomszédos település vegyipari üzemében dolgozott már több mint húsz éve, s épp kocsijába készült beszállni, amikor a támadás érte - tette hozzá. Közlése szerint a helyi roma önkormányzat és a szomszédok értesítették a rendőrséget (tehát valószínűleg közvetlen közelről lőtték le, azaz ismerőse lehetett a támadó - a szerk.).

A szomszéd egy nagy fekete autót látott

Balogh Mihály elmondta azt is, hogy a férfi szomszédja egy nagy fekete autót látott, amelyből egy magas férfi szállt ki. Hozzátette: nem sokkal később a szomszéd egy nagy dörrenést hallott. A helyi romák a rendőrök kiérkezéséig biztosították a helyszínt - fogalmazott. Elmondása szerint a mentők mintegy húsz percen keresztül próbálták újjáéleszteni a férfit sikertelenül. A lövés mellkason érte az áldozatot, vélhetően a szívét is megsértette, a lövedék végül a garázsajtóba fúródott - tette hozzá. Balogh Mihály közlése szerint a rendőrség sürgősségi igazságügyi hatósági boncolást rendelt el, amelyet Debrecenben fognak elvégezni.

"Lesben állhatott az elkövető"

"Lesben állhatott az elkövető és várt a kínálkozó alkalomra" - nyilatkozta az MTI-nek Tóth Gábor, a meggyilkolt férfi sógora a gyilkosság helyszínén (nagy, fekete autóval - a szerk.). Mint mondta, Kóka Jenő éppen az este tíz órakor kezdődő éjszakai műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol 30 éve gépkezelőként dolgozott, amikor zajt hallott, kiment az udvarra és akkor lőtte le valaki. Hozzátette: a gyilkosság Tiszalök Újtelepén, a Nefelejcs utca 27. szám alatt, a szélső házban történt.

Nagy tűzerejű fegyver?

Csütörtök délelőtt a helyszínelés még tartott a háznál, míg a telep lakói közül mintegy százan a "Rendőrség" feliratú szalaggal elzárt terület mellett tárgyalták a történteket. Kiss Zsolt, az elhunyt veje szerint az apósa és a családja rendezett körülmények között élt, munkahelyén a megbecsült dolgozók közé tartozott, többször kitüntették. Felesége is dolgozik, ő a tiszalöki faipari vállalat dolgozója 20 éve. A lelőtt férfit egy lánya és két unokája is gyászolja. A helyiek szerint "nagy tűzerejű fegyvert" használt a gyilkos, s úgy vélték, ezt "a testből távozó golyó által ütött seb mérete is igazolja" (ez is azt támasztja alá, hogy közelről lőhettek - a szerk.).

A megrendült és érezhetően félő roma emberek azt is elmondták a helyszínen, ők már fél éve kérik, engedjék meg a hatóságok, hogy megszervezzék saját maguk védelmét. Szerintük ugyanis a rendőrségi járőrözés helyett inkább állandó felügyeletre lenne szükség. Többen azt is felvetették, hogy "a gyilkosság után le kellett volna zárni a Tiszalökről kivezető nyíregyházi, tokaji és tiszavasvári utat, hogy elfogják a gyilkost". Balogh Mihály, a Tiszalöki Cigány Önkormányzat elnöke, a roma polgárjogi mozgalom megyei vezetője és az Országos Cigány Önkormányzat képviselője erre azt felelte, nyilván a rendőrségnek idő kellett ahhoz, hogy Tiszavasváriból a helyszínre érjenek, de ez 10 perc alatt megtörtént, s éjfélkor már a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is a helyszínen voltak (nem úgy, mint a Mezőzomboron meggyilkolt idős Aranka néninél - a szerk.).

"Rettegésben élnek a romák"

Lakatos István, a területi cigány önkormányzati közgyűlés elnöke felháborítónak tartotta, hogy most már sorozatban fordul elő roma elleni támadás, gyilkosságokkal. Hozzáfűzte: "valóban rettegésben élnek a romák, s a tiszalöki gyilkosság után még jobban félnek, hiszen Kóka Jenő személyében egy példásan élő cigányembert gyilkoltak meg." (aki viszont a fordított előjelű, nagyságrendekkel gyakoribb támadásokat teszi szóvá, azt ugyanezek az emberek lerasszistázzák - a szerk.)

Fülöp Gergely, a szabolcsi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök délelőtt a még tartó helyszínelés eredményeiről nem kívánt nyilatkozni, azt hangsúlyozta: emberölés bűntette miatt nyomoznak, s a munkában részt vesznek a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője csütörtök délelőtt elmondta, hogy az NNI hét hasonló ügyben nyomoz: a galgaszentgyörgyi, a piricsei, a nyíradonyi, a tarnabodi, a nagycsécsi, az alsózsolcai és a tatárszentgyörgyi támadások ügyében.

A nyomozásról, illetve a tiszalöki pánikhangulatról ITT olvashat bővebben.

"Beteges ámokfutás"

Megdöbbenésének adott hangot a tiszalöki romagyilkosság helyszínén a családot felkereső Juhász Ferenc, az MSZP térségi egyéni országgyűlési képviselője és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke csütörtökön. Juhász Ferenc újságíróknak azt mondta: több, mint megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy Magyarországon emberek szegődtek el romák gyilkolására, s hidegvérrel öltek Tatárszentgyörgyön, Nagycsécsen, majd most Tiszalökön is. Kolompár Orbán az hangsúlyozta: az újabb döbbenetes eset után mindenkinek, így a politikának is el kell gondolkodnia a hogyan továbbról és végre össze kell fogni a "beteges ámokfutás megállítására". (Az ilyen uszító nyilatkozatok, és az egész cikk azt sugallja, hogy rasszista indíték húzódik a támadások mögött, miközben ezt soha nem sikerült bizonyítani, éppen ellenkezőleg: több esetben (például legutóbb a pécsi kézigránátos gyilkosságnál) beigazolódott, hogy az elkövető is cigány származású volt. Igen, össze kellene fogni a megélhetési politikusok és jogvédők beteges ámokfutása ellen! - a szerk.)

Forrás: Népszabadság Online, az eredeti sok hozzászólással; fentebb, tőlünk más címmel és néhány megjegyzéssel
Kép: Index
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2009.05.29., 12:03][válaszolok] #1
Milyen cikk ez? Hol jelenik meg ebben az objektivitás? Miért kell,hogy belekontárkodjon a szerző szubjektív véleményével,mintha a cikket felülbírálná,korrigálná,sőt cenzúrázni kívánná. Mindenkinek: képviselőknek-polgármestereknek-iskolaigazgatóknak össze kéne fogni, és B_A_Z megyei cigánypolitikát létrehoznia,mely tartalmazná az igazi cigány mentorprogramot,igazi iskolai felzárkóztatásokat,igazi és nem neveteséges családgondozói feladatokat. Nem menekülni kell a probléma elől,hanem megoldani. Igen van cigány értelmiség Borsodban, én is annak tratom magam! Az ő véleményükre lenne szükség, az ő összefogó munkájukra.Akár oktatásban,akár munkavezetésben egyaránt... Több erőfeszítést és gyakorlatiasabb munkát kéne biztosítani a Cigány Önk-nak is! Mit csinálnak a cigányvajdák=szégyen mind! Kiknek a cigányvajdái? Menjenek már el inkább kommunikációs gyakorlatokra,hogy legalább írni-olvasni-beszélni tudjanak,ott ahol igazán kéne. Ha most nem oldjuk meg a cigányproblémát,akkor nagyobb kiterjedése lesz, akár 10-15 év múlva nap,mint nap fog jelenkezni a probléma. Ne feledkezzünk meg a kétkezi cigány munkásokról,sem a tanulni akaró és tudó cigány fiatalokról sem,-mi, azaz ők is vannak szépszerével, CSAK ÉPPEN A MÉDIA ŐKET NEM SUGÁROZZA,HISZEN AZ NEM HÍRÉRTÉKŰ!!! Mindig a mocskos-putris-koszos-lopós cigányok voltak hírértékűek. Egy cigány fiatal.
Összes hozzászólás: 1 db (1 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.